Kesihatan

Rentan Berlaku Semasa Kehamilan, Berikut adalah 6 Petua Untuk Mengatasi Pedih Semasa Kehamilan

Wanita hamil terdedah kepada pedih ulu hati atau sensasi terbakar di dada. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kerengsaan esofagus yang berlebihan ke kerongkong, anda tahu.

Pedih ulu hati adalah perkara biasa apabila anda memasuki trimester kehamilan terakhir. Seperti namanya, pedih ulu hati adalah sensasi terbakar yang bermula di bahagian belakang tulang dada dan mengembara ke esofagus di mana ia boleh merembes ke kerongkong.

Punca pedih ulu hati semasa kehamilan

Pedih ulu hati berlaku apabila injap antara perut dan esofagus tidak dapat menghalang asid perut masuk ke dalam esofagus. Malangnya, hormon progesteron semasa mengandung sebenarnya menyebabkan injap ini kendur sehingga frekuensi pedih ulu hati meningkat.

Satu kajian di Cuba menyatakan peningkatan potensi pedih ulu hati pada wanita hamil mencapai 45 peratus, anda tahu. Dan jika anda pernah mengalami pedih ulu hati sebelum hamil, anda lebih cenderung mengalaminya semasa hamil.

Sebagai tambahan kepada hormon, penyebab pedih ulu hati semasa kehamilan adalah janin yang tumbuh mendorong usus dan perut. Itulah sebabnya pedih ulu hati sangat biasa pada trimester ketiga kehamilan.

Kerana tekanan ini, kandungan perut akan didorong masuk kembali ke kerongkongan dan inilah yang menyebabkan sensasi terbakar atau pedih ulu hati berlaku.

Cara mengatasi pedih ulu hati semasa mengandung

Pedih ulu hati dapat memberikan sensasi yang tidak selesa yang mengganggu aktiviti. Untuk memperbaikinya, anda boleh mengambil langkah berikut:

1. Makan makanan yang sihat

Semasa mengandung, adalah idea yang baik untuk mengelakkan makan makanan masam dan pedas. Makanan jenis ini dapat menghasilkan lebih banyak asid perut yang mengakibatkan sensasi terbakar di dada.

Oleh itu, elakkan makanan yang mengandungi sitrus, tomato, bawang, bawang putih, kafein, coklat, soda dan makanan berasid lain. Jangan lupa juga untuk mengelakkan makanan bergoreng atau berlemak, kerana ia dapat melambatkan pencernaan.

Adalah wajar bahawa selera makan anda meningkat semasa mengandung. Tetapi cuba jangan makan terlalu banyak kerana ini tidak baik untuk bayi dan masalah pencernaan yang menyebabkan pedih ulu hati.

2. Ubah corak makan dan minum

Gangguan pencernaan yang boleh menyebabkan pedih ulu hati semasa kehamilan dapat diatasi dengan mengubah corak makan dan minum. Oleh itu, bukannya makan tiga kali sehari seperti biasa, lebih baik anda makan sedikit tetapi kerap.

Ini bertujuan untuk mengelakkan perut kenyang dan diet ini dapat membantu perut mengosongkan lebih cepat. Kerana hormon progesteron semasa hamil menjadikan kandungan perut mencerna dengan lebih perlahan.

Dan yang lebih penting, hadkan makan malam supaya anda tidak makan 3 jam sebelum tidur. Kerana ketika anda tidur, perut anda cenderung kosong sehingga anda dapat mengawal pedih ulu hati anda.

3. Duduk tegak semasa makan

Duduk tegak semasa anda makan, kerana kedudukan ini dapat memberi tekanan pada perut anda. Supaya makanan tetap tersekat di bahagian bawah dan tidak mudah masuk ke dalam esofagus.

4. Tinggikan sokongan kepala semasa tidur

Menjadikan kepala anda 15cm hingga 20cm lebih tinggi semasa tidur dapat membantu anda mengawal pedih ulu hati anda. Kaedah ini agak mudah kerana anda hanya perlu meletakkan bantal tambahan atau dengan membeli tilam khas yang boleh diangkat di kepala.

Mengangkat kepala semasa tidur dapat membantu menjaga kandungan perut anda dengan bantuan graviti.

5. Berhenti merokok

Merokok semasa mengandung boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan boleh menjejaskan kesihatan anda dan bayi anda yang belum lahir.

Semasa merokok, bahan kimia yang dihirup boleh mengganggu pencernaan. Bahan kimia ini boleh menyebabkan cincin otot di hujung tekak mengendur, sehingga asid perut dapat naik dengan mudah.

Merokok juga boleh meningkatkan risiko perkara berikut:

  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya
  • Bayi yang dilahirkan dengan berat badan di bawah normal
  • Kematian bayi secara tiba-tiba

6. Jangan minum alkohol

Alkohol boleh membuat pencernaan menjadi lebih teruk. Di samping itu, semasa kehamilan, pengambilan alkohol boleh menyebabkan masalah jangka panjang pada janin.

Alkohol juga boleh menyebabkan injap yang menahan isi perut melonggarkan dan bergerak kembali ke esofagus.