Kesihatan

Ketahui Beberapa Cara Memasak Sayur-sayuran sehingga Nutrien Tidak Hilang

Cara memasak sayur-sayuran agar nutrien tidak hilang mesti dilakukan dengan betul. Kerana jika tidak, kandungan vitamin dan mineral dalam sayur-sayuran ini akan hilang.

Sekiranya anda memasaknya dengan cara yang betul, lapisan luar dan lapisan keras pada sayur-sayuran akan pecah. Oleh itu, menjadikan nutrien yang terdapat di dalamnya mudah diserap oleh badan.

Baca Juga: Jangan Keliru! Ini adalah 7 cara untuk membuat anak-anak makan sayur-sayuran dengan penuh semangat

Terdapat beberapa cara memasak sayur-sayuran agar nutrien tidak hilang

Cara memasak sayur yang anda lakukan mempunyai pengaruh terhadap jumlah nutrien yang terdapat di dalamnya. Sekiranya anda salah memasak, bukannya mendapatkan nutrien yang diingini, anda kehilangan hampir semua nutrien yang ada di dalamnya.

Berikut adalah beberapa cara memasak sayur-sayuran yang betul agar nutrien tidak hilang:

Elakkan memasak sayur dengan mendidih

Cara pertama memasak sayur-sayuran supaya nutrien tidak hilang adalah dengan mengelakkan mendidihnya. Merebus sayur adalah kaedah memasak yang banyak digunakan. Sebenarnya, merebus sayur-sayuran mempunyai risiko kehilangan vitamin yang terdapat dalam sayur-sayuran ini.

Apabila sayur-sayuran direbus, air masak akan menyerap semua nutrien dalam sayur-sayuran. Sekiranya anda benar-benar ingin mendidihnya, pastikan sayur-sayuran yang akan anda rebus juga dimakan bersama airnya, seperti membuat sup.

Selain itu, anda juga boleh memasak dengan menambahkan sayur-sayuran keras ketika air sudah mendidih. Sayur-sayuran yang boleh dimasak dengan cara ini adalah sayur-sayuran yang memerlukan masa yang lama untuk dimasak

Cara memasak sayur-sayuran agar nutrien tidak hilang adalah dengan mengukus

Cara terbaik untuk memasak sayur-sayuran adalah menggunakan air sesedikit mungkin dan juga tanpa merendam atau merebus.

Mengukus adalah pilihan utama sebagai kaedah memasak sayur-sayuran yang disyorkan agar sayur-sayuran tidak kehilangan kandungan nutriennya. Terutama sayur-sayuran yang mengandungi vitamin larut air.

Kaedah mengukus mampu memasak sayur-sayuran tanpa memusnahkan banyak vitamin mereka. Kukus sayur-sayuran hingga lembut dan tidak terlalu lama sehingga menjadi lembek kerana akan berisiko mengurangkan nilai pemakanan mereka.

Beberapa jenis sayur-sayuran yang disyorkan untuk dimasak dengan mengukus adalah:

Brokoli

Brokoli adalah sejenis sayur yang kaedah memasaknya dianjurkan dengan cara mengukus. Dalam satu kajian, brokoli dianggap sebagai salah satu sayuran anti-kanser yang paling berkesan sebagai makanan untuk mencegah barah.

Kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa mengukus adalah kaedah terbaik untuk memasak brokoli kerana tidak bersentuhan dengan air.

Oleh itu, menjadikan vitamin dan semua nutriennya tidak larut dan dibazirkan sebagai air rebus.

Kembang kol

Dalam kajian yang sama, memasak kembang kol dengan mengukus juga dapat mengekalkan nutrien yang dikandungnya.

Sementara itu, mendidih kembang kol sebenarnya akan menghilangkan sekurang-kurangnya 50 peratus antioksidan yang terdapat dalam kembang kol.

Lobak

Tidak seperti brokoli dan kembang kol, wortel boleh dimasak dengan mendidih atau dikukus.

Walau bagaimanapun, sangat digalakkan untuk tidak memotong wortel semasa memasak kerana ini akan menghilangkan sekurang-kurangnya 25 peratus nutrien yang ada di dalamnya.

Cara memasak sayur dengan menumis

Menumis sayur-sayuran dalam sedikit minyak yang sihat, seperti minyak zaitun extra-virgin, adalah cara yang baik untuk memasak banyak sayur-sayuran. Kaedah ini juga meminimumkan kandungan nutrien yang hilang semasa pemprosesan.

Bukan hanya memaksimumkan rasa, penambahan minyak zaitun ketika menumis sayur dapat meningkatkan penyerapan fitonutrien seperti fenol dan karotenoid.

Fitonutrien adalah sebatian yang terdapat secara semula jadi dalam sayur-sayuran yang memberikan manfaat kesihatan dan perlindungan penyakit dalam tubuh manusia.

Satu kajian pada tahun 2015 menghubungkan kaedah memasak dengan menumis menggunakan minyak zaitun dengan peningkatan antioksidan yang dapat melindungi terhadap barah.

Sayur-sayuran yang sangat sesuai untuk menumis adalah asparagus, kacang polong, bawang, lada dan cendawan.

Membakar adalah cara memasak sayur-sayuran agar nutrien tidak hilang

Cara seterusnya untuk memasak sayur-sayuran adalah dengan memanggangnya, baik di atas dapur atau di dalam ketuhar. Kaedah ini dipercayai dapat mengekalkan kandungan nutrien dalam sayur-sayuran yang dijaga.

Beberapa jenis sayur-sayuran yang baik untuk memanggang adalah kacang panjang, asparagus, labu, wortel, kacang buncis dan bawang.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!