Kesihatan

Pelbagai Stroke pada Kanak-kanak: Kesan, Punca dan Cara Mengatasinya

Strok pada kanak-kanak juga boleh berlaku dan biasanya disebabkan oleh faktor yang berbeza dari orang dewasa. Perlu diingat, strok itu sendiri adalah keadaan yang berlaku kerana penurunan atau penyumbatan bekalan darah ke otak.

Sama seperti orang dewasa, strok pada masa kanak-kanak memerlukan rawatan kecemasan segera. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca dan cara menangani strok pada kanak-kanak, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Hidung Kanak-kanak Teriritasi semasa Selsema? Inilah Petua Mengatasinya Ibu

Penyebab strok pada kanak-kanak

Dilaporkan oleh Stroke.org.uk, terdapat dua jenis strok, iaitu strok iskemia dan strok hemoragik. Strok iskemia disebabkan oleh penyumbatan bekalan darah ke otak. Sementara itu, strok hemoragik terjadi ketika darah bocor dari darah yang pecah ke otak.

Pada orang dewasa, 80 peratus strok disebabkan oleh penyumbatan dan 20 peratus disebabkan oleh pendarahan di otak. Bagi kanak-kanak, kedua-dua jenis strok adalah sama, yang bermaksud mereka boleh mengalami serangan iskemia sementara atau TIA.

TIA berlaku apabila bekalan darah otak terputus untuk jangka masa yang pendek. Gejala hanya berlangsung selama beberapa minit atau jam dan kemudian hilang sepenuhnya dalam masa 24 jam.

Bagi orang dewasa, TIA tidak menyebabkan kerosakan kekal pada otak. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan TIA sering mengalami kecederaan otak walaupun tidak ada gejala yang tersisa.

Mengapa kanak-kanak mengalami pukulan?

Strok boleh menyerang sesiapa sahaja dari usia apa pun, walaupun semasa mengandung. Strok pada bayi semasa mengandung hingga 28 hari kelahiran dikenali sebagai strok iskemia pranatal dan perinatal.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh gumpalan dari plasenta atau pembekuan darah dari ibu.

Strok pada kanak-kanak dari 28 hari hingga 18 tahun dikaitkan dengan keadaan yang ada, seperti penyakit jantung kongenital dan penyakit sel sabit atau SCD. Risiko lain juga boleh disebabkan oleh penyakit berjangkit, trauma pada kepala atau leher, masalah saluran darah, dan gangguan darah.

Dalam banyak kes strok pada kanak-kanak, terdapat lebih daripada satu faktor risiko. Namun, sebenarnya sekitar 10 peratus kes strok pada masa kanak-kanak penyebabnya tidak diketahui dengan pasti sehingga memerlukan pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor.

Bagaimana strok mempengaruhi kanak-kanak?

Kesan strok pada kanak-kanak boleh berbeza dari sangat ringan hingga teruk, bergantung pada bahagian otak yang terkena dan berapa banyak kerosakan.

Kanak-kanak mungkin menghadapi masalah dengan pergerakan atau pertuturan, tingkah laku, dan kesukaran belajar. Strok pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan rasa sakit, sawan, dan masalah penglihatan.

Strok pada kanak-kanak boleh mempengaruhi keluarga secara keseluruhan. Ibu bapa sering merasakan emosi yang berbeza dari kejutan dan kekeliruan kepada perasaan pengasingan dan kekecewaan.

Adalah mungkin untuk pulih dari strok, jadi penting untuk melakukan pemulihan dan terapi. Biasanya, pemulihan boleh dilakukan pada minggu-minggu pertama dan bulan-bulan mengalami strok tetapi mungkin mempunyai jangka masa yang panjang.

Rawatan strok pada kanak-kanak

Strok adalah keadaan yang berpotensi mengubah hidup kerana mempunyai kesan fizikal dan emosi yang berpanjangan.

Biasanya, pemulihan akan dilakukan sebagai bentuk pemulihan yang sering melibatkan terapi dan sistem sokongan khusus lain, termasuk:

Terapi ucapan

Terapi ini dapat membantu masalah menghasilkan atau memahami pertuturan. Berlatih, bersantai, dan mengubah gaya komunikasi dapat menjadikan pertuturan lebih mudah. Oleh itu, kanak-kanak yang mengalami strok perlu terbiasa diajak berbual secara berkala.

Terapi fizikal

Untuk terapi yang satu ini, biasanya akan membantu seseorang mempelajari pergerakan dan koordinasi. Penting untuk menjalani terapi ini secara berkala walaupun pada awalnya mungkin sukar.

Pemulihan adalah bahagian rawatan strok yang paling penting dan berterusan. Dengan bantuan dan sokongan yang betul dari orang yang disayangi, mangsa strok biasanya akan memperoleh kualiti hidup yang normal bergantung kepada keparahan penyakit.

Baca juga: Wanita Hamil Jangan Keliru! Inilah Cara Membaca Hasil Ultrasound

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!