Kesihatan

Senarai Penyakit pada Kanak-kanak yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu: dari Batuk hingga Sakit Kepala

Penyakit pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh virus dan bakteria. Sebab paling kerap kanak-kanak mudah diserang penyakit adalah kerana pada usia pertumbuhan, sistem imun pada kanak-kanak masih berkembang.

Di samping itu, kanak-kanak juga cenderung terlibat dalam aktiviti yang melibatkan banyak orang, seperti sekolah atau bermain. Jadi, kemungkinan kanak-kanak terkena bakteria dan virus agak besar.

Penyakit pada kanak-kanak

Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak, terutama di bawah usia sepuluh tahun, mempunyai kekebalan yang masih sangat mudah diserang penyakit.

Beberapa penyakit yang biasanya menyerang orang dewasa, akan memberi kesan yang berbeza jika berlaku pada kanak-kanak. Kemungkinan yang paling membawa maut, bahkan boleh membahayakan sekiranya berlaku pada kanak-kanak di bawah lima tahun.

Berikut adalah beberapa jenis penyakit pada kanak-kanak yang biasa.

Sakit tekak

Penyakit ini sering berlaku pada kanak-kanak dan kadang-kadang boleh menjadi sangat sakit. Sakit tekak yang disebabkan oleh virus tidak memerlukan antibiotik sehingga tidak memerlukan ubat khas.

Namun, dalam beberapa kes, terdapat juga sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan yang disebut streptococcus atau strep tekak.

Sakit tekak

Sakit tekak tidak dapat didiagnosis secara tepat hanya dengan melihat kerongkong. Ujian makmal atau ujian strep yang merangkumi swab tekak atau swab diperlukan untuk mendiagnosis keradangan.

Sekiranya positif, doktor akan menetapkan antibiotik mengikut keperluan tubuh anak. Sangat penting bagi anda untuk memastikan anak anda mengambil antibiotik seperti yang ditetapkan, walaupun gejala sudah membaik atau hilang.

Sakit tekak pada bayi dan kanak-kanak

Walaupun bayi dan balita jarang mendapat radang tenggorokan, bayi dan kanak-kanak masih cenderung dijangkiti bakteria streptokokus. Terutama jika anda mempunyai saudara lelaki yang lebih tua yang menderita radang tekak.

Sakit telinga

Beberapa penyebab sakit telinga pada kanak-kanak adalah jangkitan telinga (otitis media), jangkitan kulit di saluran telinga, tekanan akibat jangkitan sejuk atau sinus atau sakit gigi yang memancar dari rahang ke telinga.

Untuk membezakannya, anda boleh membawa anak anda ke doktor untuk pemeriksaan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Banyak jangkitan telinga sebenarnya disebabkan oleh virus dan tidak memerlukan antibiotik.

Walau bagaimanapun, jika sakit telinga kanak-kanak disertai demam tinggi atau mempunyai tanda-tanda penyakit lain, doktor akan memberikan antibiotik seperti amoksisilin untuk rawatan pertama.

Jangkitan saluran pernafasan

Jangkitan saluran pernafasan pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh virus atau bakteria. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, kira-kira 150,000 kanak-kanak setiap tahun dimasukkan ke hospital kerana jangkitan pernafasan ini.

Jangkitan pernafasan bermula dengan demam disertai dengan sakit ketika menelan dan batuk kering atau kahak.

Batuk

Keadaan batuk pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh virus. Sekiranya anak anda batuk, anda harus ingat bahawa memberi ubat batuk kepada anak-anak tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur empat tahun ke bawah.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa penurunan batuk tidak berfungsi pada kanak-kanak berumur empat tahun dan lebih muda. Bahkan berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!