Kesihatan

Harus Tahu, Ini adalah Tempoh Lewat Biasa bagi Wanita

Tempoh yang tidak dijangkiti pastinya menjadi tanda kehamilan. Tetapi sebelum itu anda juga harus mengetahui had haid lewat yang normal pada wanita.

Sekiranya haid anda terus terlambat dan semakin menjengkelkan, jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor, OK?

Ketahui mengenai kitaran haid pada wanita

Dipetik dari halaman Klinik Mayo, kitaran haid dikira dari hari pertama satu tempoh hingga hari pertama berikutnya. Kitaran ini tidak sama untuk setiap wanita. Aliran haid boleh berlaku setiap 21 hingga 35 hari dan berlangsung selama dua hingga tujuh hari.

Selama beberapa tahun pertama selepas haid bermula, kitaran panjang adalah perkara biasa. Namun, kitaran haid cenderung memendek dan menjadi lebih teratur seiring bertambahnya usia.

Kitaran haid mungkin berkala dengan jangka masa yang sama setiap bulan atau agak tidak teratur. Di samping itu, haid mungkin ringan atau berat, sakit atau tidak sakit, panjang atau pendek, dan masih dianggap normal.

Jadi, haid pada wanita masih dianggap normal jika muncul di mana sahaja antara waktu itu. Dengan ini, jika seorang wanita yang mengalami haid mempunyai kitaran haid biasa 28 hari berlaku lebih dari 7 hari, terutama jika ia terus berulang, lebih baik jika dia segera berjumpa doktor.

Tempoh lewat pada wanita

Sudah diketahui umum bahawa tempoh yang terlewat adalah salah satu tanda awal kehamilan yang biasanya diperhatikan. Sekiranya anda rajin mengira kitaran haid anda setiap bulan, anda akan dengan mudah menyedari bahawa haid anda sudah lewat.

Anda perlu tahu bahawa haid biasanya dianggap lewat jika selepas 5 hari atau lebih ketika anda tidak mempunyai haid sejak tarikh akhir. Pada masa itu anda boleh mula memeriksa tanda-tanda kehamilan secara bebas (di rumah) menggunakan paket ujian.

Dengan catatan, anda telah melakukan hubungan seks (terutamanya tanpa perlindungan seperti kondom atau pil kawalan kelahiran) sebelum haid anda terlambat.

Sekiranya anda biasanya mempunyai kitaran 28 hari sebulan, tetapi selepas hari ke-33 haid anda tidak bermula, anda harus mengesyaki bahawa ini adalah tanda kehamilan.

Sekiranya kitaran tidak teratur maka cubalah memeriksanya 5 hari selepas kitaran terpanjang anda.

Sebagai contoh, jika pada hari ke-40 haid anda tidak datang, anda juga boleh mula menjalani ujian kehamilan untuk memastikan bahawa tempoh yang anda lewatkan adalah tanda kehamilan atau tidak.

Bagaimana untuk mengesan kitaran haid yang normal?

Untuk mengetahui sama ada kitaran haid anda normal atau tidak, mulakan rakaman kitaran haid anda pada kalendar. Mulakan dengan mengesan tarikh mula setiap bulan selama beberapa bulan berturut-turut untuk mengenal pasti keteraturan haid.

Tarikh tamat

Berapa lama haid anda biasanya berlangsung? Adakah lebih lama atau lebih pendek daripada biasa?

Aliran kitaran haid

Jangan lupa perhatikan juga berat alirannya. Adakah ia kelihatan lebih ringan atau lebih berat daripada biasa? Berapa kerap anda perlu menukar pad? Adakah anda mempunyai darah beku?

Pendarahan yang tidak normal

Adakah anda berdarah antara haid?

Sakit

Terangkan kesakitan yang berkaitan dengan haid. Adakah kesakitan terasa lebih teruk daripada biasa?

Perubahan lain

Adakah anda mengalami perubahan dalam mood atau tingkah laku anda? Adakah sesuatu yang baru berlaku pada waktu perubahan haid?

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Mengira Kitaran Menstruasi

Permohonan untuk melihat kitaran haid

Berikut adalah beberapa aplikasi untuk melihat kitaran haid yang dilaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini:

Tempoh kalendar

Kalendar haid dapat membantu mengesan dan meramalkan haid anda, dan memberikan maklumat mengenai masa subur anda dan kemungkinan tarikh ovulasi.

Selain fungsi kitaran haid asas, aplikasi ini dapat digunakan untuk mencatat suhu, hubungan seksual, kontrasepsi, berat badan, lendir serviks, mood dan gejala lain.

Flo

Sekiranya anda tertanya-tanya kapan terakhir kali anda mempunyai haid atau ingin tahu kapan tempoh anda akan tiba, anda boleh mengetahui dengan mudah menggunakan aplikasi Flo.

Flo menggunakan sistem pembelajaran mesin untuk meramalkan haid dan ovulasi secara tepat dan boleh dipercayai.

Petunjuk

Petunjuk sebagai aplikasi penjejakan dan ovulasi tempoh teratas oleh jurnal Obstetrics & Gynecology, yang merupakan penerbitan American College of Obstetricians and Gynecologists.

Clue menggunakan sains untuk membantu penggunanya mengenal pasti corak unik dalam kitaran haid mereka.

Bersinar

Cahaya dapat mengesan haid dan mencatat gejala, mood, aktiviti seksual dan ubat-ubatan. Kalkulator haid dan ovulasi berdasarkan data membantu wanita mengawal kesihatan pembiakan mereka.

Aplikasi ini dapat meramalkan haid dan ovulasi dan ramalannya semakin bijak dari masa ke masa.

Aplikasi ini bukan sahaja dapat membantu wanita yang menghindari atau berusaha hamil, tetapi juga dapat membantu mereka yang menjalani rawatan kesuburan seperti inseminasi intrauterin dan persenyawaan in vitro.

Punca lain haid lewat

Dilaporkan Garis Kesihatan, tempoh secara rasmi dianggap lewat jika sudah melebihi 30 hari sejak permulaan tempoh terakhir. Selepas enam minggu tanpa pendarahan, anda boleh menganggap tempoh lewat sebagai tempoh yang tidak dijawab.

Terdapat beberapa perkara yang boleh melambatkan haid, seperti:

  • Tekanan
  • Diet
  • Senaman yang berlebihan
  • Menopaus

Oleh itu, anda perlu tahu bahawa haid lewat pada wanita bukan sahaja merupakan tanda kehamilan, tetapi juga boleh disebabkan oleh faktor gaya hidup harian. Yang pasti, jangan tunda pemeriksaan dengan doktor, oke?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found