Kesihatan

Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Kekejangan Otot selepas Vaksin COVID-19!

Setelah mendapat suntikan vaksin COVID-19, kebanyakan orang merasakan kekejangan pada otot dan ia terletak di kawasan suntikan. Ini adalah kesan sampingan yang biasa setelah mendapat vaksin. Lalu bagaimana menyelesaikannya?

Kekejangan otot selepas vaksin COVID-19

Anda harus bersedia merasakan kekejangan otot lengan selama beberapa hari selepas suntikan. Ini adalah kesan sampingan yang biasa bagi banyak orang.

Berita baiknya adalah, merawat kekejangan otot setelah mendapat vaksin COVID-19 cukup mudah, selagi anda kekal terhidrat dan ubat penahan sakit bersedia.

Baca juga: Vaksin telah disuntik, kes COVID-19 di pejabat sebenarnya meningkat? Inilah penyebabnya!

Sebab-sebab kekejangan otot selepas vaksin COVID-19

Ramai orang yang mendapat vaksin COVID-19 mengalami kesakitan di tempat suntikan, iaitu lengan.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), sakit otot di seluruh badan juga merupakan kesan sampingan yang biasa, bersama dengan keletihan, sakit kepala, demam, dan loya.

Keadaan ini berlaku di badan anda, nampaknya disebabkan oleh kekurangan air. Melancarkan penjelasan dari Kesibukan, dehidrasi adalah penyebab biasa kekejangan otot.

Tubuh mempunyai daya tahan tubuh yang kuat terhadap vaksin dan biasanya akan diatasi dengan minum banyak air.

Kemudian, apabila orang merasa mual, orang cenderung kurang minum air. Itulah sebabnya penting untuk minum lebih banyak air sebelum dan selepas mendapat vaksin COVID-19.

Baca juga: Vaksin Semasa Berpuasa, Adakah Selamat untuk Tubuh?

Cara mengatasi kekejangan otot selepas vaksin COVID-19

Sekiranya keadaan otot anda terganggu setelah mendapat vaksin COVID, cara yang paling berkesan dan mudah untuk melakukan ini adalah dengan meregangkan dan minum banyak cecair agar tetap terhidrasi.

Apabila anda mengalami dehidrasi, lebih sukar bagi badan anda untuk menyingkirkan toksin dan mengatur suhu anda, yang boleh menyebabkan kesakitan. Biarkan badan berehat, dan mandi garam untuk merehatkan otot.

Seperti merawat kesan sampingan selepas vaksinasi lain seperti demam dan sakit di tempat suntikan, anda dibenarkan mengambil ubat penahan sakit setelah mendapat vaksin COVID-19.

mengikut CDC, berbincang dengan doktor anda mengenai penggunaan ubat-ubatan bebas, seperti ibuprofen, acetaminophen, aspirin, atau antihistamin, untuk sebarang kesakitan dan ketidakselesaan yang mungkin anda alami setelah mendapat vaksin.

Anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan ini untuk menghilangkan kesan sampingan pasca vaksinasi jika anda tidak mempunyai alasan perubatan lain yang dapat menghalangi anda mengambil ubat ini secara normal.

Anda juga dapat mengurangkan rasa sakit atau ketidakselesaan di lengan di mana vaksin disuntik dengan menggunakan kain lap yang sejuk dan bersih ke kawasan tersebut.

Kesan sampingan setelah mendapat vaksin COVID-19

Selepas vaksinasi, sangat disarankan untuk tinggal di kawasan pemerhatian selama 15-30 minit. Ini untuk memantau reaksi terhadap vaksin dan memastikan anda tidak mengalami kesan sampingan yang teruk. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin anda alami, seperti:

  • Gatal
  • Pengsan
  • Gag
  • Reaksi alahan yang teruk
  • Kesukaran bernafas atau sesak nafas.

Sekiranya anda mengalami perkara di atas, beritahu doktor atau jururawat anda dengan segera. Kesan sampingan yang teruk, walaupun sangat jarang berlaku, kemungkinan besar akan muncul dalam 30 minit pertama setelah diberi vaksin.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Dalam kebanyakan kes, ketidakselesaan akibat kesakitan atau demam adalah tanda biasa bahawa tubuh sedang membangun perlindungan. Hubungi doktor atau penyedia penjagaan kesihatan anda sekiranya kemerahan atau kesakitan di tempat suntikan bertambah teruk selepas 24 jam.

Persiapan sebelum mendapatkan vaksin COVID-19

Dari halaman UNICEF Harap maklum bahawa terdapat beberapa perkara yang perlu anda sediakan sebelum mendapatkan suntikan vaksin COVID-19:

  • Semasa anda datang ke hospital untuk mendapatkan vaksin, pakai topeng yang menutup hidung dan mulut anda, dan pas dengan ketat dan selesa.
  • Membersihkan tangan dengan pembersih tangan
  • Tunjukkan pemberitahuan yang diterima mengenai janji temu
  • Pakai pakaian dengan lengan panjang atau pendek. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan pakaian yang dapat digulung dengan mudah, sehingga pekerja kesihatan mendapat akses mudah untuk memberikan suntikan di lengan.
  • Beritahu doktor atau jururawat anda jika anda mempunyai masalah kesihatan atau mengambil ubat-ubatan, termasuk penghilang rasa sakit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!