Kesihatan

Levofloxacin: Merawat Jangkitan Bakteria, Apa Manfaat, Dos & Kesan Sampingan?

Anda pasti pernah mendengar atau menggunakan antibiotik. Antibiotik adalah ubat atau sebatian yang dapat menghambat dan membunuh pertumbuhan bakteria berbahaya. Satu jenis antibiotik adalah levofloxacin.

Levofloxacin adalah antibiotik yang dapat digunakan untuk merawat jangkitan bakteria seperti jangkitan saluran kencing, radang paru-paru, sinusitis, kulit, tisu lembut dan jangkitan prostat. Rawatan Levofloxacin boleh dilakukan sendiri atau bersama dengan antibiotik lain.

Penggunaan antibiotik mesti dilakukan dengan betul, anda tidak boleh cuai semasa mengambil ubat ini. Sekiranya tidak digunakan dengan betul, bakteria di dalam badan anda tidak akan memberi kesan kepada antibiotik, jadi penyakit anda mungkin bertambah buruk.

Sekiranya anda mendapat preskripsi dengan antibiotik levofloxacin di dalamnya, maka anda perlu mendengar penerangan lengkap mengenai antibiotik ini.

Apa itu levofloxacin

Levofloxacin adalah antibiotik fluoroquinolone generasi ketiga. Antibiotik ini dikenali sebagai spektrum luas, yang bermaksud dapat menghalang pertumbuhan bakteria gram positif dan gram negatif.

Mekanisme levofloxacin dalam menghambat pertumbuhan bakteria adalah dengan memasuki dinding sel bakteria dan menghambat DNA bakteria yang menyebabkan bakteria mereplikasi.

Levofloxacin adalah ubat preskripsi yang boleh diambil sebagai tablet oral, larutan oral, dan larutan oftalmik (titisan mata). Ubat ini juga dapat digunakan sebagai ubat intravena (IV) yang hanya dapat diberikan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan.

Tablet oral Levofloxacin hanya tersedia sebagai ubat generik. Ubat generik biasanya menawarkan harga yang lebih rendah daripada ubat jenama.

Struktur molekul levofloxacin. Foto: www.drug.com

Penggunaan tablet levofloxacin

Ubat ini banyak digunakan dalam rawatan jangkitan pernafasan dan saluran kencing ringan hingga sederhana. Sekiranya tidak digunakan seperti yang ditunjukkan, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Petunjuk atau faedah tablet oral levofloxacin boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria pada orang dewasa. Jangkitan ini merangkumi:

 • Pneumonia
 • jangkitan sinus
 • Bronkitis kronik
 • jangkitan kulit
 • Jangkitan prostat kronik
 • Jangkitan saluran kencing
 • Pyelonephritis (jangkitan buah pinggang)
 • Antraks yang dihirup

Penggunaan titisan mata levofloxacin

Penggunaan titisan mata. Foto www.freepik.com

Walaupun levofloxacin dalam bentuk larutan oftalmik atau titisan mata, ubat ini digunakan untuk jangkitan pada mata. Jangkitan mata adalah penyebab umum konjungtivitis. Pada konjungtivitis, mata menjadi meradang, terasa gatal, dan mungkin lebih banyak air daripada biasa.

Putih mata mungkin kelihatan merah, dan kelopak mata boleh menjadi bengkak pada waktu pagi. Pada mulanya jangkitan ini hanya boleh mempengaruhi satu mata yang dijangkiti, tetapi selalunya jangkitan itu dapat merebak ke kedua mata.

Walaupun konjungtivitis dapat hilang tanpa rawatan, tetes mata antibiotik seperti levofloxacin sering dapat membantu jangkitan yang sudah parah.

Dos levofloxacin

Tablet oral ubat ini mempunyai beberapa dos generik, iaitu 250 mg, 500 mg, dan 750 mg. Dos levofloxacin perlu disesuaikan dengan jenis bakteria, penyakit dan keadaan kesihatan seseorang. Dos yang biasanya diberikan oleh doktor adalah seperti berikut:

1. Dos dewasa untuk radang paru-paru nosokomial

Pneumonia nosokomial biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus aureus tahan methicillin, P aeruginosa, Serratia marcescens, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, atau Streptococcus pneumoniae.

Ubat ini biasanya diberikan untuk merawat bakteria pada dos 750 mg secara oral atau IV setiap 24 jam selama 7 hingga 14 hari.

2. Dos dewasa untuk jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) yang teruk boleh menggunakan levofloxacin sebagai rawatan. Ubat ini diambil selama 10 hari, biasanya ubat ini digunakan pada dos 250 mg secara lisan atau IV setiap 24 jam selama 10 hari.

Dalam kes tertentu ubat ini boleh digunakan dalam 5 hari pada dos 750 mg secara oral atau IV setiap 24 jam selama 5 hari. Jangkitan saluran kencing yang tidak rumit boleh menggunakan ubat ini pada dos 250 mg secara oral atau IV setiap 24 jam selama 3 hari.

Penggunaan ubat ini selama 10 hari biasanya digunakan untuk rawatan UTI bakteria E faecalis, Enterobacter cloacae, E coli, K pneumoniae, P mirabilis, atau P aeruginosa.

Untuk penggunaan selama 5 hari, ia digunakan untuk rawatan UTI yang rumit kerana bakteria E coli, K pneumoniae, atau P mirabilis.

3. Dos dewasa untuk resdung

Rawatan sinusitis boleh menggunakan levofloxacin 500 mg secara oral atau IV setiap 24 jam selama 10 hingga 14 hari atau juga boleh menggunakan dos 750 mg secara oral atau IV setiap 24 jam selama 5 hari.

4. Dos bronkitis dewasa

Untuk mengubati bronkitis, dos levofloxacin yang biasa adalah 500 mg secara oral atau dengan infus (IV) sekali sehari selama 7 hari.

5. Rawatan dos dewasa untuk jangkitan kulit atau tisu lembut

Dalam kes yang tidak rumit, dos dewasa yang boleh diberikan adalah 500 mg secara lisan atau dengan infus (IV) sekali sehari selama 7-10 hari.

Manakala dalam rawatan jangkitan kulit dengan komplikasi, levofloxacin secara amnya diberikan pada kadar 750 mg secara oral atau dengan infus (IV) sekali sehari selama 7-14 hari.

Dalam memberi dos, doktor akan menentukan berdasarkan jenis bakteria, berat badan pesakit, usia pesakit, kehadiran atau ketiadaan alergi ubat dan keadaan kesihatan yang lain. Anda tidak boleh membeli ubat ini tanpa menggunakan preskripsi doktor.

Anda perlu memastikan maklumat dos dan arahan penggunaan dengan teliti sebelum mengambil ubat ini. Pastikan juga bahawa anda mengambil ubat ini hingga akhir. Sekiranya pada bila-bila masa anda terlupa mengambil ubat ini, langkau dos yang tidak dijawab dan jangan gandakan dos.

Penggunaan levofloxacin sebagai titisan mata

Sebelum memulakan rawatan, baca risalah maklumat yang dicetak pada bungkusan ubat. Baca terus untuk maklumat lebih lanjut mengenai titisan dan senarai penuh kesan sampingan yang mungkin anda alami semasa menggunakannya.

Gunakan titisan setiap dua jam untuk dua hari pertama. Pada hari ketiga, kurangkan frekuensi menjadi empat kali sehari selama tiga hari berikutnya.

Semasa pertama kali digunakan ubat ini boleh menyebabkan penglihatan kabur. Anda boleh menggosok mata dengan perlahan dan pastikan anda dapat melihat dengan jelas lagi sebelum memandu atau sebelum menggunakan mesin atau alat.

Berhati-hatilah untuk tidak menyebarkan jangkitan dari satu mata ke mata yang lain, atau bahkan kepada ahli keluarga yang lain. Mencuci tangan dengan kerap (terutamanya setelah menyentuh mata), dan tidak berkongsi tuala atau bantal dapat membantu mencegah jangkitan merebak.

Interaksi Levofloxacin dengan ubat lain

Sebilangan ubat boleh menjadikan levofloxacin kurang berkesan apabila diambil bersama.

Sekiranya anda mengambil levofloxacin dan mesti menggunakan salah satu ubat berikut, lebih baik berehat antara kedua-dua ubat tersebut. Dadah yang boleh berinteraksi dengan levofloxacin termasuk:

 • Antasid yang mengandungi magnesium atau aluminium
 • Makanan tambahan vitamin atau mineral yang mengandungi aluminium, zat besi, magnesium, atau zink.
 • teofilin
 • Pil diuretik
 • Rawatan irama jantung
 • Ubat diabetes insulin atau oral
 • Ubat untuk merawat kemurungan atau penyakit mental
 • Ubat steroid (seperti prednison)
 • Pengencer darah seperti warfarin
 • NSAID (ubat anti-radang nonsteroid) seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain

Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda menggunakan ubat lain sebelum memutuskan untuk memulakan rawatan dengan levofloxacin.

Kesan sampingan Levofloxacin

Levofloxacin boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk masalah dengan tendon, kerosakan saraf, perubahan mood atau tingkah laku yang serius, atau menyebabkan gula darah rendah.

Berhenti menggunakan levofloxacin dan hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami simptom seperti:

 • Sakit kepala
 • Mudah marah
 • Kebas
 • kesemutan
 • Kesakitan yang membakar
 • Kekeliruan
 • Pergolakan
 • Gangguan paranoia atau paranoid
 • Masalah dengan ingatan atau tumpuan
 • Mempunyai pemikiran untuk membunuh diri
 • Sakit tiba-tiba
 • Masalah menggerakkan sendi
 • Reaksi alergi (gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak)
 • Reaksi kulit yang teruk (demam, sakit tekak, terbakar di mata, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu).

Dalam kes yang jarang berlaku, levofloxacin boleh menyebabkan kerosakan pada aorta, yang boleh menyebabkan pendarahan atau kematian yang berbahaya. Sebaiknya elakkan memandu setelah mengambil ubat ini.

Penggunaan levofloxacin pada wanita hamil

Penggunaan levofloxacin semasa kehamilan perlu digunakan dengan berhati-hati. Kerana, ubat ini termasuk dalam kategori C pada wanita hamil. Kategori C menunjukkan bahawa kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin dan tidak ada kajian yang mencukupi pada manusia.

Ubat ini masih boleh diberikan kepada wanita hamil jika manfaat yang diberikan melebihi risiko dan mesti dipantau oleh doktor.

Penggunaan levofloxacin pada ibu menyusu

Menyusu. Foto www. freepik.com

Sekiranya anda menyusu anda harus berjumpa terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini.

Pada ibu yang menyusu, tahap levofloxacin dalam susu ibu adalah sama dengan tahap plasma. Apabila ibu menyusu memberikan susu ibu kepada bayinya, levofloxacin juga akan memasuki sistem pencernaan bayi.

Kesan yang boleh berupa cirit-birit atau kandidiasis pada bayi adalah jangkitan kulat pada rongga mulut bayi, cirit-birit, atau gangguan saluran gastrousus. Sekiranya perlu mengambil ubat ini, levofloxacin harus diambil 4-6 jam sebelum menyusui bayi.

Cara menyimpan dan membuang levofloxacin

Agar kandungan dalam ubat tetap stabil, anda perlu memperhatikan kaedah penyimpanan levofloxacin, seperti berikut:

 • Jauhkan semua ubat dari jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk dan kering, jauh dari panas dan cahaya langsung.
 • Buang sebotol titisan mata setelah selesai menjalani rawatan, walaupun masih ada sisa cecair.
 • Jangan sekali-kali menyimpan sebotol titisan mata terbuka untuk kegunaan kemudian. Tetes mata hanya boleh digunakan maksimum satu bulan setelah dibuka.

Itulah beberapa perkara mengenai levofloxacin yang perlu anda ketahui, perlu diketahui bahawa levofloxacin adalah ubat antibiotik yang mesti diambil mengikut preskripsi doktor. Penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.