Kesihatan

Kesan Menonton TV Terlalu Dekat, Bolehkah Merosakkan Mata Anak Kecil Anda?

Apabila si kecil anda menonton TV terlalu dekat, Moms mungkin menyuruhnya menjaga jarak ketika menonton. Kerana, dikhuatiri jika menonton terlalu dekat dapat merosakkan mata.

Namun, adakah benar menonton TV terlalu dekat boleh merosakkan mata anak-anak atau hanya mitos?

Oleh itu, agar Moms mengetahui lebih banyak fakta mengenai menonton TV berdekatan dengan kesihatan mata kanak-kanak, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Berhati-hati! Inilah kesan yang boleh ditimbulkan jika anda ketagih dengan permainan dalam talian

Bagaimana menonton TV terlalu dekat di tempat pertama merosakkan mata?

Menonton TV dengan terlalu dekat boleh merosakkan mata adalah salah satu anggapan popular dalam masyarakat.

Pandangan ini berasal dari tahun 1960-an, ketika layar televisyen masih menggunakan layar cembung dan memancarkan jumlah radiasi yang berlebihan, yang 100.000 kali lebih banyak daripada jumlah yang dianggap selamat.

Kemudian, pengeluar TV menarik diri dan memperbaiki produk TV dengan cepat. Namun, pandangan bahawa menonton TV terlalu dekat dapat merosakkan mata masih wujud dalam masyarakat.

Oleh itu, adakah menonton TV terlalu dekat boleh merosakkan mata?

Melancarkan dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, masih belum ada bukti bahawa menonton TV terlalu dekat dapat merosakkan mata. Dr. Lee Duffner dari Akademi Oftalmologi Amerika (AAO) juga mengesahkan perkara ini.

Namun, dia mengatakan bahawa menonton TV untuk jangka masa yang lama atau terlalu kerap boleh menyebabkan ketegangan mata atau keletihan, terutama bagi mereka yang menonton TV terlalu dekat. Seperti yang dilaporkan oleh Amerika saintifik.

AAO mengatakan bahawa kanak-kanak dapat lebih fokus pada jarak dekat tanpa keletihan mata (keadaan mata) lebih baik daripada orang dewasa. Oleh itu, kanak-kanak cenderung mengembangkan tabiat, seperti membaca buku dekat mata mereka atau duduk betul-betul di hadapan televisyen.

Kebiasaan ini dapat berkurang seiring bertambahnya usia. Sebaliknya, menonton TV terlalu dekat juga tidak menyebabkan rabun jauh pada kanak-kanak. Sebaliknya, kanak-kanak mungkin menonton TV terlalu dekat kerana rabun jauh yang tidak didiagnosis.

Oleh itu, mereka melakukan ini untuk melihat TV dengan lebih jelas.

Kenali gejala keletihan mata

Ibu, seperti yang diketahui bahawa keletihan mata (keadaan mata) sementara itu boleh berlaku ketika si kecil menonton TV terlalu dekat. Mata Mata itu sendiri adalah keadaan ketika mata menjadi letih yang boleh disebabkan oleh penggunaan komputer atau peranti elektronik yang lain.

Beberapa gejala keletihan mata termasuk:

  • Mata terasa letih, sakit atau gatal
  • Mata kering atau berair
  • Sakit kepala
  • Sakit di leher, bahu dan belakang
  • Kepekaan terhadap cahaya.

Selain menonton terlalu banyak TV, gejala keletihan mata juga dapat terjadi setelah menonton TV terlalu dekat, membaca, melakukan kerja di skrin komputer, atau melakukan aktiviti lain dalam jarak dekat.

Ini kerana mata cuba memusatkan perhatian pada objek dekat untuk jangka masa yang panjang, yang boleh menyebabkan otot ciliary (salah satu otot di mata) mengencang, yang dapat meningkatkan ketegangan mata atau keletihan.

Baca juga: Anak Kecil Anda Sering Mengandung, Adakah Berbahaya?

Ada soalan mengenai kesihatan anak anda? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!