Kesihatan

Perlanggaran Perut Semasa Kehamilan, Adakah Terdapat Risiko untuk Ibu dan Janin?

Gumpalan perut semasa mengandung boleh membuat sebilangan wanita risau kerana mempunyai risiko. Kadang kala, perlanggaran boleh berlaku semasa melakukan aktiviti di luar rumah atau ketika melakukan tugas rumah tangga.

Oleh itu, jika anda mengalami perlanggaran di perut semasa kehamilan, terutama pada trimester ketiga, anda harus segera berjumpa pakar. Baiklah, untuk mengetahui risiko memukul perut semasa hamil, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kolesterol Meningkat Semasa Kehamilan: Punca, Pencegahan, dan Cara Mengatasinya

Adakah terdapat risiko memukul perut semasa mengandung?

Dilaporkan dari Ibu bapa.com, wanita tidak perlu risau setiap kali perut membengkak atau terkena trauma ringan kerana kemungkinan mencederakan bayi sangat kecil.

Perlu diingat, bayi masih sangat kecil pada trimester pertama sehingga hampir tidak ada risiko terkena perut atau trauma yang mungkin dialami. Ini tidak mustahil, tetapi jarang berlaku kecuali kecederaannya cukup parah.

Sementara itu, pada trimester kedua risikonya meningkat sedikit ketika bayi dan perut anda mulai membesar. Walaupun begitu, kemungkinan membahayakan bayi masih rendah.

Untuk trimester ketiga, bayi semakin besar dan mengisi ruang yang lebih banyak di perut. Ini bermaksud bahawa mereka mungkin kurang mendapat cecair amniotik dan lemak badan dan dengan itu risiko lebih tinggi mengalami gangguan plasenta.

Gangguan plasenta diketahui menyebabkan pendarahan, sakit, dan juga persalinan pramatang. Oleh itu, dari semua faktor ini dapat disimpulkan bahawa trimester ketiga adalah tempoh yang paling berbahaya sekiranya terdapat kesan pada perut.

Apa jenis perlanggaran semasa mengandung?

Pelbagai jenis perlanggaran boleh berlaku semasa kehamilan, mulai dari ringan, sederhana, hingga parah sehingga kadang-kadang meningkatkan risiko keguguran. Beberapa jenis kesan pada perut semasa kehamilan yang mungkin berlaku, termasuk:

Kemalangan ringan

Punca kesan biasa pada perut semasa mengandung adalah kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Kanak-kanak atau haiwan kesayangan kadang-kadang menyatakan kegembiraan dengan melakukan pelukan atau pangkuan secara tiba-tiba sehingga timbul lebam di perut.

Sebilangan besar masalah ini tidak akan membahayakan janin dan ibu. Walau bagaimanapun, pencegahan kemungkinan perlanggaran akibat aktiviti kanak-kanak atau haiwan peliharaan perlu dilakukan agar tidak menyebabkan kecederaan serius semasa kehamilan.

Perlanggaran sederhana

Semasa mengandung, anda tidak perlu mengubah rutin intim anda dengan pasangan anda. Ini kerana tidak ada kedudukan seks yang selamat sepenuhnya.

Beberapa posisi seks boleh menyebabkan kesan sederhana sehingga anda merasa tidak selesa. Oleh itu, anda perlu mencari posisi seks baru semasa kehamilan yang lebih selesa.

Kemalangan berat

Tersandung, tergelincir, atau jatuh boleh membuat anda berisiko cedera akibat hentaman keras yang tidak disengajakan. Harap maklum, pelanggaran ini cukup berbahaya kerana ia tidak hanya menyerang perut tetapi juga memberi kesan pada bahagian belakang.

Selain itu, ketika mengalami kemalangan seperti di kenderaan persendirian, biasanya tumbukan di perut boleh berlaku tanpa menyedarinya. Oleh itu, jika anda jatuh serius atau mengalami kemalangan ringan, segera dapatkan rawatan perubatan untuk rawatan selanjutnya.

Bagaimana mengatasi masalah perut semasa mengandung?

Kadang kala, pendarahan di rahim yang tidak keluar boleh berlaku di mana keadaan ini mungkin merupakan jalan keluar tersembunyi. Oleh itu, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan setelah tumbukan di perut semasa kehamilan berlaku, seperti berikut:

Ujian bukan tekanan

Sekiranya anda hamil 24 minggu, ujian tanpa tekanan atau NST mungkin dilakukan. Ujian ini dilakukan untuk melihat sama ada bayi bertindak balas dengan baik atau untuk mengesan corak kontraksi yang berpotensi menunjukkan masalah plasenta, seperti pecah.

ultrasound

Bergantung pada kecederaannya, doktor mungkin melakukan pemantauan degupan jantung janin atau ultrasound untuk mengesahkan keadaan bayi. Ultrasound mungkin sukar untuk menentukan kecederaan pada plasenta tetapi disyorkan jika anda ingin memeriksa kesihatan bayi dalam kandungan.

Sekiranya anda merasa tidak selesa atau mengalami kesakitan yang berpanjangan, penurunan pergerakan janin, atau mengalami kontraksi vagina, segera hubungi doktor anda. Pemeriksaan sangat penting, terutamanya jika anda pernah mengalami sentuhan langsung ke bahagian depan atau sisi perut.

Baca juga: Gunakan Sabun Betel untuk Membersihkan Faraj Anda Semasa Kehamilan, Adakah Selamat atau Tidak?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!