Kesihatan

Gangguan Kecemasan atau Kebimbangan Biasa? Ketahui Perbezaannya!

Rasa cemas adalah perkara biasa. Tetapi jika kegelisahan yang anda rasakan berlebihan, mungkin anda mengalami gangguan kecemasan.

Dalam gangguan kegelisahan, kebimbangan akan berlanjutan dan perasaan cemas akan bertambah buruk dari masa ke masa. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai apa itu gangguan kecemasan:

Apa itu gangguan kecemasan?

Ramai orang yang mengalami kegelisahan yang berlebihan, tetapi tidak memahami tentang gangguan kecemasan. Apa itu kegelisahan dan bagaimana kebimbangan normal berbeza dengan gangguan kecemasan?

Sekiranya kegelisahan biasa masih dapat dikawal dan dapat diatasi dalam masa yang singkat, sebaliknya berlaku pada gangguan kecemasan. Gangguan kegelisahan adalah perasaan cemas yang dialami dalam jangka masa yang lama dan bertambah buruk dari masa ke masa.

Kegiatan harian orang yang mengalaminya dapat terganggu, jika berada dalam tahap yang cukup parah. Terdapat beberapa jenis gangguan kecemasan yang perlu anda ketahui, iaitu:

Gangguan kebimbangan umum

Gangguan kegelisahan umum adalah perasaan kegelisahan yang berlebihan yang mengganggu aktiviti harian.

Kemudian ia boleh disertai dengan gejala fizikal. Seperti ketegangan otot atau masalah tidur, kesukaran menumpukan perhatian, keletihan dan kegelisahan.

Selalunya kegelisahan timbul kerana perkara-perkara yang berlaku seperti tanggungjawab kerja, kesihatan keluarga. Atau perkara lain seperti memikirkan kenderaan yang perlu dibaiki.

Gangguan panik (gangguan panik)

Seseorang mengalami serangan panik atau serangan panik sekiranya dia mengalami serangan panik berulang kali. Selalunya timbul kerana gabungan tekanan fizikal dan psikologi.

Seseorang yang mengalami serangan panik akan menunjukkan gejala seperti berdebar-debar, gegaran, sesak nafas, sakit dada, pening.

Ia juga termasuk rasa mati rasa atau kesemutan, mual atau sakit perut dan perasaan takut kehilangan kawalan.

Kerana gejalanya sangat parah, orang yang mengalaminya sering menganggap mereka mempunyai penyakit yang mengancam nyawa, seperti serangan jantung.

Serangan panik boleh berlaku disebabkan oleh gangguan mental yang lain seperti kemurungan. Ini juga mungkin disebabkan oleh gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD) atau gangguan trauma setelah menyaksikan kejadian yang tidak menyenangkan.

Fobia

Fobia adalah ketakutan yang berlebihan dan berterusan terhadap objek, situasi atau aktiviti tertentu yang mungkin tidak berbahaya bagi orang lain.

Orang yang mengalaminya menyedari hal ini, tetapi sebaliknya dia tidak dapat mengatasi rasa takutnya. Dalam beberapa kes ini boleh mengganggu kerja.

Contohnya, bagi orang yang takut terbang, akan menjadi sukar sekiranya mereka terpaksa melakukan kerja jarak jauh yang memerlukan penerbangan kapal terbang sebagai mod pengangkutan.

Gangguan kebimbangan sosial (gangguan kecemasan sosial)

Melibatkan ketakutan, kegelisahan dan orang yang mengalaminya. Orang yang mengalami gangguan kecemasan sosial akan mengelakkan situasi sosial kerana perasaan malu dan takut dinilai.

Orang yang mengalamiGangguan kecemasan sosial juga akan takut dipandang negatif oleh orang lain. Masalah ini berlanjutan sekurang-kurangnya enam bulan.

Agoraphobia

Ini adalah ketakutan terperangkap dalam situasi yang sukar dilarikan atau dalam keadaan memalukan dan sukar untuk mendapatkan pertolongan.

Keadaan ini membolehkan seseorang yang mengalaminya merasa panik berlebihan.

Apakah gejala gangguan kecemasan?

Gejala kegelisahan pada sesetengah orang mungkin berbeza mengikut jenisnya. Tetapi secara umum, beberapa gejala kegelisahan umum yang perlu diketahui termasuk:

 • Rasa gelisah, tegang atau gementar
 • Rasa bahaya atau azab akan datang
 • Jantung berdegup kencang
 • Tarik nafas dengan pantas
 • Berpeluh
 • Bergegar
 • Lemah atau penat
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Susah tidur
 • Mengalami masalah gastrousus
 • Sukar mengawal kebimbangan
 • Berusaha mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan kegelisahan

Apa yang menyebabkan gangguan kecemasan?

Dilaporkan Klinik Mayo, penyebab gangguan kecemasan atau serangan kecemasan difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kejadian traumatik memberi kesan pada permulaan gangguan kecemasan.

Sifat semula jadi seseorang juga boleh menjadi faktor. Sementara itu, bagi sesetengah orang, masalah kegelisahan dapat terjadi kerana berkaitan dengan keadaan kesihatan yang mereka alami.

Sekiranya doktor mengesyaki bahawa seseorang mengalami serangan kecemasan kerana masalah perubatan, mereka boleh memerintahkan ujian tertentu untuk mencari masalahnya.

Beberapa masalah perubatan yang boleh dikaitkan dengan gangguan kecemasan termasuk:

 • Penyakit jantung
 • Diabetes
 • Gangguan tiroid seperti hipertiroidisme
 • Masalah pernafasan seperti penyakit paru-paru kronik atau asma
 • Penyalahgunaan dadah
 • Sakit kronik atau sindrom usus yang mudah marah
 • Tumor jarang yang menghasilkan hormon tertentu

Seseorang mungkin mengalami gangguan kecemasan kerana keadaan perubatan lain, seperti yang disebutkan di atas jika:

 • Tidak ada sejarah keluarga mengenai gangguan kecemasan
 • Tidak mengalami gangguan kecemasan semasa kecil
 • Permulaan gangguan kecemasan secara tiba-tiba tidak berkaitan dengan kejadian kehidupan dan tidak ada sejarah kegelisahan sebelumnya

Selain timbul kerana masalah perubatan tertentu, anda juga perlu tahu faktor risiko yang membolehkan seseorang mengalami gangguan kecemasan. Beberapa faktor risiko ini termasuk:

 • Trauma. Kanak-kanak yang menyaksikan kejadian traumatik mungkin mengalami gangguan kecemasan pada suatu ketika dalam hidup mereka. Orang dewasa juga boleh mengalaminya
 • Tekanan kerana penyakit. Mengetahui bahawa anda mempunyai penyakit serius boleh menyebabkan seseorang bimbang dengan keadaannya dan boleh menyebabkan gangguan kecemasan
 • Peningkatan tekanan. Kejadian teruk yang berlaku secara berterusan seperti tekanan di tempat kerja dan kematian ahli keluarga. Disusuli dengan masalah lain boleh menjadi faktor risiko
 • Keperibadian. Orang dengan jenis keperibadian tertentu lebih cenderung kepada gangguan kecemasan daripada yang lain
 • Gangguan kesihatan mental yang lain. Orang dengan gangguan kesihatan mental yang lain, seperti kemurungan, sering juga mengalami gangguan kecemasan
 • Keluarga dengan sejarah gangguan kecemasan. Sekiranya ada ahli keluarga yang mengalaminya, ia boleh menjadi faktor risiko bagi keluarga lain.
 • Dadah dan alkohol. Penggunaan kedua-duanya boleh menjadi faktor risiko atau dapat memperburuk keadaan orang yang mengalami gangguan kecemasan

Seperti apa diagnosis gangguan kecemasan?

Pada awal pemeriksaan doktor akan menanyakan sejarah perubatan pesakit. Doktor akan mengemukakan beberapa soalan mengenai keadaan perubatan yang boleh mempengaruhi serangan kecemasan.

Tidak ada ujian makmal khusus yang secara khusus dapat mendiagnosis gangguan kecemasan.

Sekiranya doktor tidak menemui kaitan dengan penyakit lain, doktor akan mengesyorkan pesakit untuk berjumpa dengan psikiatri atau pakar kesihatan mental yang lain.

Pada tahap lanjutan ini, pesakit akan kembali mendapat sejumlah soalan. Ini dilakukan untuk menguji sama ada pesakit benar-benar mengalami gangguan kecemasan atau mengalami gangguan lain.

Doktor akan memeriksa simptom dan betapa kuatnya pesakit mengalami gangguan kecemasan. Doktor juga akan melihat apakah gejala yang dialami mengganggu aktiviti harian pesakit.

Kesan yang dialami oleh seseorang yang mengalami gangguan kecemasan

Gangguan kecemasan atau gangguan kecemasan boleh mengganggu aktiviti harian. Contohnya, ia mengganggu tumpuan.

Bagi remaja, ia boleh mengganggu tumpuan belajar. Bagi orang dewasa, ia boleh memberi kesan kepada pekerjaan yang dilakukan.

Selain mengganggu aktiviti harian, gangguan kecemasan juga boleh menyebabkan komplikasi. Ini mempengaruhi keadaan fizikal dan mental seseorang, seperti:

 • Kemurungan, sering berlaku dengan gangguan kecemasan atau gangguan kesihatan mental yang lain
 • Gangguan tidur, insomnia
 • Masalah pencernaan atau usus
 • Sakit kepala atau kesakitan kronik yang lain
 • Melakukan pengasingan sosial
 • Masalah di sekolah atau tempat kerja dan persekitaran sosial yang lain
 • Kualiti hidup yang buruk
 • Bunuh diri

Bagaimana menangani gangguan kecemasan?

Sebilangan besar orang yang mengalami gangguan kecemasan akan menjalani satu atau lebih terapi. Jenis terapi yang biasa digunakan adalah:

Psikoterapi

Terapi ini dalam bentuk terapi bicara, yang ditujukan pada kegelisahan spesifik yang dialami oleh seseorang. Salah satu jenis psikoterapi yang bertujuan untuk mengatasi gangguan kecemasan dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif.

Dalam terapi pesakit akan diajar bagaimana berfikir, berkelakuan dan bertindak balas terhadap objek dan situasi yang menyebabkan kegelisahan atau ketakutan.

Terapi ini juga membantu orang belajar dan mempraktikkan kemahiran sosial yang penting untuk merawat gangguan kecemasan sosial.

Terapi ini boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Dalam satu kumpulan akan diikuti oleh orang yang mengalami gangguan yang serupa.

Selalunya dalam satu sesi kumpulan, peserta terapi akan diberikan latihan untuk menyelesaikan antara sesi terapi.

Terapi ubat

Terdapat banyak jenis antidepresan yang boleh digunakan untuk merawat gangguan kecemasan. Sebilangan ubat ini termasuk escitalopram dan fluoxetine.

Ubat yang biasa digunakan untuk epilepsi tertentu dan ubat antipsikotik dosis rendah dapat membantu merawat gangguan kecemasan.

Anxiolytics juga dapat mengurangkan gejala gangguan kecemasan, seperti alprazolam dan clonazepam.

Semua ubat ini boleh diambil hanya jika telah diresepkan oleh doktor. Biasanya digunakan untuk merawat gangguan kecemasan seperti gangguan panik dan gangguan kecemasan sosial.

Selain dua terapi ini, anda juga boleh melakukan perkara semula jadi atau perkara sederhana yang boleh anda lakukan mengawal gejala gangguan kecemasan, seperti:

 • Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi kafein. Kafein adalah ubat yang mengubah mood, dan boleh memburukkan lagi gejala gangguan kecemasan
 • Sukan. Bersenam dapat membantu melepaskan bahan kimia otak yang mengurangkan tekanan
 • Dapatkan tidur yang mencukupi. Masalah dan gangguan kecemasan beriringan dan kadangkala membuat orang yang mengalaminya kurang tidur. Utamakan rehat
 • Elakkan penyalahgunaan alkohol dan dadah. Kedua-duanya boleh menjadikan gangguan kecemasan menjadi lebih teruk. Berjumpa doktor untuk mendapatkan rundingan lebih lanjut mengenai gangguan kecemasan

Untuk menentukan jenis terapi atau jenis rawatan perlu dilakukan di bawah pakar. Jenis terapi juga akan disesuaikan dengan keadaan perubatan pesakit.

Jenis rawatan boleh diubah beberapa kali sehingga terasa seperti anda mendapat rawatan yang betul.

Doktor biasanya akan berbincang dengan pesakit, dan mempertimbangkan beberapa perkara seperti:

 • Sejauh mana ubat-ubatan yang telah diberikan berfungsi untuk memperbaiki keadaan pesakit
 • Manfaat dan kesan sampingan setiap rawatan
 • Risiko kesan sampingan serius yang mungkin berlaku berdasarkan sejarah perubatan pesakit
 • Kemungkinan perubahan gaya hidup kerana kesan sampingan ubat
 • Kos yang dikenakan untuk setiap rawatan
 • Pilihan rawatan alternatif lain, seperti makanan tambahan yang akan membantu memaksimumkan kerja ubat atau terapi
 • Bagaimana rawatan akan dihentikan. Kerana ada beberapa ubat yang tidak dapat dihentikan secara tiba-tiba. Adalah perlu untuk mengurangkan dos secara perlahan di bawah pengawasan doktor

Bolehkah gangguan kecemasan dapat dicegah?

Tidak ada cara untuk meramalkan dengan pasti apa yang menyebabkan seseorang mengalami gangguan kecemasan. Kerana juga sukar untuk melakukan pencegahan dengan pasti.

Tetapi anda boleh melakukan pelbagai perkara untuk mengurangkan gejala sekiranya anda mengalaminya. Apa yang anda boleh lakukan termasuk:

 • Dapatkan pertolongan seawal mungkin

Gangguan kegelisahan serupa dengan gangguan kesihatan mental yang lain. Ia lebih sukar untuk ditangani jika anda menunggu. Lihat ahli psikologi atau psikiatri untuk diagnosis awal

 • Kekal aktif

Melakukan aktiviti yang anda sukai dan membuat anda berasa selesa dapat mengurangkan kegelisahan. Menikmati interaksi dan hubungan sosial yang positif juga dapat membantu

 • Ubah gaya hidup

Berusaha untuk hidup sihat. Gaya hidup yang tidak sihat dapat memburukkan lagi gejala gangguan kecemasan. Elakkan alkohol dan dadah. Dan pilih komuniti yang membawa pengaruh positif.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!