Kesihatan

Kenali Gejala Kolera: Dari Cirit-birit Ringan hingga Dehidrasi

Gejala kolera biasanya ringan, tetapi boleh menyebabkan komplikasi yang berpotensi membawa maut. Kolera adalah penyakit bakteria serius yang menyebabkan cirit-birit dan dehidrasi yang teruk.

Dalam kes yang teruk, rawatan segera diperlukan kerana kematian boleh berlaku dalam beberapa jam. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan penyakit ini, mari kita lihat simptom kolera berikut.

Baca juga: Manfaat Cili: Mencegah Gangguan Jantung untuk Merawat Artritis

Apakah simptom umum kolera?

Dilaporkan dari Very Well Health, kolera boleh menyebabkan ketidakselesaan dalam beberapa cara. Walau bagaimanapun, beberapa tanda dan gejala kolera yang paling biasa termasuk yang berikut:

Gejala kolera yang biasa

Sebilangan besar orang yang mendapat kolera tidak pernah jatuh sakit, mungkin kerana mereka tidak pernah terdedah. Satu daripada 10 orang yang dijangkiti akan mengalami gejala khas dalam dua hingga tiga hari selepas dijangkiti, seperti:

cirit-birit berair

Selalunya simptom pertama kolera adalah cirit-birit tanpa rasa sakit yang berlaku sehari selepas jangkitan. Cirit-birit ini sangat berair yang menyerupai air yang digunakan untuk membilas padi.

Ini kerana toksin yang dihasilkan oleh bakteria kolera mendorong tubuh mengeluarkan hampir semua kandungan di dalam usus, termasuk cairan. Cirit-birit boleh berlangsung dari sehari hingga seminggu bergantung kepada orang dan jenis rawatan yang diberikan.

Pening dan muntah

Pada peringkat awal kolera, bakteria boleh menyebabkan ketidakselesaan gastrointestinal seperti mual dan dalam beberapa kes menyebabkan muntah. Gelombang muntah boleh berlangsung berjam-jam dan apabila digabungkan dengan cirit-birit berair meningkatkan risiko dehidrasi.

Malangnya, dehidrasi juga boleh menyebabkan mual dan muntah yang lebih banyak. Keadaan ini juga akan bertambah buruk dan cepat berubah menjadi komplikasi teruk yang mengganggu badan.

Kekeringan

Kolera mengeluarkan banyak cairan dari badan melalui cirit-birit dan muntah, menjadikannya mudah mengalami dehidrasi jika elektrolit ini tidak diganti.

Sekiranya ini berlaku, beberapa tanda dehidrasi akan merangkumi dahaga, mulut dan mata kering, degupan jantung cepat atau lemah, keletihan, sakit kepala, dan kekejangan otot ringan.

Gejala kolera yang jarang berlaku

Pada kira-kira 10 peratus, orang boleh mengalami gejala kolera yang teruk, terutama sekali cirit-birit berair. Jumlah cecair yang hilang dalam jumlah besar akan mengakibatkan dua komplikasi teruk, iaitu dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit.

Gejala kolera lain agak jarang berlaku, seperti tekanan darah tinggi, muntah berterusan, degupan jantung yang cepat, dan kekejangan otot. Pada kanak-kanak, gejala kolera yang mungkin dialami termasuk mengantuk yang teruk, demam, sawan, dan koma.

Walaupun dalam kes biasa, jika kolera tidak diobati, ia boleh mengakibatkan kematian akibat dehidrasi dan kejutan hanya dalam waktu 18 jam. Selain itu, penderita kolera juga dapat mengalami masalah lain, seperti gula darah rendah, kadar kalium rendah, dan kegagalan buah pinggang.

Siapa yang berisiko terkena kolera?

Sesiapa sahaja boleh mendapat jangkitan bakteria penyebab kolera, tetapi ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda. Faktor risiko yang dapat meningkatkan berlakunya kes yang teruk termasuk:

  • Keadaan persekitaran yang tidak bersih, seperti sanitasi yang buruk dan air yang tercemar.
  • Tahap asid perut rendah, yang diketahui jika bakteria kolera tidak dapat hidup di persekitaran yang sangat berasid.
  • Ada ahli keluarga yang menghidap kolera.
  • Darah jenis O berisiko mendapat kolera dengan lebih mudah.
  • Selalunya makan kerang mentah.

Bagaimana merawat simptom kolera?

Sebelum merawat kolera, doktor akan mengesahkan bahawa pesakit dijangkiti bakteria dengan mengenal pasti di dalam najis. Kaedah biasa untuk merawat kolera termasuk garam rehidrasi oral, rehidrasi cairan, antibiotik intravena, dan suplemen zink.

Rawatan ini dilakukan dengan menambahkan cecair di dalam badan dan menghidratnya semula. Ia juga dapat membantu mengurangkan jangka masa penghidap kolera mengalami cirit-birit.

Sekiranya anda melancong ke kawasan di mana kolera sering terjadi, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga seperti mencuci tangan dengan kerap, minum air botol, mengelakkan makanan mentah, dan mengelakkan susu.

Pastikan juga mengupas buah sebelum makan dan jangan makan sayur mentah.

Baca juga: 6 Jenis Buah Yang Mengandungi Protein dan Khasiatnya untuk Tubuh

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!