Kesihatan

Inilah Yang Berlaku pada Ibu dan Janin Semasa Kehamilan Trimester Pertama

Trimester pertama kehamilan dikira dari kehamilan 1 minggu hingga 12 minggu. Pada trimester pertama, perkembangan janin bermula di rahim.

Berikut ini adalah tinjauan mengenai perkembangan anak kecil anda dalam kandungan, bermula dari minggu pertama hingga minggu ke-12!

Perkembangan janin pada trimester pertama kehamilan

Perkembangan janin biasanya mengikuti jalan yang boleh diramalkan. Lancarkan Klinik Mayo, berikutan perkembangan janin yang berlaku pada trimester pertama.

Minggu ke-1 dan ke-2

Konsepsi biasanya berlaku kira-kira dua minggu selepas tempoh terakhir anda bermula. Untuk mengira tarikh akhir jangkaan, doktor anda akan mengira 40 minggu berikutnya dari awal tempoh terakhir anda.

Ini bermaksud bahawa haid anda dianggap sebagai sebahagian daripada kehamilan, walaupun anda tidak hamil pada masa itu.

Minggu ke-3

Sperma dan telur bersatu dalam salah satu tiub fallopi untuk membentuk entiti bersel satu yang disebut zigot. Sekiranya lebih daripada satu telur dilepaskan dan disenyawakan atau jika telur yang disenyawakan terbelah dua, anda mungkin mempunyai banyak zigot.

Zigot biasanya mempunyai 46 kromosom, 23 dari ibu kandung dan 23 dari bapa kandung. Kromosom ini membantu menentukan jantina dan ciri fizikal bayi anda kemudian.

Sejurus selepas persenyawaan, zigot bergerak ke bawah tiub fallopio ke arah rahim. Pada masa yang sama, ia akan mula membelah untuk membentuk sekumpulan sel yang menyerupai raspberry atau morula kecil.

Minggu ke-4

Bola sel yang membelah dengan cepat yang kini dikenali sebagai blastosista telah mulai masuk ke dalam lapisan rahim (endometrium). Proses ini dipanggil implantasi.

Di dalam blastocyst, kumpulan sel dalam akan menjadi embrio. Lapisan luar akan membentuk bahagian plasenta, yang akan memberi makan bayi semasa mengandung.

Minggu ke-5

Pada minggu kelima kehamilan, atau minggu ketiga setelah pembuahan, tahap hormon hCG yang dihasilkan oleh blastocyst meningkat dengan cepat. Ini memberi isyarat kepada ovari untuk berhenti melepaskan telur dan menghasilkan lebih banyak estrogen dan progesteron.

Peningkatan tahap hormon ini menghentikan haid, yang sering merupakan tanda pertama kehamilan, dan mencetuskan pertumbuhan plasenta. Embrio kini terbuat dari tiga lapisan iaitu:

 • Lapisan atas atau ektoderm akan membentuk lapisan terluar kulit bayi, sistem saraf pusat dan periferi, mata, dan telinga dalam.
 • Lapisan tengah atau mesoderm akan membentuk jantung dan sistem peredaran darah bayi. Lapisan sel ini juga berfungsi sebagai asas tulang bayi, ligamen, ginjal, dan sebahagian besar sistem pembiakan bayi.
 • Lapisan dalaman atau endotermik Di sinilah paru-paru dan usus bayi berkembang.

Minggu ke-6

Pada minggu ke-6 trimester pertama kehamilan, anak kecil anda akan mula mengalami pertumbuhan yang cukup pesat. Empat minggu selepas pembuahan, tiub saraf di bahagian belakang bayi akan ditutup.

Otak dan saraf tunjang bayi akan berkembang dari saluran saraf. Jantung dan organ lain juga mula terbentuk dan jantung mula berdegup kencang.

Struktur yang diperlukan untuk pembentukan mata dan telinga berkembang. Pucuk kecil muncul yang akan segera menjadi lengan. Tubuh bayi mula mengalami kelengkungan berbentuk C.

Minggu ke-7

Tujuh minggu selepas kehamilan, atau lima minggu selepas pembuahan, otak dan wajah bayi anda mula berkembang. Pada peringkat ini lubang hidung menjadi kelihatan, dan retina terbentuk.

Pucuk anggota bawah yang akan menjadi anggota badan muncul dan pucuk lengan yang tumbuh minggu lalu kini berbentuk dayung.

Minggu ke-8

Pada minggu ke-8 trimester pertama kehamilan atau enam minggu selepas pembuahan, puting anggota bawah bayi berbentuk dayung. Jari mula terbentuk.

Bengkak kecil yang melingkari bahagian cangkang telinga bayi masa depan berkembang dan mata menjadi jelas. Bibir dan hidung atas telah terbentuk. Batang dan leher mula meluruskan.

Menjelang akhir minggu ini, bayi mungkin panjangnya sekitar 1/2 inci (11 hingga 14 milimeter) dari kepala ke bawah.

Minggu ke-9

Pada minggu kesembilan kehamilan, atau tujuh minggu selepas pembuahan, lengan bayi tumbuh dan siku muncul. Jari kaki kelihatan dan kelopak mata terbentuk.

Menjelang akhir minggu ini, bayi mungkin panjangnya kurang dari 3/4 inci (16 hingga 18 milimeter) dari bahagian atas kepala hingga ke punggung.

Minggu ke-10

Menjelang minggu ke-10 trimester pertama kehamilan, atau 8 minggu selepas pembuahan, kepala bayi akan menjadi lebih bulat.

Bayi itu kini boleh membengkokkan sikunya. Jari kaki dan jari menjadi lebih panjang. Kelopak mata dan telinga luar terus berkembang. Tali pusat kelihatan jelas.

Minggu ke-11

Pada awal minggu ke-11 trimester pertama kehamilan, atau minggu kesembilan setelah pembuahan, kepala bayi masih panjangnya lebih kurang separuh.

Bayi itu kini secara rasmi disebut sebagai janin. Minggu ini wajah bayi kelihatan lebar, mata terpisah, kelopak mata menyatu dan telinga rendah. Pucuk gigi mula kelihatan.

Sel darah merah mula terbentuk di hati bayi. Menjelang akhir minggu ini, alat kelamin luaran bayi akan mula berkembang menjadi zakar atau klitoris dan labia majora.

Bayi mungkin panjangnya sekitar 2 inci (50 milimeter) dari mahkota kepala hingga ke pantat, dan beratnya hampir 1/3 ons (8 gram).

Minggu ke-12

Pada akhir trimester pertama kehamilan, atau 10 minggu selepas pembuahan, kuku bayi mula tumbuh. Wajah bayi anda kini mengambil profil yang lebih maju.

Bayi anda mungkin panjangnya sekitar 2 1/2 inci (61 milimeter) dari kepala ke bawah, dan beratnya kira-kira 1/2 ons (14 gram).

Pada trimester pertama janin paling rentan terhadap kerosakan akibat zat seperti alkohol, ubat-ubatan, ubat-ubatan tertentu, dan penyakit, seperti rubella (campak Jerman).

Perubahan dalam badan anda pada trimester pertama kehamilan

Semasa trimester pertama kehamilan, badan ibu dan janin berubah dengan cepat. Berikut adalah beberapa perubahan yang mungkin anda rasakan semasa trimester pertama kehamilan anda!

 • Kelenjar susu yang membesar menyebabkan payudara membengkak dan menjadi lembut sebagai persediaan untuk penyusuan. Ini disebabkan oleh peningkatan jumlah hormon estrogen dan progesteron. Pilih coli dengan ukuran yang sesuai, Moms.
 • Areola (kawasan berpigmen di sekitar setiap puting susu) akan membesar dan gelap. Mereka mungkin ditutup dengan benjolan putih kecil yang disebut tubercles Montgomery(kerana kelenjar peluh yang membesar).
 • Saluran darah menjadi lebih kelihatan di permukaan payudara.
 • Rahim tumbuh dan mula menekan pundi kencing. Ini menyebabkan anda lebih kerap membuang air kecil.
 • Kerana lonjakan hormon, anda mungkin mengalami perubahan mood yang serupa dengan sindrom pramenstruasi (PMS). Ini adalah keadaan yang dialami oleh beberapa wanita yang dicirikan oleh perubahan mood, mudah marah, dan gejala fizikal lain yang berlaku tidak lama sebelum setiap haid.
 • Peningkatan tahap hormon untuk mengekalkan kehamilan boleh menyebabkan sakit pagi. Walau bagaimanapun sakit pagi tidak selalu berlaku pada waktu pagi
 • Sembelit boleh berlaku ketika rahim yang tumbuh memberi tekanan pada rektum dan usus.
 • Pengecutan otot di usus, yang membantu menggerakkan makanan melalui saluran pencernaan, menjadi perlahan kerana tahap progesteron yang tinggi. Ini boleh menyebabkan pedih ulu hati, gangguan pencernaan, sembelit, dan gas.
 • Pakaian mungkin terasa lebih ketat di sekitar payudara dan pinggang, kerana perut mulai bertambah besar untuk menampung janin yang sedang tumbuh.
 • Anda mungkin mengalami keletihan yang melampau kerana tuntutan kehamilan dan fizikal.
 • Volume jantung meningkat sekitar 40-50 peratus dari awal hingga akhir kehamilan. Ini menyebabkan peningkatan output jantung. Peningkatan output jantung boleh menyebabkan peningkatan kadar nadi semasa kehamilan. Peningkatan jumlah darah diperlukan untuk aliran darah tambahan ke rahim.

Semasa trimester pertama kehamilan, anda mesti berhati-hati untuk menjaga tubuh yang sihat, kerana keadaan anda juga boleh memberi kesan kepada bayi anda. Jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap, okey?

Rujuk masalah kesihatan anda pada trimester pertama kehamilan melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!