Kesihatan

7 Kebaikan Pucuk Buluh untuk Kesihatan yang Tidak Ramai Tahu

Menjadikan rebung sebagai bahan memasak bukan lagi perkara yang asing di Indonesia. Tetapi jika anda melihatnya dari sudut kesihatan, adakah faedah rebung jika anda memakannya?

Ya, kebiasaan makan rebung atau buluh muda sebenarnya mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Untuk mengetahui apa faedah rebung, mari lihat penjelasan berikut!

Buluh rebus kandungan pemakanan

Dalam 100 gram rebung mentah mengandungi:

  • 27 kalori
  • 0.3 gram lemak
  • 2.6 gram protein atau 5 peratus daripada nilai harian yang disyorkan
  • 5.2 gram karbohidrat atau 2 peratus daripada nilai harian yang disyorkan
  • 2.2 gram serat atau 8 peratus daripada nilai harian yang disyorkan
  • 200 IU vitamin A
  • 4.0 mg vitamin C
  • 0.5 mg zat besi
  • 13 mg kalsium
  • 533 mg kalium

Selain kandungan nutrisi yang telah disebutkan, dilaporkan oleh Saluran Kesihatan yang Lebih BaikDisebutkan bahawa rebung mengandungi fitokimia dengan kesan antibakteria dan antivirus. Ini menambah alasan bahawa manfaat rebung untuk kesihatan terbukti secara saintifik.

Kebaikan rebung untuk kesihatan

Dari kandungan nutrisi dan kebaikan lain, berikut adalah senarai faedah kesihatan rebung:

1. Baik untuk kesihatan jantung

Dalam 100 gram rebung mentah mengandungi 533 miligram kalium, bersamaan dengan 11 peratus daripada nilai harian yang disyorkan. Kandungannya bagus kerana berperanan mengatur aktiviti jantung.

2. Manfaat rebung untuk kesihatan pencernaan

Serat yang terdapat dalam rebung membantu kesihatan pencernaan. Kerana serat dapat melancarkan proses pencernaan dan membantu mengatasi sembelit.

3. Mengekalkan tekanan darah

Sama seperti perkara pertama, kali ini manfaat rebung yang perlu diketahui baik untuk menurunkan tekanan darah. Sebabnya ialah kandungan kalium dalam rebung dapat membantu menguruskan tekanan darah.

Selain itu, pengambilan serat juga dapat mempengaruhi tahap tekanan darah. Dalam kes ini, ia dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

4. Mengurangkan kolesterol

Tahap kolesterol darah tinggi? Anda boleh mencuba menambahkan rebung dalam makanan anda. Kerana satu kajian menunjukkan 12.5 ons rebung yang dimakan selama 6 hari berturut-turut dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dengan ketara.

Selain itu, serat pada rebung juga dapat membantu menurunkan kolesterol total dan kolesterol jahat dalam darah. Sekiranya kolesterol dijaga, kesihatan jantung juga akan terjaga.

5. Membantu penurunan berat badan

Sekiranya anda menyediakan kaedah diet untuk menurunkan berat badan, anda boleh menambah rebung ke dalam senarai makanan anda. Dengan kalori yang rendah, rebung kaya dengan serat dan nutrien.

Dalam kaedah diet tertentu, seperti diet rendah karbohidrat, rebung juga dapat digunakan sebagai bahan makanan. Kerana buluh muda ini mempunyai nilai karbohidrat rendah, tetapi kaya dengan nutrien lain yang diperlukan oleh tubuh.

Biasanya, orang mengikuti diet rendah karbohidrat, bukan hanya untuk menurunkan berat badan tetapi juga untuk membantu memperbaiki atau mencegah keadaan perubatan seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

6. Meningkatkan selera makan

Sebilangan orang yang mengalami gangguan pencernaan atau wanita hamil yang mengalami mual dan muntah, akan kehilangan selera makan. Rebung dapat membantu mengembalikan selera makan yang hilang.

Dilaporkan Web MD, Manfaat rebung ini dapat timbul kerana rasa yang sedikit manis dan tekstur buluh yang renyah, sehingga menimbulkan keinginan untuk makan.

Selain itu, selulosa dalam buluh juga dipercayai dapat merangsang selera makan. Kandungan ini juga dapat meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit.

7. Kebaikan rebung sebagai antioksidan

Antioksidan diperlukan oleh badan untuk meneutralkan radikal bebas. Kerana radikal bebas dibiarkan terkumpul di dalam badan akan menyebabkan tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung, barah, strok dan diabetes.

Selain itu, antioksidan juga dapat mencegah kerosakan sel. Bahan-bahan bermanfaat ini dikenali sebagai flavonoid.

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan sekiranya anda ingin makan rebung

Walaupun memiliki sejumlah manfaat untuk kesehatan, jangan cuai dalam memproses rebung, oke? Kerana rebung mentah atau belum diproses boleh mengandungi sebatian berbahaya.

Sebelum memprosesnya menjadi masak, anda harus memotongnya bersih dan rebus terlebih dahulu selama kira-kira 20 hingga 25 minit untuk menghilangkan sebatian berbahaya.

Oleh itu maklumat mengenai faedah rebung yang tidak diketahui secara meluas. Sekiranya anda tidak pernah mencubanya, tidak ada salahnya membuat hidangan berasaskan buluh. Selain mencuba rasa rangup, serta merasakan manfaat rebung untuk kesihatan.

Ada soalan mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!