Kesihatan

Latihan secara berkala berkesan untuk mengurangkan risiko mendapat 6 penyakit ini, anda tahu

Berolahraga atau bersenam secara teratur dapat membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik. Latihan diketahui mempunyai banyak faedah lain, terutama jika digabungkan dengan gaya hidup yang sihat. Baiklah, untuk mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Senarai Makanan & Buah untuk Asid Perut yang Selamat Dimakan: Dari Pisang hingga Buah Persik

Beberapa penyakit yang dapat dicegah dengan aktif

Menurut Mayo Clinic, jika anda mempunyai keadaan kronik, senaman dapat membantu menguruskan gejala anda dan meningkatkan kesihatan anda. Latihan selang intensiti tinggi umumnya selamat dan berkesan untuk kebanyakan orang.

Dalam latihan selang intensiti tinggi, anda boleh bergantian dengan latihan yang kurang sengit untuk jangka masa yang pendek.

Latihan kekuatan juga dapat meningkatkan kekuatan dan kekuatan otot, membuat aktiviti harian lebih mudah, memberikan kestabilan pada sendi, dan mencegah masalah yang berkaitan dengan penyakit.

Latihan fleksibiliti sering disyorkan kerana ia dapat membantu anda mencapai jarak gerakan optimum di sekitar sendi. Selain itu, terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dicegah dengan aktif, termasuk:

Penyakit jantung

Bersenam secara teratur dapat membantu meningkatkan kesihatan organ-organ penting, terutama jantung. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa latihan selang sering diterima dengan baik pada orang yang menderita penyakit jantung.

Aktiviti fizikal harian akan mencegah penyakit jantung dan strok dengan menguatkan otot jantung, menurunkan tekanan darah, meningkatkan tahap HDL, dan menurunkan tahap LDL.

Diabetes

Bersenam secara berkala dapat membantu insulin menurunkan kadar gula dalam darah dengan lebih berkesan. Bukan hanya itu, aktiviti fizikal juga dapat mengawal berat badan dan meningkatkan tenaga badan.

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2, senaman akan membantu mengurangkan risiko anda mati akibat penyakit jantung. Bersenam secara teratur dapat mencegah dan mengawal diabetes jenis ini dengan mengurangkan lemak badan.

Obesiti

Aktiviti fizikal membantu mengurangkan lemak badan dengan membantu atau mengekalkan jisim otot dan meningkatkan keupayaan tubuh menggunakan kalori.

Harap maklum, latihan fizikal ini mesti digabungkan dengan pemakanan yang betul untuk mengawal berat badan dan mencegah kegemukan.

Sakit belakang dan artritis

Latihan aerobik secara berkala dapat meningkatkan kekuatan dan daya tahan belakang serta fungsi otot. Bukan hanya itu, senaman yang kerap seperti latihan otot perut dan belakang dapat membantu mengurangkan gejala dengan menguatkan otot di sekitar tulang belakang.

Artritis juga dapat dicegah dengan bersenam kerana dapat mengurangkan rasa sakit, membantu mengekalkan kekuatan otot sendi, dan mengurangkan kekejangan sendi. Latihan fizikal secara berkala juga dapat meningkatkan fungsi fizikal dan kualiti hidup orang yang menderita arthritis.

Kanser

Bersikap aktif dapat membantu meningkatkan kualiti hidup orang yang menghidap barah. Beberapa faedah lain yang mungkin diperoleh, antara lain, mengurangkan risiko kematian akibat barah payudara, kolorektal, dan prostat.

Demensia

Salah satu penyakit serius yang dapat dielakkan dengan aktif adalah demensia. Senaman dapat meningkatkan kognisi pada orang yang menderita demensia dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami gangguan kognitif atau demensia pada usia tua.

Senaman fizikal yang selamat

Dalam beberapa kes, mungkin perlu berjumpa dengan ahli terapi fizikal sebelum mula bersenam. Sekiranya anda mengalami sakit belakang, anda boleh melakukan aktiviti aerobik berimpak rendah seperti berjalan dan berenang.

Sementara itu, bagi penghidap artritis perlu melakukan senaman yang bergantung pada jenis sendi yang terlibat. Berundinglah dengan ahli terapi fizikal untuk membuat rancangan senaman yang akan memberikan faedah maksimum dengan kemungkinan kecederaan.

Beritahu juga doktor anda tentang sebarang ketidakselesaan yang mungkin anda alami semasa atau selepas bersenam. Sekiranya anda menghidap penyakit jantung dan mengalami gejala seperti pening, sesak nafas yang luar biasa, sakit dada, dan degupan jantung yang tidak teratur, hentikan senaman dengan segera.

Baca juga: Jenis Tepung Protein Tinggi yang Berkhasiat dan Berkhasiat

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!