Kesihatan

Inginkan Payudara Besar dan tegas? Ini adalah 4 sukan yang disyorkan yang boleh anda cuba

Payudara yang ketat dan besar sering didambakan oleh ramai wanita. Untuk mendapatkannya, tidak jarang wanita memilih untuk melakukan pembedahan payudara.

Sebenarnya ada beberapa cara semula jadi untuk membesarkan dan menegangkan payudara. Salah satunya adalah dengan bersenam.

Nah, bagi anda yang ingin memelihara dan menjaga payudara agar lebih tegas dan lebih besar, berikut adalah 4 cadangan sukan yang boleh anda cuba.

Baca juga: Wire Bra vs Bra Biasa, yang manakah paling sihat untuk Payudara?

Bersenam untuk membesarkan dan menegangkan payudara

Ukuran payudara yang dimiliki setiap wanita tentu tidak sama kerana ukuran payudara dipengaruhi oleh banyak perkara. Bermula dari gabungan genetik, gaya hidup, hingga berat badan. Semuanya memberi kesan pada ukuran payudara.

Tetapi dengan senaman yang teratur, anda dapat memiliki bentuk payudara yang lebih baik. Latihan yang menumpukan pada dada, punggung, dan bahu dapat membantu melatih dan menegangkan otot-otot dada di belakang tisu payudara dan memperbaiki postur tubuh.

Lakukan latihan berikut dan pastikan anda menggunakan teknik yang betul untuk mendapatkan hasil terbaik dan mengelakkan kecederaan.

1.Tekanan dinding

Tekanan dinding adalah sukan yang melibatkan otot dada, belakang dan bahu. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Berdiri di hadapan dinding
 2. Lekatkan telapak tangan anda dengan telapak tangan di paras dada
 3. Perlahan-lahan maju sehingga kepala anda hampir mencecah dinding
 4. Kembali ke kedudukan asalnya
 5. Ulangi 10 hingga 15 kali

2.Lingkaran lengan

Lingkaran lengan juga melibatkan senaman pada otot bahu sehingga baik untuk membantu menegangkan payudara. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan bulatan lengan:

 1. Panjangkan tangan anda ke sisi selari dengan bahu anda
 2. Putar kedua-dua lengan ke belakang dalam bulatan kecil selama satu minit
 3. Putar juga kedua-dua lengan ke hadapan selama satu minit
 4. Kemudian gerakkan lengan ke atas dan ke bawah sambil menggunakan gerakan bulat selama satu minit
 5. Ulangi pergerakan selama beberapa kali
 6. Anda juga boleh menambah bobot kecil semasa latihan ini. Contohnya dengan menggunakan dumbbells.

3. Tekan lengan

Tekan lengan adalah senaman yang melibatkan otot dada dan bahu. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya:

 1. Panjangkan tangan anda di depan dada dengan telapak tangan anda bersama-sama. Anda boleh melakukannya dengan duduk atau berdiri
 2. Buka lengan anda sehingga mereka berada di belakang punggung anda dan bengkokkan punggung anda
 3. Lekatkan kembali lengan anda di hadapan dada anda
 4. Lakukan ini selama satu minit
 5. Anda juga boleh menambah bobot kecil semasa latihan ini. Contohnya dengan menggunakan pemberat atau jalur rintangan supaya sukan lebih mencabar

4. Solat berpose

Solat berpose bagus untuk mengencangkan payudara kerana senaman ini melatih otot bahu. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Panjangkan kedua tangan ke hadapan, pastikan tapak tangan bertemu
 2. Pegang kedudukan ini sehingga 30 saat
 3. Bengkokkan siku anda untuk membentuk sudut 90 darjah sambil menekan kedua telapak tangan anda sehingga anda merasakan regangan di dada anda
 4. Ulangi hingga 15 kali

Baca juga: Mudah Dilakukan, Inilah 7 Cara Merawat Payudara Anda Untuk Tetap Sihat!

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan sukan untuk menegangkan payudara

Latihan di atas perlu dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Dengan cara itu anda dapat melihat perbezaan dalam badan anda.

Semasa melakukannya di rumah, anda boleh menambah dumbbell, kaleng makanan, atau botol air yang diisi dengan pasir atau batu sehingga latihan terasa lebih berat.

Selain melakukan pergerakan yang betul, anda juga perlu fokus menghubungkan otot dan minda anda. Kaedah ini juga penting semasa melatih otot dada.

Jangan lupa juga memakai coli sukan yang sesuai untuk mengurangkan risiko sakit payudara selepas bersenam.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda juga perlu makan makanan seimbang. Bersenam tanpa makanan sihat yang seimbang tidak akan memberikan hasil yang memuaskan.

Pilih kombinasi makanan yang sihat untuk menjaga lemak badan pada tahap yang sihat. Terutama makanan yang kaya dengan estrogen seperti produk tenusu, jeruk, epal, dan sebagainya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan payudara? Mari berbual secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!