Kesihatan

Boleh Mengganggu Aktiviti, Inilah 10 Punca Sakit Kepala Mengikut Jenis!

Sakit kepala adalah salah satu keadaan yang paling biasa. Penyebab sakit kepala sangat pelbagai, mulai dari keadaan ringan hingga serius. Mengetahui penyebab sakit kepala adalah penting, ini berguna agar anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: Kuat dan senang, begini ternyata mengatasi sakit kepala tanpa ubat

Apakah punca sakit kepala?

Sakit kepala boleh mempengaruhi bahagian kepala mana pun, rasa sakit dapat muncul di satu atau beberapa lokasi. Punca, tempoh, dan keparahan sakit kepala berbeza-beza mengikut jenisnya.

Sebilangan besar sakit kepala tidak disebabkan oleh keadaan yang serius. Tetapi yang lain boleh disebabkan oleh keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Nah, berikut adalah penyebab sakit kepala mengikut jenisnya.

Sakit kepala primer

Sakit kepala primer biasanya disebabkan oleh terlalu aktif atau masalah dengan struktur sensitif rasa sakit di kepala. Sakit kepala primer bukanlah gejala penyakit yang mendasari.

Dalam erti kata, sakit kepala utama adalah sakit kepala yang tidak disebabkan oleh keadaan lain, tetapi sakit kepala itu sendiri.

1. Sakit kepala migrain

Seseorang yang mengalami migrain biasanya merasakan sakit berdenyut di satu bahagian kepala sahaja. Dia juga lebih sensitif terhadap cahaya, suara, dan bau tertentu. Bukan hanya itu, mual dan muntah juga sering berlaku.

Punca sakit kepala migrain tidak difahami sepenuhnya. Walaupun begitu, ia sering berlaku dalam keluarga. Wanita tiga kali lebih mungkin menghidap migrain berbanding lelaki.

Beberapa pencetus migrain boleh merangkumi:

 • Tekanan dan kebimbangan
 • Gangguan tidur
 • Perubahan hormon
 • Melangkau makanan
 • Kekeringan
 • Makanan dan ubat-ubatan tertentu
 • Lampu terang dan suara kuat.

2. Ketegangan sakit kepala

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tegang, anda mungkin merasakan sensasi kesakitan di kedua-dua belah kepala anda. Gejala lain termasuk tekanan di belakang mata dan kepekaan terhadap cahaya dan suara.

Seperti migrain, penyebab sakit kepala ketegangan masih belum difahami sepenuhnya, tetapi sering dipicu oleh tekanan, kegelisahan, dan kemurungan.

Pencetus lain boleh merangkumi:

 • Kekeringan
 • Bunyi yang kuat
 • Kurang bersenam
 • Kurang tidur
 • Mata tegang.

3. Sakit kepala kluster

Sakit kepala kluster adalah sakit kepala yang berlaku berulang kali. Keadaan ini biasanya berlaku secara tiba-tiba tanpa amaran dan boleh berlangsung dari 15 minit hingga 3 jam.

Punca sakit kepala kluster masih belum diketahui, tetapi keadaannya lebih cenderung berlaku pada perokok. Semasa mengalami serangan sakit kepala cluster seseorang harus mengelakkan alkohol.

Baca juga: Awas! Sakit kepala dan loya boleh menjadi tanda penyakit berbahaya

Sakit kepala sekunder

Sakit kepala sekunder adalah gejala keadaan perubatan tertentu yang dapat mengaktifkan saraf di kepala yang sensitif terhadap kesakitan. Beberapa keadaan yang merangkumi sakit kepala jenis ini termasuk:

1. Sakit kepala sinus

Sakit kepala sinus disebabkan oleh sinusitis, iaitu pembengkakan sinus yang biasanya disebabkan oleh jangkitan atau alergi. Sakit kepala ini biasanya disertai dengan pelepasan hidung hijau atau kuning pekat.

2. Sakit kepala kerana hormon

Wanita biasanya mengalami sakit kepala lebih kerap berkaitan dengan turun naik hormon. Menstruasi, pil kawalan kelahiran, dan kehamilan semuanya boleh mempengaruhi tahap estrogen, yang boleh menyebabkan sakit kepala.

3. Sakit kepala kafein

Mengonsumsi terlalu banyak kafein juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ya, ini kerana kafein dapat mempengaruhi aliran darah ke otak.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniPada seseorang yang menggunakan lebih daripada 200 mg kafein setiap hari selama lebih dari 2 minggu, pengambilan kafein boleh menyebabkan sakit kepala seperti migrain. Selalunya berkembang dalam masa 24 jam setelah menghentikan kafein secara tiba-tiba.

4. Sakit kepala kerana aktiviti tertentu

Sakit kepala aktiviti boleh berlaku dengan cepat selepas tempoh aktiviti fizikal yang sengit. Pencetus atau penyebab sakit kepala ini termasuk mengangkat berat, berlari, atau bahkan hubungan seksual.

Aktiviti ini dianggap meningkatkan aliran darah ke tengkorak, yang boleh menyebabkan sakit kepala yang berdenyut di kedua-dua belah kepala.

5. Sakit kepala hipertensi

Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan sakit kepala. Sakit kepala jenis ini boleh memberi isyarat kecemasan. Kerana, ini berlaku apabila tekanan darah menjadi sangat tinggi.

Sakit kepala akibat hipertensi biasanya boleh berlaku di kedua-dua belah kepala, dan boleh menjadi lebih teruk apabila anda melakukan sebarang aktiviti. Apabila keadaan ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor.

6. Sakit kepala berulang

Punca sakit kepala juga boleh disebabkan oleh penggunaan ubat yang berlebihan, anda tahu, ini dikenali sebagai sakit kepala berulang (sakit kepala pulih).

Anda mungkin lebih terdedah kepada sakit kepala jenis ini jika anda sering menggunakan ubat penghilang rasa sakit di kaunter.

7. Sakit kepala selepas trauma

Sakit kepala pasca trauma boleh berlaku selepas sebarang jenis kecederaan kepala. Keadaan ini terasa seperti migrain atau sakit kepala jenis ketegangan, dan biasanya boleh bertahan 6-12 bulan selepas kecederaan.

Jadi, ini adalah beberapa penyebab sakit kepala yang perlu anda ketahui. Sekiranya sakit kepala berlangsung lebih lama dan rasa sakit bertambah, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!