Kesihatan

Klamidia di Mata: Punca, Gejala dan Cara Mengatasinya

Klamidia mata atau juga dikenali sebagai trachoma (trachoma) adalah sejenis jangkitan berjangkit yang disebabkan oleh bakteria. Penyakit ini boleh mempengaruhi pelbagai peringkat umur yang mempengaruhi lelaki dan wanita.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh menyebabkan masalah serius termasuk kebutaan. Nah, untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai klamidia di mata, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengapa makanan pedas tidak dibenarkan semasa perut kosong?

Punca klamidia di mata

Trachoma adalah jangkitan yang biasanya menyerang mata dan disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis. Pada mulanya, klamidia mata boleh menyebabkan gatal ringan dan kerengsaan mata atau kelopak mata.

Selepas itu, penghidapnya mungkin mengalami pembengkakan kelopak mata dan nanah mengalir dari mata. Dilaporkan dari Healthline, Chlamydia trachomatis adalah salah satu penyebab utama kebutaan yang dapat dicegah di negara-negara membangun.

Klamidia mata dapat disebarkan melalui sentuhan, baik secara langsung atau tidak langsung. Jangkitan mungkin kelihatan serupa dengan gejala keradangan awal trachoma, tetapi sebenarnya berkaitan dengan ketegangan klamidia trachomatis yang menyebabkan jangkitan genital.

Apakah simptom klamidia di mata?

Tanda dan gejala trachoma yang mungkin dirasakan penderita termasuk kemerahan pada mata, kelopak mata yang bengkak, pelepasan lendir, dan kepekaan terhadap cahaya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO telah mengenal pasti lima peringkat dalam perkembangan trachoma, iaitu:

Keradangan folikular

Jangkitan awal dengan bakteria penyebab trachoma mempunyai lima atau lebih folikel. Folikel itu sendiri adalah benjolan kecil yang mengandungi limfosit atau sejenis sel darah putih.

Biasanya tahap awal ini akan dicirikan oleh pembesaran permukaan dalaman kelopak mata atas atau konjungtiva.

Keradangan yang kuat

Pada tahap ini, jangkitan pada mata sangat menular sehingga menyebabkan radang yang kuat. Sekiranya tidak dirawat, keradangan akan berkembang menjadi kerengsaan dengan penebalan atau pembengkakan kelopak mata atas.

Tisu parut kelopak mata

Jangkitan berulang boleh menyebabkan tisu parut muncul di kelopak mata dalaman. Parut sering muncul sebagai garis putih ketika diperiksa menggunakan pembesar.

Ia juga boleh menyebabkan kelopak mata yang terdistorsi dan kemungkinan entropion.

Bulu mata atau trichiasis

Lapisan dalam kelopak mata yang mempunyai parut akan terus berubah bentuk. Ini boleh menyebabkan bulu mata membengkok dan menggosok dan menggaru permukaan luar mata atau kornea yang telus.

Pengaburan atau kelegapan kornea

Kornea menjadi terkena keradangan yang paling sering dilihat di bawah kelopak mata atas. Keradangan berterusan yang diperburuk dengan menggaru serangan balik akan mengakibatkan kornea mendung.

Biasanya, tanda-tanda trachoma lebih teruk pada kelopak mata atas daripada pada kelopak mata bawah. Tanpa campur tangan, proses penyakit yang bermula pada masa kanak-kanak dapat berlanjutan hingga dewasa.

Kaedah terbaik untuk mencegah penularan klamidia

Walaupun terdapat ujian untuk mengenal pasti bakteria, doktor biasanya mendiagnosis trachoma dengan memeriksa mata dan kelopak mata. Kakitangan perubatan akan membuat diagnosis dengan mengenal pasti lima peringkat trachoma dengan bantuan kaca pembesar yang ringan dan sederhana.

Bayi yang baru lahir boleh terkena klamidia di mata kerana bakteria dapat dengan mudah menular kepada anak dari saluran vagina semasa bersalin. Satu kajian menunjukkan bahawa 30 hingga 50 peratus bayi yang ibunya mengalami jangkitan klamidia akan mengalami konjungtivitis neonatal.

Untuk mengelakkan penularan jangkitan klamidia pada bayi, cara terbaik adalah dengan mendapatkan rawatan klamidia sebelum melahirkan. Biasanya, rawatan jangkitan klamidia pada mata dapat dilakukan melalui pemberian antibiotik.

Pengesanan awal juga sangat penting kerana keadaan pesakit boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Doktor boleh menentukan keadaan kesihatan penghidap klamidia dengan menggunakan ujian makmal untuk jenis tertentu.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami simptom klamidia di mata sebelum jangkitan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Rawatan secara amnya berkesan dalam jangka masa yang agak singkat.

Baca juga: Makanan Selalunya Terasa Dada? Inilah sebabnya dan bagaimana merawatnya!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!