Kesihatan

6 Perubahan Faraj Normal Selepas Bersalin

Kelahiran bayi pastinya merupakan momen berharga bagi Moms. Namun, setelah bersalin normal terdapat beberapa perubahan yang dapat anda rasakan, salah satunya adalah perubahan yang terjadi pada faraj.

Baiklah, agar Moms lebih memahami perubahan yang berlaku di dalam faraj, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: 6 Petua Mencegah Jangkitan Kulat pada Faraj, Perhatikan, Puan!

Perubahan yang berlaku pada faraj selepas kelahiran normal

Kelahiran yang normal boleh menyebabkan peregangan faraj. Kerana, saluran kelahiran dalam kelahiran normal adalah faraj. Oleh itu, selepas kelahiran terdapat beberapa perubahan pada vagina yang mungkin dirasakan.

Nah, berikut adalah beberapa perubahan pada vagina selepas kelahiran normal yang perlu anda ketahui.

1. Faraj menjadi lebih longgar

Selepas bersalin faraj, normal bagi otot lantai panggul untuk sedikit berehat, yang boleh menyebabkan vagina terasa lebih longgar, terutama pada tahun pertama selepas kelahiran.

Kerana, semasa proses kelahiran, otot-otot dasar pelvis meregang sehingga bayi dapat keluar melalui saluran kelahiran. Berapa lama proses kelahiran dan saiz bayi boleh mempengaruhi perkara ini. Sebaliknya, faraj mungkin kelihatan bengkak.

Walau bagaimanapun, kedua-dua keadaan dapat mereda dalam beberapa hari selepas anda melahirkan anak kecil anda.

2. Faraj kering

Faraj kering adalah salah satu keluhan yang sering berlaku pada ibu menyusu. Kerana penyusuan susu ibu dapat menyebabkan penurunan kadar estrogen, yang dapat menyebabkan kekeringan pada vagina. Adakah ini perkara biasa? Ya, ini adalah perkara biasa dan sementara.

Alyssa Dweck, MD, seorang obgyn yang berpusat di New York, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa setelah anda berhenti menyusui dan haid kembali, kadar estrogen dapat meningkat, sehingga vagina dapat kembali ke keadaan normal.

Walau bagaimanapun, jika kekeringan faraj mengganggu anda semasa melakukan aktiviti seksual, pelincir faraj berasaskan air mungkin bermanfaat.

3. Sakit faraj

Selepas bersalin secara normal, vagina juga dapat terasa sakit atau sakit. Bukan hanya itu, perineum (kawasan di antara vagina dan dubur) juga boleh menyakitkan, terutamanya jika kulitnya koyak dan memerlukan jahitan untuk mengatasinya.

Pemulihan dari kesakitan memerlukan masa, terutama jika air mata tidak hanya melibatkan kulit, tetapi juga otot.

Uroginekologi perunding di Hospital Kolej Universiti, London, Dr Dr Suzy Elneil menjelaskan bahawa "ia biasanya bertambah baik dalam 6 hingga 12 minggu setelah kelahiran". Seperti yang dilaporkan oleh NHS.

Tetapi, jika anda mengalami kesakitan yang tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Ciri-ciri Jahitan yang Boleh Dilepas Selepas Bersalin Normal, Inilah Yang Perlu Tahu Ibu!

4. Perubahan warna vulva

Vulva, yang merupakan kawasan di luar saluran faraj, juga dapat berubah warna setelah melahirkan secara normal.

Perubahan pigmen ini bukan hanya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan, tetapi juga dapat disebabkan oleh jaringan parut atau rawatan vagina yang koyak setelah melahirkan. Secara amnya, perubahan warna menjadi lebih gelap.

Perubahan warna akibat perubahan hormon juga boleh mempengaruhi ibu yang telah menjalani pembedahan caesar dan keadaan ini hanya sementara.

5. Inkontinensia kencing

Selanjutnya, ketidaksinambungan kencing atau kesukaran menahan kencing juga mungkin berlaku. Ini adalah perkara biasa dan juga berlaku hanya untuk beberapa waktu.

Kesukaran menahan kencing mungkin dirasakan ketika ketawa atau batuk, dan keadaan ini boleh terjadi hingga 6 minggu selepas bersalin.

6. Perut berdarah faraj

Sama ada kelahiran caesar atau normal, vagina akan mengeluarkan cecair dari rahim yang disebut lochia (darah nifas). Menurut Dr. Dweck "Lochia akan berubah warna dan konsistensi dari masa ke masa".

Selain itu, dia juga mengatakan bahawa keadaan ini dapat bertambah baik dalam masa 6 minggu setelah melahirkan. Keputihan boleh kembali normal apabila anda mula ovulasi semula dan haid anda kembali.

Petua merawat faraj selepas melahirkan

Pada dasarnya, kebanyakan perubahan faraj ini hilang apabila penghasilan hormon dan fungsi tubuh yang lain kembali ke tahap pra-kehamilan.

Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa dari perubahan ini. Berikut adalah petua untuk menjaga dan merawat vagina selepas bersalin secara normal.

Melakukan latihan Kegel

Latihan Kegel. Sumber foto: //www.healthline.com/

Untuk mengetatkan kembali vagina yang longgar, latihan lantai panggul, juga dikenali sebagai latihan Kegel, mungkin bermanfaat. Kerana, senaman Kegel dapat membantu mengencangkan otot faraj dan juga otot lantai pelvis.

Sebaliknya, senaman ini juga dapat membantu mengatasi masalah ketidaksinambungan kencing. Anda boleh melakukan latihan Kegel sambil berdiri atau duduk. Inilah cara melakukan latihan Kegel.

  • Kencangkan otot-otot dasar pelvis seperti menahan air kencing selama kira-kira 3-5 saat
  • Kemudian kendurkan otot-otot dasar pelvis dengan perlahan
  • Ingat, jangan kencangkan otot-otot dasar pelvis anda selama lebih dari 10 saat
  • Ibu boleh mengulang latihan 10 kali

Mengubati sakit faraj

Seperti yang telah dijelaskan, kelahiran faraj juga boleh menyebabkan jahitan perineum. Untuk mengelakkan jangkitan, anda perlu memperhatikan kebersihan kawasan vagina dan perineum. Sentiasa pastikan mencuci tangan sebelum atau selepas menukar alas.

Bukan itu sahaja, lancarkan Klinik MayoTerdapat beberapa cara lain untuk menghilangkan kesakitan, antaranya:

  • Gunakan pembalut apabila kawasan jahitan terasa sakit ketika duduk
  • Rendam dalam air suam untuk menjaga kebersihan kawasan perineal selama 5 minit
  • Sekiranya kesakitan mengganggu aktiviti anda, anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai ubat penahan sakit.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai perubahan pada vagina selepas kelahiran normal.

Walaupun beberapa perubahan adalah perkara biasa. Namun, jika anda mengalami kesukaran membuang air kecil, sembelit yang tidak hilang atau terdapat tekanan di kawasan perineum, anda harus segera berjumpa doktor, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!