Kesihatan

Berikut adalah 6 faktor yang menyebabkan anda berpeluh pada waktu malam semasa haid

Adakah anda pernah merasakan badan anda begitu panas dan berpeluh pada waktu malam semasa haid anda? Ternyata keadaan ini bukan keadaan yang pelik, anda tahu, ada penjelasan perubatan mengapa ini boleh berlaku.

Untuk mengetahui mengapa anda berpeluh pada waktu malam semasa haid, mari kita lihat perbincangan berikut!

Penyebab berpeluh malam semasa haid

Keringat malam adalah perkara biasa dengan sindrom pramenstruasi (PMS), walaupun ia juga boleh berlaku selepas haid bermula.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan anda berpeluh pada waktu malam semasa haid anda:

1. Perubahan hormon

Hormon berubah-ubah sebagai bahagian normal kitaran haid. Khususnya, perubahan tahap estrogen dan progesteron dapat menyebabkan gejala PMS, termasuk: kilat panas dan berpeluh pada waktu malam.

Apabila tahap progesteron meningkat, kadar estrogen menurun. Penurunan ini boleh mempengaruhi hipotalamus, bahagian otak yang mengawal suhu dalaman.

Akibatnya, otak dapat bertindak balas dengan lebih mudah walaupun sedikit perubahan suhu dan mengirimkan isyarat yang memberitahu tubuh untuk menyejukkan anda dengan berpeluh, walaupun tidak perlu.

2. Tanda-tanda menopaus

Alami berpeluh pada waktu malam atau kilat panas Ini boleh menjadi petanda bahawa anda menghampiri menopaus. Sekiranya anda mengalami kilat panas pada waktu malam tetapi belum mencapai menopaus, anda mungkin menghampiri perimenopause, waktu sebelum menopaus.

Perimenopause adalah peringkat awal menopaus, jangka masa sebelum kitaran haid terakhir, dan selama tahap ini banyak gejala dapat muncul sekaligus.

Gejala perimenopause biasanya bermula selepas usia 40, tetapi mungkin bermula pada pertengahan hingga akhir 30-an. Sebenarnya, berpeluh malam sering menjadi salah satu tanda pertama anda menghampiri menopaus.

Baca Juga: Boleh Berlaku Sebelum Umur 40, Apa Punca Menopaus Awal pada Usia Muda?

3. Faktor berat badan

Berat mempunyai pengaruh besar terhadap hormon. Lemak sangat penting, baik lemak yang anda makan dalam makanan dan berapa banyak yang anda ada dalam bentuk tisu adiposa yang tersimpan di seluruh badan.

Pengambilan lemak sihat, seperti asid lemak penting omega-3 dan 6, diperlukan untuk penghasilan banyak hormon dengan betul. Kemudian, jika anda mempunyai tisu adiposa terlalu banyak, ia boleh mempengaruhi tahap hormon, seperti estrogen.

Oleh itu, anda mesti mengekalkan berat badan yang ideal mengikut BMI yang sihat dan mengambil lemak sihat secara berkala sebagai sebahagian daripada diet seimbang yang sihat.

4. Gejala haid lain

Gejala lain dari haid adalah bahawa ia menyebabkan kenaikan suhu badan. Sekiranya haid anda sangat menyakitkan, ia boleh membuatkan anda berasa hangat dan gugup.

Atau jika anda merasa marah atau jengkel dengan perubahan mood, ini juga boleh memberi kesan. Perhatikan gejala anda untuk lebih memahami apa yang menyebabkan anda berpeluh.

Baca Juga: Gadis, Ini Menyebabkan Menstruasi Lebih Dari Sekali Sebulan

5. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Berpeluh pada waktu malam semasa haid juga boleh dipengaruhi oleh pengambilan ubat tertentu atau jenis kontrasepsi.

Kaedah kontraseptif hanya progesteron seperti pil mini yang dapat ditanam berpotensi untuk menjaga suhu badan anda sedikit tinggi dan membuat anda cenderung berpeluh.

Ubat yang paling biasa yang boleh menyebabkan keringat malam termasuk:

 • SSRI atau antidepresan trisiklik
 • Antipsikotik fenotiazin
 • Ubat diabetes
 • Ubat terapi hormon
 • Steroid, seperti kortison dan prednison
 • Penghilang rasa sakit, seperti acetaminophen dan aspirin.

6. Sebab-sebab lain

Keringat malam boleh disebabkan oleh banyak perkara selain masalah hormon. Sekiranya anda kadang-kadang berpeluh pada waktu malam di luar haid anda, ini mungkin merupakan gejala:

 • Apnea tidur
 • Jangkitan, termasuk jangkitan ringan atau umum serta yang lebih serius, seperti tuberkulosis atau endokarditis
 • Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)
 • Kebimbangan dan tekanan
 • Alkohol, termasuk minum banyak alkohol atau minum alkohol pada waktu petang
 • Faktor gaya hidup, termasuk senaman berat, minuman panas, atau makanan pedas sebelum tidur
 • Katil atau bilik tidur yang terlalu panas.

Kanser kadang-kadang boleh menyebabkan keringat malam, tetapi itu bukan penyebab biasa.

Cara mengatasi peluh malam semasa haid

Keringat malam yang kerap boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan bahkan mempengaruhi kualiti tidur, tetapi anda boleh mengambil langkah untuk mengatasinya.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengatasi peluh malam semasa haid:

 • Turunkan suhu di dalam bilik, anda boleh membiarkan tingkap terbuka pada waktu malam atau menggunakan kipas angin.
 • Gunakan selimut, cadar, dan tempat tidur yang tidak terlalu tebal. Anda boleh memilih cadar dan selimut kapas ringan. Pertimbangkan juga untuk menggunakan peralatan tempat tidur yang diperbuat daripada kain yang cepat kering atau lembap. Lapisan selimut yang nipis dapat menolong anda agar tetap sejuk.
 • Simpan pek ais di bawah bantal anda. Meletakkan kompres gel sejuk yang lembut di bawah bantal sebelum tidur dapat membantu menyejukkan persekitaran tidur anda.
 • Bersenam secara berkala. Senaman mempunyai banyak faedah, termasuk mengurangkan tekanan yang boleh menyebabkan berpeluh malam. Elakkan melakukan senaman berat sebelum tidur. Mandi sejuk selepas bersenam juga dapat membantu.
 • Elakkan pencetus keringat malam pada waktu malam seperti makanan pedas, alkohol, rokok, dan kafein. Mengelakkannya pada waktu sebelum tidur, atau sepenuhnya, dapat membantu mengurangkan keringat malam.
 • Minum banyak air. Mendapatkan air secukupnya sepanjang hari adalah penting untuk kesihatan yang baik. Ia juga dapat membantu menjaga kesegaran badan, yang dapat mengurangkan kemungkinan anda mengalami peluh berlebihan pada waktu malam.

Sekiranya berpeluh malam berterusan dan menyebabkan insomnia atau gangguan lain, segera hubungi doktor anda untuk berunding.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!