Kesihatan

Vaksin Kanser Serviks: Ketahui Dos dan Kemungkinan Kesan Sampingannya

Vaksin barah pangkal rahim sangat penting diberikan agar dapat mencegah kes penyebaran penyakit daripada merebak, anda tahu! Ya, harap maklum bahawa kebanyakan kanser serviks dikaitkan dengan Human papillomavirus atau HPV, yang merupakan jangkitan kelamin.

Nah, jangkitan menular seksual ini boleh disebabkan oleh virus yang merebak melalui hubungan kulit ke kulit dan tidak menunjukkan gejala yang dapat dilihat ketika dijangkiti. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat penjelasan mengenai vaksin barah serviks berikut.

Baca juga: Penyebab Pedih ulu hati, Mungkin disebabkan oleh Gangguan Pencernaan hingga Kehamilan

Vaksin barah serviks untuk wanita dan lelaki

Pelbagai jenis HPV disebarkan melalui hubungan seksual. Gardasil 9 dan cervarix adalah vaksin HPV yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Gardasil 9 boleh digunakan untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki.

Dilaporkan dari Healthline, vaksin HPV berkesan dalam mengurangkan jangkitan HPV dan secara signifikan menurunkan risiko barah serviks. Vaksin ini dapat mencegah kebanyakan kes barah serviks jika diberikan sebelum seorang gadis atau wanita terdedah kepada virus.

Selain itu, vaksin ini juga dapat mencegah barah vagina dan vulva pada wanita dan mengelakkan jangkitan yang menyebabkan ketuat kemaluan dan kanser dubur.

Secara teori, vaksinasi kanak-kanak lelaki terhadap jenis HPV yang dikaitkan dengan barah juga dapat membantu melindungi anak perempuan daripada menyebarkan virus.

Jenis HPV tertentu juga dikaitkan dengan barah mulut dan tekak, jadi vaksin ini dapat memberikan perlindungan terhadap masalah tersebut. Atas sebab ini, pemberian vaksin perlu dirujuk lebih lanjut dengan doktor agar pentadbirannya betul.

Bilakah untuk mendapatkan vaksin HPV?

Vaksin HPV diberikan kepada kanak-kanak perempuan dan lelaki sebelum memasuki usia sah untuk hubungan seksual dan sebelum terkena HPV. Harap maklum, apabila seseorang dijangkiti HPV vaksin mungkin tidak berkesan atau mungkin tidak berfungsi sama sekali.

Jawatankuasa Penasihat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC mengenai Amalan Imunisasi atau ACIP membuat beberapa cadangan untuk vaksinasi HPV, seperti berikut:

  • Kanak-kanak dan orang dewasa. Vaksinasi HPV secara rutin dianjurkan pada usia 11 atau 12 tahun bermula pada usia 9 tahun. Vaksin ini juga diberikan kepada semua orang di atas usia 26 tahun yang belum diberi vaksin secukupnya.
  • Dewasa berumur 27 hingga 45 tahun. ACIP mengesyorkan vaksinasi oleh doktor pada pesakit pada kumpulan usia ini yang belum pernah diberi vaksin secukupnya.
  • Orang yang sedang mengandung. Vaksinasi harus ditunda hingga setelah kehamilan, tetapi ujian kehamilan tidak diperlukan sebelum vaksinasi. Tidak ada bukti bahawa vaksinasi akan mempengaruhi kehamilan atau membahayakan janin.

Berapakah dos biasa vaksin HPV?

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar semua kanak-kanak berumur 11 dan 12 tahun menerima dua dos vaksin HPV sekurang-kurangnya enam bulan.

Anak muda berusia 9 dan 10 tahun dan 13 dan 14 tahun boleh menerima vaksinasi mengikut jadual dua dos yang dikemas kini.

Penyelidikan menunjukkan bahawa jadual dua dos berkesan untuk kanak-kanak di bawah umur 15 tahun. Remaja dan dewasa muda yang memulakan siri vaksin pada usia 15 hingga 26 tahun harus terus menerima tiga dos vaksin.

Sementara itu, CDC kini mengesyorkan tindak lanjut vaksinasi HPV untuk semua orang hingga usia 26 tahun yang sebelumnya tidak diberi vaksin secukupnya.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS atau FDA juga baru-baru ini meluluskan penggunaan Gardasil 9 untuk lelaki dan wanita berumur 9 hingga 45 tahun.

Baca juga: Jangan cuai, lihat bagaimana membangunkan orang yang betul dari pengsan!

Adakah terdapat kesan sampingan dari vaksin HPV?

Kesan sampingan pemberian vaksin barah serviks pada amnya kecil sehingga tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, biasanya jika anda mengalami kesan sampingan, anda mungkin merasa keletihan, sendi, otot, otot, loya, dan kemerahan di tempat suntikan.

Kadang-kadang pening atau pingsan juga boleh berlaku setelah suntikan dilakukan. Untuk memperbaikinya, duduk selama 15 minit selepas suntikan untuk mengurangkan risiko pengsan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!