Kesihatan

Rosuvastatin

Rosuvastatin adalah kelas ubat statin yang tergolong dalam kumpulan yang sama dengan simvastatin dan atorvastatin. Umumnya ubat ini diresepkan bersama dengan ubat kardiovaskular kelas lain.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa rosuvastatin?

Rosuvastatin adalah ubat yang digunakan untuk mencegah risiko penyakit kardiovaskular kerana tahap kolesterol dan trigliserida (lemak) yang tinggi dalam darah. Ubat ini juga boleh digunakan untuk memperlambat perkembangan aterosklerosis.

Secara amnya, anda boleh mendapatkan rosuvastatin dengan cadangan doktor. Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet yang diminum.

Apa fungsi dan faedah rosuvastatin?

Rosuvastatin mempunyai fungsi untuk menurunkan kadar lemak dan kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Ubat ini berfungsi dengan menghalang HMG-CoA reduktase, enzim di hati yang berperanan dalam biosintesis kolesterol.

Kolesterol tinggi dan trigliserida berisiko tersumbat saluran darah yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, rosuvastatin banyak digunakan sebagai rawatan untuk keadaan berikut:

Mencegah risiko penyakit kardiovaskular

Dalam analisis, juga diketahui bahawa ubat ini berkesan dalam meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam darah dan juga kelas ubat statin yang lain.

Terapi rawatan mesti disokong oleh perubahan gaya hidup dan membiasakan diri dengan gaya hidup sihat untuk menyokong rawatan. Contohnya, berhenti merokok, menurunkan berat badan, menjalani diet yang sihat, dan bersenam.

Dislipidemia

Rosuvastatin digunakan untuk mengurangkan kadar lipid atau dislipidemia yang berlebihan. Umumnya ubat ini diberikan untuk menurunkan kolesterol serum total, kolesterol LDL, apolipoprotein B (apo B), kolesterol bukan HDL, dan trigliserida.

Bagaimana cara mengambil rosuvastatin?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang telah ditetapkan oleh doktor. Perhatikan sebelum mengambil ubat kerana doktor kadang-kadang boleh mengubah dosnya agar sesuai dengan keadaan klinikal pesakit.

Anda boleh mengambil rosuvastatin dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mempunyai sejarah gangguan gastrousus atau merasa mual, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Rosuvastatin boleh didapati sebagai tablet pelepasan perlahan yang biasanya diambil sekali sehari. Tablet tidak boleh dihancurkan, dihancurkan, atau dibubarkan tanpa arahan doktor. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.

Minum ubat secara berkala setiap hari untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil jika dos seterusnya masih panjang. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu masa.

Terus minum ubat walaupun anda berasa sihat. Anda mungkin perlu mengambil rosuvastatin jangka panjang.

Anda mungkin perlu menghentikan ubat sementara jika anda mengalami sawan, dehidrasi, hipotensi teruk, ketidakseimbangan elektrolit, pembedahan atau kecemasan perubatan.

Lakukan ujian darah secara berkala semasa anda mengambil rosuvastatin.

Ikuti arahan doktor anda mengenai cadangan diet, senaman, dan kawalan berat badan yang sihat semasa mengambil ubat ini.

Anda boleh menyimpan rosuvastatin pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos rosuvastatin?

Berikut adalah maklumat lengkap mengenai dos rosuvastatin untuk orang dewasa, kanak-kanak dan orang tua:

Dos dewasa

Dos untuk hiperkolesterolemia dan dislipidemia campuran

 • Dos biasa: 5 mg atau 10 mg diambil sekali sehari.
 • Dos boleh meningkat selepas 4 minggu jika perlu.
 • Dos maksimum: 20 mg sekali sehari
 • Dos maksimum untuk pesakit hiperkolesterolemia teruk dengan risiko kardiovaskular tinggi: 40 mg sekali sehari.
 • Pesakit dengan hiperkolesterolemia keluarga yang homozigot boleh dimulakan pada 20 mg sekali sehari.

Profilaksis penyakit kardiovaskular pada pesakit berisiko tinggi

Dos biasa: 20mg diambil sekali sehari.

Dos anak

Dos untuk hiperkolesterolemia dan dislipidemia campuran

 • Dos biasa: 5 mg hingga 10 mg diambil sekali sehari untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 9 tahun
 • Dos untuk kanak-kanak berumur 10 hingga 17 tahun: 5 mg hingga 20 mg diambil sekali sehari.
 • Dos maksimum: 20 mg sekali sehari mengikut tindak balas klinikal.

Dos warga tua

Dos biasa: 5 mg diambil sekali sehari. Dos dapat disesuaikan mengikut tindak balas klinikal pesakit.

Adakah rosuvastatin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan rosuvastatin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan X. Ubat ini dikontraindikasikan untuk wanita hamil kerana boleh membahayakan janin.

Rosuvastatin diketahui diserap dalam susu ibu walaupun dalam jumlah kecil. Jangan mengambil ubat ini semasa menyusukan bayi anda tanpa berunding dengan doktor anda.

Apakah kesan sampingan rosuvastatin yang mungkin?

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil rosuvastatin termasuk:

 • Sakit kepala
 • Kelemahan
 • Sakit otot
 • Mual
 • Sakit perut
 • Gangguan tidur
 • Sembelit
 • Pening

Hubungi doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan umum tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan lain muncul.

Amaran dan perhatian

Jangan minum ubat ini jika anda pernah mengalami gejala reaksi alergi semasa mengambil rosuvastatin sebelumnya.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu sebelum mengambil rosuvastatin kerana ubat ini boleh membahayakan bayi anda yang belum lahir.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan lain yang anda ada.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau orang tua yang berumur lebih dari 65 tahun tanpa pengawasan doktor.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai tabiat minum yang berat. Sebaiknya jangan minum alkohol dalam tempoh rawatan kerana alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu.

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil, termasuk ubat-ubatan herba, ubat lain yang anda dapatkan tanpa resep, dan vitamin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.