Kesihatan

Mesti tahu! Inilah Kesan Psikologi terhadap Ibu dan Anak semasa Menyusui

Tanpa disedari sejak mereka masih dalam kandungan, ibu dan bayi sudah mempunyai ikatan dalaman yang tidak ada orang lain. Ia semakin berkembang ketika bayi memasuki tempoh penyusuan. Berikut adalah kesan psikologi positif ketika ibu menyusu.

Kesan psikologi penyusuan susu ibu

Dilaporkan dari Ensiklopedia Pembangunan Awal Kanak-kanak, penyusuan susu ibu adalah kaedah yang disarankan untuk memberi makan bayi di seluruh dunia.

Walaupun faedah pemakanan dan imunologi penyusuan susu ibu didokumentasikan dengan baik, hasil kajian yang konsisten mengenai faedah psikososial lebih sukar difahami.

Laluan penyusuan susu ibu yang mempengaruhi perkembangan psikososial dan emosi sukar ditafsirkan dan tidak selalu sehala. Pemboleh ubah yang mengelirukan, seperti pendidikan ibu, berkait rapat dengan amalan penyusuan, tetapi juga merupakan penentu perkembangan psikososial anak-anak.

Baca juga:

1. Buat anak-anak lebih bijak

Penyusuan susu ibu dapat membantu bayi mencapai kecerdasan maksimum. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, terdapat perbezaan perkembangan otak antara bayi yang diberi susu ibu dan yang diberi susu formula.

Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh keakraban fizikal, sentuhan, dan sentuhan mata yang berkaitan dengan penyusuan susu ibu dan kandungan nutrisinya.

Bayi yang disusui dan disusukan terus dari ibu mereka mempunyai skor kecerdasan yang lebih tinggi dan cenderung mengalami masalah tingkah laku, mengalami kesukaran belajar ketika mereka meningkat usia.

Bayi yang disusui terbukti mempunyai kesan positif yang signifikan terhadap perkembangan otak bayi dalam jangka masa panjang.

2. Mengurangkan risiko kemurungan

Ibu yang menyusui mempunyai risiko kemurungan yang lebih rendah. Depresi selepas bersalin adalah sejenis kemurungan yang boleh berkembang sejurus selepas melahirkan.

Wanita yang menyusui nampaknya cenderung untuk mengalami kemurungan selepas bersalin, berbanding dengan ibu yang menyusu awal atau tidak menyusui.

Walau bagaimanapun, mereka yang mengalami kemurungan selepas bersalin lebih awal selepas bersalin juga cenderung mengalami kesukaran untuk menyusui dan melakukannya dalam jangka masa yang lebih pendek. Sekiranya anda mengalami gejala kemurungan selepas bersalin, anda harus segera memberitahu doktor anda.

3. Buat ibu lebih yakin

Dilaporkan dari Perbualan, tidak selalu merosakkan kesihatan mental ibu semasa menyusukan bayi. Sebenarnya, pengalaman menyusu yang baik dapat memberikan pekerjaan yang luar biasa untuk kesejahteraan wanita.

Selain mengurangkan risiko barah pembiakan, penyakit jantung dan diabetes, penyusuan susu ibu dapat membantu ibu merasa bertenaga, yakin diri, dan juga menyembuhkan trauma selepas bersalin.

Hormon penyusuan malah dianggap dapat mengurangkan kesan tekanan dan kurang tidur pada badan. Tidak hairanlah banyak kajian mendapati bahawa ketika penyusuan susu ibu berjalan dengan baik, risiko wanita mengalami kemurungan selepas bersalin lebih rendah.

Anda perlu tahu bahawa lebih daripada dua pertiga ibu yang berhenti menyusui dalam beberapa minggu pertama melakukannya kerana mereka memerlukan lebih banyak sokongan, mengalami kesakitan, atau mengalami kesukaran untuk menyusui bayi mereka.

Walau bagaimanapun, kekurangan pelaburan dalam perkhidmatan kesihatan bermakna ibu sering terpaksa melakukannya sendiri.

4. Buat ibu dan bayi gembira

Tidak banyak yang diketahui, bahawa ketika seorang ibu menyusui anaknya, ia dapat merangsang otak ibu dan bayi untuk melepaskan oksitosin.

Oxytocin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk membuat mereka gembira dan merasa selamat.

Ia juga dapat menenangkan ibu dan menstabilkan tahap tekanan dan kegelisahannya ke tahap yang sihat.

5. Meningkatkan IQ dan ingatan bayi

Jangan meremehkannya, apabila bayi anda mengambil susu ibu, ia dapat membantu menjadikan anak-anak lebih pintar.

Dalam 28 hari pertama setelah kelahiran, kanak-kanak menyusui lebih banyak, ia memberi kesan positif terhadap pertumbuhan dan perkembangan otak, dan dapat meningkatkan kemampuan kognitif mereka dan meningkatkan kecerdasan mereka.

6. Melindungi dari penyakit

Sebilangan penyakit dan jangkitan bayi, seperti jangkitan telinga, pernafasan dan pencernaan, cenderung berkembang pada anak yang diberi susu ibu.

Susu ibu mempunyai sifat pelindung yang menyediakan dan melindungi anak, sejak kecil, dari beberapa jenis jangkitan.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!