Kesihatan

Punca Kematian Bayi Baru Lahir di Indonesia yang Perlu Diperhatikan

Anak-anak pastinya merupakan hadiah terindah bagi setiap ibu bapa, tetapi ada sebilangan orang yang juga harus mengalami kehilangan anak kecil mereka sebagai bayi. Sebilangan besar penyebab kematian bayi disebabkan oleh sebab-sebab berikut.

Punca kematian bayi

Melancarkan penjelasan dari halaman WHO, Tiga penyebab utama kematian neonatal di seluruh dunia adalah kerana:

Asfiksia

Punca kematian bayi disebabkan oleh asfiksia sebanyak 23%. Seperti yang dilaporkan dari halaman Garis KesihatanAsfiksia neonatal adalah keadaan yang berlaku apabila bayi tidak mendapat cukup oksigen semasa proses kelahiran.

Sudah tentu ini boleh membawa maut. Nama lain yang lebih biasa ialah asfiksia perinatal, atau asfiksia kelahiran. Ensefalopati hipoksia-iskemia boleh berlaku akibat asfiksia neonatal yang teruk.

Penyebab bayi yang mengalami asfiksia umumnya disebabkan oleh:

 • Jalan udara bayi tersekat.
 • Bayi adalah anemia, yang bermaksud sel darahnya tidak membawa cukup oksigen.
 • Penghantaran mengambil masa terlalu lama atau sukar.
 • Ibu tidak mendapat cukup oksigen sebelum atau semasa bersalin.
 • Tekanan darah ibu terlalu tinggi atau rendah semasa bersalin.
 • Jangkitan itu mempengaruhi ibu atau bayi.
 • Plasenta melepaskan diri dari rahim terlalu cepat, mengakibatkan kehilangan oksigen.
 • Tali pusat membalut bayi dengan tidak betul.

Anda perlu tahu bahawa ada dua cara bayi yang kekurangan oksigen sebelum, semasa, atau selepas melahirkan dapat mengalami asphyxia neonatorum.

Kekurangan oksigen boleh menyebabkan kerosakan segera. Ini boleh berlaku dalam beberapa minit. Kerosakan juga boleh berlaku ketika sel pulih dari kekurangan oksigen dan melepaskan toksin ke dalam badan.

Cara doktor mendiagnosis bayi sesak nafas biasanya diukur dengan skor Apgar sekitar 1 hingga 5 minit selepas kelahiran. Sistem pemarkahan mempunyai lima faktor, iaitu:

 • Bernafas
 • Nadi
 • Penampilan
 • Memberi tindak balas terhadap rangsangan
 • nada otot

Jangkitan

mengikut WHO, jangkitan yang menyebabkan kematian bayi sebanyak 36%. Jangkitan ini adalah antara tiga penyebab kematian bayi yang baru lahir di dunia.

Analisis terkini menganggarkan bahawa di seluruh dunia, 717,000 bayi baru lahir mati akibat jangkitan teruk, menyumbang hampir satu pertiga daripada jumlah beban kematian bayi baru lahir, 1 dan kebanyakan kelahiran mati disebabkan oleh sebab-sebab berjangkit.

Jangkitan bakteria yang teruk pada bayi baru lahir boleh disebabkan oleh sebilangan besar agen berjangkit dan boleh diperolehi dalam rahim, semasa melahirkan, atau selepas kelahiran. Beberapa jangkitan, seperti sifilis, ditularkan dari ibu ke anak semasa mengandung atau melahirkan.

Jangkitan lain adalah akibat sebab persekitaran atau amalan tingkah laku (seperti tetanus).

semasa kelahiran atau pada minggu-minggu pertama kehidupan. Sepsis dan radang paru-paru adalah penyebab utama morbiditi dan kematian bayi yang baru lahir di negara-negara membangun.

Di samping itu, jangkitan pada bayi baru lahir adalah perkara biasa di kawasan di mana kemudahan bersalin tidak optimum.

Contohnya, jika bersalin, alat bersalin yang diperlukan tentunya dalam keadaan steril. Jika tidak, alat ini mudah terdedah kepada mikroorganisma yang boleh mencetuskan jangkitan pada wanita hamil dan bayi baru lahir.

Sepsis

Melancarkan penjelasan dari halaman Klinik Cleveland, sepsis adalah keadaan perubatan yang serius yang disebabkan oleh tindak balas badan terhadap jangkitan.

Bayi yang baru lahir yang mempunyai jangkitan dan mengalami sepsis dapat mengalami keradangan (pembengkakan) ke seluruh tubuh, yang menyebabkan kegagalan organ.

Jangkitan bakteria adalah penyebab sepsis yang paling biasa. Namun, sepsis juga dapat disebabkan oleh jamur, parasit, atau virus. Jangkitan boleh dijumpai di pelbagai tempat di seluruh badan.

Bayi yang baru lahir boleh mendapat sepsis dengan beberapa cara yang berbeza:

 • Sekiranya ibu mengalami jangkitan cairan ketuban (keadaan yang dikenali sebagai chorioamnionitis).
 • Kelahiran pramatang (bayi pramatang berisiko tinggi terkena sepsis).
 • Berat lahir bayi yang rendah (faktor risiko sepsis).
 • Sekiranya membran ibu pecah lebih awal (lebih daripada 18 jam sebelum bayi dilahirkan).
 • Sekiranya bayi dirawat untuk keadaan lain semasa masih di hospital.
 • Saluran kelahiran ibu dijajah oleh bakteria

Pneumonia

Seperti yang dilaporkan dari halaman WHOPneumonia adalah bentuk jangkitan pernafasan akut yang menyerang paru-paru. Paru-paru terdiri dari kantung kecil yang disebut alveoli, yang memenuhi udara ketika orang yang sihat bernafas.

Apabila bayi mengalami radang paru-paru, alveoli dipenuhi dengan nanah dan cecair, menyebabkan kesakitan ketika bernafas dan menyekat pengambilan oksigen. Sudah tentu, keadaan ini boleh mengakibatkan kematian bayi.

Pneumonia adalah penyebab kematian berjangkit utama pada kanak-kanak di seluruh dunia. Pneumonia membunuh 808,694 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun pada tahun 2017, menyumbang 15% daripada semua kematian kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Tetanus

Tetanus adalah penyakit teruk sistem saraf pusat yang disebabkan oleh bakteria. Ia boleh menyebabkan kematian. Ia tidak berjangkit tetapi dapat dicegah dengan vaksin.

Ia disebabkan oleh toksin (toksin) bakteria tetanus. Tetanus bukan penyakit berjangkit. Bakteria ini biasanya memasuki badan melalui luka di kulit. Bakteria tetanus hidup di tanah dan sisa haiwan. Tetanus lebih kerap berlaku pada iklim hangat atau pada bulan-bulan yang lebih panas.

Baca juga: Kematian Mendadak Boleh Berlaku Pada Bayi, Inilah Yang Harus Diperhatikan Oleh Ibu

Pramatang

Kematian bayi akibat kelahiran pramatang adalah 28% hampir di seluruh dunia. Pramatang didefinisikan sebagai kelahiran hidup sebelum kehamilan 37 minggu selesai.

Terdapat subkategori kelahiran prematur mengikut usia kehamilan:

 • Kurang dari 28 minggu
 • 28 hingga 32 minggu
 • 32 hingga 37 minggu

mengikut WHO, kira-kira 1 juta kanak-kanak mati setiap tahun akibat komplikasi kelahiran pramatang. Banyak mangsa yang menghadapi masalah ketidakupayaan seumur hidup, termasuk masalah pembelajaran dan masalah penglihatan dan pendengaran.

Di peringkat global, pramatang adalah penyebab utama kematian pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Dan di hampir semua negara dengan data yang boleh dipercayai, kadar kelahiran prematur meningkat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!