Kesihatan

Bahaya Botol Plastik Isi Ulang Boleh Menyebabkan Penyakit Yang Berat

Penggunaan botol plastik berulang kali menjadi topik perbincangan. Penggunaan botol lebih dari sekali dianggap dapat membantu menyelamatkan dan melindungi alam sekitar. Sebaliknya, terdapat sebilangan besar bahaya botol plastik yang boleh diisi semula bersembunyi sepanjang masa.

Bahaya ini berkaitan dengan kesihatan dan risiko terkena pelbagai penyakit serius. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Berhenti Menggunakan Plastik untuk Membungkus Makanan Panas, Ini Berbahaya!

Bahan pembungkusan minuman plastik

Simbol kod angka pada botol. Sumber gambar: www.methodrecycling.imgix.net

Sebelum mengetahui pelbagai bahaya botol plastik, anda perlu mengetahui bahan apa yang digunakan untuk membuat bekas air. Dilaporkan dari garis kesihatan, botol plastik diperbuat daripada pelbagai resin (pepejal tanpa bentuk) dan sebatian organik yang boleh diproses menjadi polimer sintetik.

Botol plastik mempunyai kod kitar semula (kitar semula) dicetak pada bungkusan. Kod ini dapat memberitahu anda jenis plastik yang diperbuat daripada botol itu. Kodnya terdiri daripada nombor berikut:

  • Gambar 1: Polyethylene terephthalate (PET atau PETE)
  • Gambar 2: Polietilena berketumpatan tinggi (HDPE)
  • Gambar 3: Polivinil klorida (PVC)
  • Gambar 4: Polietilena berketumpatan rendah (LDPE)
  • Gambar 5: Polipropilena (PP)
  • Gambar 6: Polistirena (PS)
  • Nombor 7: Bahan-bahan lain

Sebilangan besar botol minuman plastik diperbuat daripada bahan nombor 1, 2, dan 7. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah meminta sekatan penggunaan botol yang berulang dengan kod tersebut.

Ini bermaksud, jika anda membeli air botol yang merangkumi tiga kod ini, anda harus mengelakkannya berulang kali. Penggunaan berulang kali boleh menyebabkan reaksi dan perubahan bahan pembentuk plastik yang dapat mencemarkan air.

Bahaya botol plastik yang boleh diisi semula

Seperti yang telah disebutkan, botol minuman dalam botol tidak boleh digunakan berulang kali, kerana terbuat dari bahan sekali pakai. Beberapa kesan negatif dari botol plastik yang boleh diisi semula boleh berlaku termasuk:

1. Kanser

Salah satu bahaya botol plastik yang boleh diisi semula yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah risiko barah. Ini disebabkan oleh antimoni, sebatian logam yang boleh menjadi karsinogen.

Menurut kajian tahun 2011, antimoni yang terdapat di dalam botol plastik PET dapat mencair ke dalam air dan mencemarkannya. Proses pelarutan ini dipengaruhi oleh banyak perkara, salah satunya adalah pendedahan kepada suhu panas.

Itulah sebab mengapa anda tidak boleh meletakkan botol plastik berisi air di tempat yang panas atau membiarkannya lama di dalam kereta.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah barisan makanan yang boleh menyebabkan barah!

2. Jangkitan bakteria

Bahaya botol plastik yang boleh diisi semula seterusnya adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan bakteria. Petikan Sangat Baik, Botol yang telah dibuka mudah terdedah kepada bakteria dan kulat dari luar, walaupun anda menutupnya semula setelah minum.

Bakteria bahkan boleh datang dari badan anda sendiri, seperti tangan dan mulut anda. Menurut satu kajian, penggunaan botol yang berulang dapat menimbulkan jurang atau keretakan pada dinding botol. Ini dapat memerangkap bakteria sehingga sukar dibuang.

3. Masalah kesihatan lain

Kesan buruk dari penggunaan botol plastik berulang kali adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan yang serius. Botol yang mempunyai kod nombor 7, misalnya, biasanya dibuat dari plastik polikarbonat dan jenis resin tertentu yang mengandung bisphenol A (BPA).

Dalam jumlah yang sedikit, BPA masih dapat masuk ke dalam bekas plastik, walaupun tidak hanya sekali pakai. Dalam jangka masa panjang, penumpukan BPA dalam badan boleh menyebabkan banyak masalah, seperti kemandulan pada lelaki dan wanita, gangguan prostat, hingga barah payudara.

Selain itu, kandungan BPA juga dapat menyebabkan anak-anak mengalami baligh awal. Kesan terburuk boleh berlaku pada janin dan bayi, di mana perkembangan otak terganggu. Ini akan mempengaruhi kebolehan kognitif dan tingkah laku kanak-kanak.

Sekiranya anda ingin membeli botol yang boleh digunakan semula, pastikan ia tertera 'BPA Percuma'pada bungkusan.

Itulah bahaya botol plastik yang boleh diisi semula yang perlu anda ketahui. Sentiasa periksa kod nombor pada botol semasa anda membelinya, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!