Kesihatan

Tidak boleh diabaikan, ini adalah pantang larang ketika memakai pendakap yang mesti dielakkan!

Semasa pendakap dipasang, ramai orang biasanya merasa sakit dan juga kerengsaan di sekitar gigi dan gusi. Penggunaan pendakap ini tentunya juga harus mendapat perhatian tambahan, seperti pantang larang ketika menggunakan pendakap yang harus anda hindari.

Larangan ketika memakai pendakap

Untuk mengelakkan kesakitan semasa proses memakai pendakap gigi, perlu mengikuti arahan doktor gigi.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman OrtodontikBerikut adalah pantang larang ketika menggunakan pendakap yang harus anda hindari:

Mengunyah ketulan ais

Sudah tentu anda sudah tahu bahawa ketulan ais itu keras dan sejuk, dan tidak baik mengunyahnya semasa memakai pendakap dan walaupun tanpa pendakap. Menggigit pada ais batu dapat dengan mudah memecahkan pendakap atau membengkokkan wayar, yang keduanya boleh menyakitkan.

Gula-gula getah

Semasa memakai baju kurung, pantang larang lain adalah untuk mengelakkan makanan melekit sebanyak mungkin. Sebabnya adalah kerana apa-apa yang menempel pada gigi bermaksud ia juga akan menempel pada pendakap, sehingga dapat menarik wayar dan pendakap, bahkan pita di sekitar geraham.

Apabila anda mengunyah permen karet, anda berulang kali memberi tekanan dan ketegangan pada pendakap, kabel, dan tali pendakap anda, yang boleh menyebabkannya pecah, tidak sejajar, atau mula sakit.

Terlupa dibersihkan dengan benang gigi

Apabila anda lupa atau tidak melakukannya sama sekali flossing semasa memakai pendakap, ini boleh membawa masalah serius ketika memakai pendakap dan setelah melepaskannya.

Zarah makanan terperangkap di antara gigi dan bercampur dengan bakteria, mewujudkan plak yang memakan enamel, merosakkan integriti struktur gigi.

Tidak mudah menggunakan benang gigi ketika memakai pendakap gigi dan sukar meletakkan benang di antara gigi, tetapi hasil yang akan anda perolehi setelah rajin menggunakan benang gigi untuk membersihkan sanggur akan jauh lebih berkesan.

Minum minuman bergula atau berkarbonat

Semasa memakai pendakap, sangat penting untuk melindungi gigi anda dari gula. Terlalu banyak gula, asid, dan karbonasi boleh merosakkan gam yang menahan pendakap pada gigi. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mula membentuk rongga pada gigi.

Mengelakkan minuman bergula sangat penting jika anda mempunyai invisalign, bukannya kurungan dan pendakap, kerana minuman itu dapat masuk ke pelurus dan membasahi gigi dengan gula dan asid.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya wayar atau pita pada pendakapnya terlepas?

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Garis Kesihatan, sambil memakai pendakap, sangat digalakkan untuk terus berunding dengan doktor secara berkala.

Tujuannya adalah untuk menyesuaikan sanggur agar dapat berfungsi dengan berkesan pada gigi. Masalah lain boleh berlaku antara penyesuaian berkala, seperti kabel dan pita yang longgar atau patah.

Ini boleh berlaku sekiranya anda:

  • Pengambilan makanan melekit atau keras yang kerap
  • Mempunyai luka di mulut

Mengabaikan kerosakan atau menangguhkan pembaikan pada pendakap juga berpotensi untuk melambatkan masa rawatan.

Jangan tarik atau bengkokkan wayar dan pendakap yang patah. Itu sebenarnya akan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Sebagai gantinya, letakkan sehelai kapas basah atau lilin ortodontik di hujung yang tajam sehingga anda dapat berjumpa dengan doktor gigi atau pakar ortodontik anda.

Baca juga: Jangan Abaikan, Berikut adalah Tanda-tanda Tanda Pergigian Yang Harus Dipasang!

Cara yang betul untuk mengekalkan gigi yang sihat dengan pendakap gigi

Menjaga tabiat gigi yang baik semasa memakai pendakap gigi adalah salah satu cara untuk mengelakkan kerosakan. Pastikan anda menggosok gigi sekurang-kurangnya tiga kali sehari, sebaiknya selepas makan, dan gunakan berus gigi yang lembut.

Perhatikan ruang di sekitar pendakap dan buang serpihan makanan. Gunakan benang untuk membersihkan antara gigi anda dan mengeluarkan zarah makanan dari antara pendakap.

Ini bukan hanya untuk berjumpa doktor gigi, tetapi juga penting untuk pembersihan dan pemeriksaan berkala. Pembersihan gigi sangat penting untuk menghilangkan penumpukan plak, yang menyumbang kepada rongga dan penyakit gusi.

Doktor gigi secara amnya akan mengesyorkan menggunakan ubat kumur fluorida untuk membantu menguatkan gigi dan mengurangkan risiko kerosakan gigi. Mempelajari teknik mengunyah yang berbeza juga dapat mengelakkan pendakap gigi patah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!