Kesihatan

Urut Laktasi: Ketahui Manfaat dan Cara Yang Betul Melakukannya

Urut laktasi biasanya dilakukan oleh wanita yang mempunyai pelbagai kebaikan sekiranya dilakukan secara berkala. Ya, urut ini secara amnya melibatkan alat yang digunakan untuk mengurut payudara wanita, terutama yang sedang menyusui.

Walaupun banyak klinik kesihatan menawarkan urutan ini, anda sebenarnya boleh melakukannya secara bebas. Nah, untuk mengetahui faedah urut laktasi dan cara melakukannya, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Sering Disebut Minuman Ajaib, Inilah Kelebihan Meminum Teh Jiaogulan Untuk Tubuh!

Kebaikan urut laktasi secara umum

Dilaporkan oleh Kesihatan Wanita, urut laktasi mempunyai beberapa manfaat untuk kesihatan payudara dan mental. Namun, ia bergantung pada jenis urutan yang dilakukan. Perhatikan bahawa penyusuan atau urutan payudara tidak berbahaya, jadi anda boleh bereksperimen dengan kaedah ini.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa urut payudara mungkin mempunyai banyak faedah untuk wanita menyusui. Beberapa kelebihan urut laktasi yang akan diperoleh adalah seperti berikut:

Meningkatkan aliran susu

Urut laktasi dapat membantu meningkatkan aliran susu pada wanita yang sedang menyusukan bayi. Kajian tahun 1994 menunjukkan bahawa kombinasi penyusuan dan urut berfungsi untuk mengosongkan saluran susu dan mendorong pengeluaran yang lebih banyak.

Selain itu, urut juga dapat membantu mencegah dan merawat masalah, seperti pembengkakan, saluran susu tersekat atau mastitis, dan jangkitan pada tisu payudara.

Kawasan payudara yang boleh bertambah baik dengan urut termasuk pepejal, lemak, kepekatan kasein, dan tenaga kasar.

Boleh membantu saliran limfa

Payudara adalah bahagian sistem limfa yang boleh tersumbat, terutama jika anda pernah menjalani pembedahan di kawasan dada. Mengurut dan melepaskan genangan di kawasan dada dapat membantu menyahtoksik sistem limfa.

Sistem limfa bertanggungjawab untuk membantu tubuh mengusir rabun. Sekiranya anda menjalani pembedahan pada kelenjar getah bening anda, anda berisiko terkena cecair buangan yang disebut limfedema.

Biasanya, penyumbatan akan ditandakan dengan pembengkakan di lengan, payudara, dan dada. Oleh kerana itu, rawatan standard sering kali menggunakan pemampatan untuk melegakan bengkak yang berlaku.

Mengesan barah payudara

Urut payudara boleh menjadi bentuk pemeriksaan diri kerana dapat membantu mengesan barah. American College of Obstetricians and Gynecologists melaporkan bahawa 71 peratus kes barah payudara pada wanita di bawah 50 tahun ditemui semasa pemeriksaan diri.

Kanser biasanya terasa seperti gumpalan keras atau tisu menebal di payudara yang boleh mengubah saiz dan bentuknya.

Diagnosis awal kanser payudara dapat memberikan hasil yang lebih baik kerana memberi lebih banyak peluang untuk rawatan sebelum menyebar.

Penting juga untuk diingat bahawa benjolan pada payudara kemungkinan besar bukan barah. Dalam kebanyakan kes, penyebab ketulan pada payudara wanita agak tidak berbahaya, seperti sista dan jangkitan.

Adakah terdapat risiko urut laktasi?

Urut laktasi umumnya selamat dan tidak banyak risiko yang berkaitan dengan kesihatan payudara. Namun, jika anda pernah menghidap barah atau menjalani pembedahan pada payudara, anda harus berhati-hati ketika mengurut di sekitar benjolan, parut, atau kawasan yang baru-baru ini menerima radiasi.

Dalam kes ini, mungkin perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mendapatkan urut payudara daripada ahli terapi urut berlesen. Doktor biasanya juga akan memberikan panduan untuk membantu orang yang menjalani rawatan untuk keadaan kesihatan payudara.

Sekiranya anda merasa ada gejala mastitis, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Mastitis sering timbul dalam beberapa bulan selepas melahirkan. Gejala yang mungkin dirasakan, termasuk demam, sakit, bengkak, dan menggigil.

Cara melakukan urutan laktasi yang betul

Urut boleh digunakan dengan atau tanpa ekspresi tangan, iaitu penggunaan tangan untuk mengekspresikan susu ibu tidak melalui pam atau menyusu. Beberapa langkah yang sesuai yang dapat diambil adalah seperti berikut:

  • Fokus pada satu payudara, letakkan empat jari satu tangan di atas dan empat jari tangan yang lain di bahagian bawah.
  • Urut dengan corak bulat, biasanya terasa lebih selesa jika tangan anda hangat.
  • Alihkan perhatian ke bahagian payudara, mungkin disertai dengan mengepalkan dan menggulung, atau memerah dengan lembut.
  • Memerah irama pada kadar degupan jantung, ekspresi tangan sebelum dan selepas mengepam juga dapat membantu mengosongkan payudara.

Teknik urut yang berbeza boleh memberi kesan yang berbeza sehingga anda perlu berhati-hati ketika melakukannya. Sebaiknya berjumpa doktor, ahli terapi urut berlesen, atau kedua-duanya.

Baca juga: Uji Keperawanan: Fakta dan Mitos yang Perlu Anda Ketahui!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!