Kesihatan

Kekebalan kawanan dan kaitannya dengan Vaksinasi

Sejak wabak COVID-19 berlaku, imuniti kawanan menjadi sebutan yang popular. Tetapi adakah anda tahu bahawa ternyata imuniti kawanan Adakah ini berkait rapat dengan vaksinasi?

Ya, imuniti kawanan dapat dikatakan bahawa tidak dapat dipisahkan dari upaya vaksinasi. Lalu, apa sebenarnya? imuniti kawanan ? Apa kaitannya dengan vaksinasi? Baiklah, untuk mengetahui jawapannya, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya pengambilan Azithromycin tanpa pandang bulu ketika Isoman

Apa itu imuniti kawanan?

Kekebalan kawanan berlaku apabila bahagian penduduk yang mencukupi kebal atau dilindungi daripada penyakit berjangkit. Dengan kata lain, ia memberikan perlindungan tidak langsung atau kekebalan kawanan bagi mereka yang tidak kebal.

Sebagai contoh, dalam hal imunisasi, jika kumpulan yang rentan seperti bayi dan balita dilindungi melalui imunisasi, penularan penyakit di masyarakat akan dikendalikan, sehingga kumpulan usia yang lebih tua juga dilindungi. Kerana penularan penyakit ini dikatakan rendah.

Keadaan ini hanya dapat dicapai dengan perlindungan imunisasi atau vaksinasi yang sama.

Kepentingan imuniti kawanan

Seperti yang telah diketahui bahawa imuniti kawanan berlaku apabila sebahagian besar penduduk menjadi kebal terhadap penyakit. Ini menyukarkan penyebaran penyakit dari orang ke orang.

Dengan cara ini, seluruh masyarakat akan dilindungi, bukan hanya mereka yang kebal. Tidak jarang, peratusan penduduk mesti dapat terdedah kepada penyakit agar dapat merebak. Ini dikenali sebagai 'bahagian ambang'.

Sekiranya bahagian populasi yang kebal terhadap penyakit lebih besar daripada ambang ini, penyebaran penyakit akan berkurang. Ini dikenali sebagai ambang imuniti kawanan.

Baca juga: Jangan Sekadar Memutuskan, IDI Memberi Amaran Isoman Mesti dalam Penilaian Doktor

Sambungan imuniti kawanan dan vaksinasi

Anda perlu tahu bahawa imuniti kawanan berkait rapat dengan vaksinasi. Dipetik dari halaman Klinik Mayo, ada dua jalan utama untuk dicapai imuniti kawanan dalam kes COVID-19, salah satunya adalah vaksin.

Dengan kata lain, vaksinasi adalah bahagian terpenting dalam mewujudkan kekebalan kawanan imuniti kawanan.

Kekebalan kawanan Ini dapat dicapai apabila jumlah orang yang mencukupi telah menerima vaksin terhadap penyakit dan telah mengembangkan antibodi pelindung terhadap jangkitan di masa depan.

Vaksin sendiri mewujudkan imuniti tanpa menyebabkan penyakit atau komplikasi. Menggunakan konsep imuniti kawanan, vaksin telah berjaya mengawal penyakit berjangkit seperti cacar, polio, difteria, hingga rubella.

Kekebalan kawanan adalah mungkin untuk melindungi populasi dari penyakit, termasuk yang berada dalam kumpulan rentan atau bahkan bayi yang baru lahir.

Lain-lain yang berkaitan

Seperti yang telah dijelaskan bahawa vaksinasi adalah bahagian penting dalam mewujudkan imuniti kawanan.

Sekiranya vaksinasi COVID-19, orang dewasa atau orang tua (warga tua) yang tidak menerima vaksinasi COVID-19 yang lengkap dan tidak melaksanakan protokol kesihatan, akan mudah dijangkiti COVID-19.

Vaksinasi itu sendiri bertujuan untuk memberi kekebalan khusus terhadap penyakit tertentu. Oleh itu, jika suatu hari seseorang terkena penyakit, dapat dikatakan bahawa ia akan dilindungi atau mengurangkan keparahan penyakit.

Nah, jika seseorang tidak mendapat vaksin, maka dia tidak akan mendapat kekebalan khusus terhadap penyakit yang dapat dicegah dengan memberikan vaksin.

Sebab-sebab pentingnya vaksinasi untuk merealisasikannya imuniti kawanan

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sendiri juga menyokong pencapaian tersebut imuniti kawanan melalui vaksinasi. Kerana vaksin juga dapat melatih sistem kekebalan tubuh kita untuk membuat protein yang dapat melawan penyakit, alias antibodi.

Orang yang mendapat vaksin dapat dilindungi dari penyakit yang dimaksudkan dan mengurangi risiko penularan patogen, sehingga dapat memutuskan rantai penularan.

Malah, menurut catatan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) vaksin COVID-19 tidak hanya dapat melindungi dari jangkitan COVID-19, tetapi juga akan membantu anda menghindari gejala yang teruk jika anda mendapat COVID-19.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai hubungan antara imuniti kawanan dan vaksinasi. Untuk memutuskan rangkaian penyebaran COVID-19, jangan lupa untuk selalu menggunakan protokol kesihatan, okey?

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai COVID-19, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!