Kesihatan

3 Jangkitan Kulit Selepas Bersalin Yang Sering Berlaku, Apa Itu?

Jangkitan kulit selepas bersalin boleh berlaku, bahkan masalah kesihatan yang mengancam nyawa. Namun, ramai yang tidak mengetahui tanda-tanda amaran sehingga rawatan ditangguhkan.

Sekiranya gejala muncul, mereka biasanya akan berlangsung selama beberapa hari dan bahkan tidak dirasakan semasa dimasukkan ke hospital. Nah, untuk mengetahui jangkitan kulit selepas bersalin mana yang biasa, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenal Diet Lemak Rendah Ultra: Apa itu dan bagaimana petua selamat untuk melaksanakannya?

Apakah jangkitan kulit selepas bersalin?

Dilaporkan dari Healthline, jangkitan selepas bersalin jarang berlaku sejak pengenalan antiseptik dan penisilin. Walau bagaimanapun, flora kulit seperti Streptococcus atau Staphylococcus dan bakteria lain masih boleh menyebabkan jangkitan.

Jangkitan ini sering bermula di rahim selepas melahirkan anak. Risiko mendapat jangkitan selepas bersalin akan berbeza-beza, bergantung pada kaedah yang digunakan untuk melahirkan. Beberapa jangkitan kulit yang boleh berlaku selepas bersalin termasuk yang berikut:

Sepsis

Sepsis adalah penyakit yang boleh berkembang pada beberapa wanita hamil dan juga ketika mereka baru melahirkan bayi. Sekiranya sepsis berkembang dalam masa enam minggu selepas kelahiran, ia disebut sepsis postpartum atau sepsis nifas.

Sepsis berlaku apabila tubuh mempunyai tindak balas yang melampau terhadap jangkitan yang berterusan. Beberapa gejala yang mungkin dirasakan, seperti peningkatan denyut jantung, demam, menggigil, disorientasi, sakit parah, sesak nafas, dan kulit lembab.

Kadang-kadang disebut sebagai keracunan darah, sepsis sering merupakan tindak balas keradangan yang mematikan tubuh terhadap jangkitan. Sepsis yang berkaitan dengan kehamilan memerlukan pengesanan awal, diagnosis tepat, dan rawatan agresif.

Jangkitan parut jahitan

Jahitan yang memegang tepi luka bersama-sama dimaksudkan untuk menghentikan pendarahan, tetapi kadang-kadang mereka dapat dijangkiti. Beberapa simptom jahitan yang dijangkiti adalah sakit yang semakin teruk, kemerahan, bengkak, dan keluar nanah di sekitar luka.

Kulit berfungsi sebagai penghalang yang akan melindungi organisma asing daripada dijangkiti. Namun, ketika ada luka pada kulit akibat luka atau sayatan, bakteria dapat masuk, mengakibatkan infeksi tisu.

Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan seseorang mudah dijangkiti jahitan. Beberapa faktor risiko yang disebut termasuk kelebihan berat badan, tabiat merokok, gangguan sistem imun, dan menderita diabetes.

gatal-gatal

Alergen menghasilkan protein yang disebut histamin yang dilepaskan ke aliran darah. Ini menyebabkan sistem imun bertindak balas secara negatif, mengakibatkan kulit merah dan gatal di pelbagai bahagian badan atau disebut gatal-gatal.

Gatal-gatal selepas bersalin diketahui mempengaruhi sekurang-kurangnya 20 peratus wanita setelah melahirkan. Reaksi alahan ini cenderung berlaku pada masa yang berlainan selepas bersalin dan biasanya muncul di kawasan lengan, belakang, dan kaki.

Beberapa penyebab wanita yang baru lahir boleh mengalami gatal-gatal adalah perubahan hormon, keadaan perubatan seperti tiroid, ubat-ubatan tertentu, dan faktor persekitaran.

Gatal-gatal selepas bersalin boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa, seperti anafilaksis atau kesukaran bernafas.

Petua untuk mencegah jangkitan selepas melahirkan anak

Pencegahan jangkitan selepas bersalin perlu dimulakan dengan memikirkan rancangan penjagaan selepas bersalin. Selepas bersalin, berbincanglah dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda mengenai risiko komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan dan rawatan susulan khas yang mungkin diperlukan.

Dalam tempoh 12 minggu selepas bersalin, berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk penilaian selepas bersalin secara menyeluruh. Semasa rawatan ini, penyedia perkhidmatan kesihatan biasanya akan memeriksa mood dan kesejahteraan emosi anda, membincangkan jarak kelahiran, dan ujian fizikal yang lain.

Pemeriksaan fizikal boleh merangkumi pemeriksaan perut, vagina, serviks, dan rahim untuk memastikan penyembuhan.

Pada kesempatan ini, anda boleh membincangkan masalah berkaitan kesihatan yang lain untuk membantu penyedia penjagaan kesihatan dalam mengetahui gejala yang mungkin berkaitan dengan jangkitan.

Baca juga: Klamidia di Mata: Punca, Gejala dan Cara Mengatasinya

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!