Kesihatan

Mengapa Kepala Anda Sering Merasa Sakit Semasa Anda Lapar?

Adakah anda pernah mengalami sakit kepala ketika anda lapar? Ternyata kedua-dua perkara ini saling berkaitan. Selain membuat perut menggeram, rasa lapar di perut dapat mencetuskan sakit kepala ringan dan migrain yang teruk. Ketahui punca dan bagaimana memperbaikinya!

Gejala sakit kepala ketika lapar

Sakit kepala kerana lapar akan terasa sakit dan kepala terasa berat. Anda juga mungkin merasakan kesakitan dan ketegangan dari kepala ke dahi anda. Ketegangan juga dapat dirasakan pada otot rangka kulit kepala, leher, dan dahi.

Sakit kepala yang berkaitan dengan kelaparan sering kali serupa dengan gejala sakit kepala ketegangan. Gejala boleh merangkumi perkara lain seperti:

  • Pening
  • Keletihan
  • Sakit perut
  • Bergegar

Tetapi biasanya dalam masa 30 minit selepas makan, sakit kepala dan gejala lain dapat hilang.

Hubungan antara sakit kepala dan kelaparan

Anda mungkin tertanya-tanya, apa sebenarnya hubungan antara rasa lapar dan sakit kepala?

Melaporkan dari Healthline, sebenarnya, melepaskan kelaparan atau melewatkan makan boleh menyebabkan sakit kepala.

Ini berlaku kerana penurunan gula dalam darah yang dirasakan oleh otak. Tahap gula dalam darah ini boleh mempengaruhi sakit kepala. Apabila gula darah turun, tubuh akan mengeluarkan hormon tertentu sebagai tindak balas yang kemudian mencetuskan sakit kepala.

Selain itu, gula darah juga berfungsi sebagai pembekal tenaga untuk tubuh, bahkan otak. Oleh itu, apabila sumber tenaga ini habis, badan boleh mula merasa lesu, letih dan kering. Keadaan ini kemudian menyebabkan sakit kepala.

Walaupun tidak digolongkan sebagai gangguan kesihatan yang serius, sakit kepala yang disebabkan oleh rasa lapar tidak seharusnya kerap terjadi.

Walau bagaimanapun, pada orang yang sering mengalami sakit kepala atau migrain, melewatkan makan atau meninggalkan perut dengan perut kosong boleh mencetuskan sakit kepala dengan lebih mudah.

Baca juga: Hujan Panas dan Bagaimana Ia Memberi Manfaat kepada Kesihatan Anda

Punca sakit kepala ketika lapar

Perut kosong tentu akan membuatkan badan berasa lapar dan kekurangan tenaga. Sebagai tindak balas, tubuh kemudian melepaskan hormon yang memberi isyarat kepada otak bahawa tubuh lapar.

Hormon yang sama ini dapat meningkatkan tekanan darah dan mengencangkan saluran darah di dalam badan, sehingga memicu sakit kepala.

Sakit kepala yang dialami ketika lapar tidak selalu disebabkan oleh kekurangan makanan. Kadang-kadang dehidrasi dan kekurangan kafein juga boleh mencetuskan sakit kepala lapar.

Apabila anda tidak minum cukup atau anda mengalami dehidrasi, lapisan tisu nipis di otak anda boleh mula mengetatkan dan memampatkan reseptor kesakitan. Oleh itu, anda mengalami sakit kepala.

Sementara itu, jika anda memiliki kebiasaan mengonsumsi kafein dan suatu hari kekurangan kafein, tubuh dapat mengalami pelebaran saluran yang kemudian meningkatkan aliran darah ke otak. Ini boleh menyebabkan sakit kepala.

Baca juga: Kencing Tidak Lengkap: Punca dan Cara Mengatasinya

Petua mengatasi sakit kepala kerana lapar

Biasanya sakit kepala kerana kelaparan dapat diringankan di rumah dengan makan dan minum air. Selepas itu, anda perlu menunggu sekitar 15 hingga 30 minit kerana badan memerlukan masa untuk menyesuaikan dan membina semula simpanan gula dalam darah.

Sekiranya anda mempunyai sejarah hipoglikemia, anda perlu makan sesuatu yang tinggi gula, seperti jus buah atau soda.

Tetapi sebaliknya, rasa lapar juga boleh mencetuskan sakit kepala yang lebih kronik. Contohnya, sakit kepala migrain yang menyebabkan kesakitan teruk.

Apabila anda menghidap migrain, kerana lapar, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen. Ubat acetaminophen (Tylenol) juga boleh membantu.

Walau bagaimanapun, jika sakit kepala tidak hilang, anda mungkin memerlukan ubat yang diresepkan khas oleh doktor anda.

Pada dasarnya sakit kepala ketika anda merasa lapar adalah perkara semula jadi yang berlaku. Ini adalah sebahagian daripada tindak balas badan terhadap kekurangan kadar gula darah di dalam badan. Membiasakan diri dengan diet biasa akan menjauhkan anda dari kesakitan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!