Kesihatan

Inginkan Period Ketika Menstruasi Berakhir Dengan Cepat? Inilah 5 Petua!

Terdapat pelbagai sebab mengapa seorang wanita ingin mempercepat haidnya, misalnya, dia ingin bercuti atau ingin melakukan aktiviti tertentu, ingin beribadah, dan sebagainya. Terdapat beberapa cara untuk menjadikan haid anda selesai dengan cepat.

Dipetik dari Klinik MayoKitaran haid yang normal boleh berlaku antara 21 hingga 35 hari dan boleh berlangsung selama 2-7 hari. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita mempunyai haid yang lebih lama.

Baca juga: Menstruasi Bimbang Akan Datang? Inilah Cara Mempercepat Menstruasi

Petua untuk menyelesaikan haid anda dengan cepat

Panjang haid boleh berbeza dari wanita ke wanita. Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa ini juga dapat dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti tekanan, indeks jisim badan, hingga hormon.

Terdapat beberapa cara agar haid anda berakhir dengan cepat. Sebilangan daripadanya dianggap selamat untuk dilakukan, tetapi ada yang memerlukan persetujuan doktor terlebih dahulu.

Jadi, berikut adalah beberapa petua untuk menjadikan haid anda selesai dengan cepat:

1. Aktiviti seksual

Mengalami orgasme, sama ada melalui hubungan seksual atau melancap dapat mengurangkan kekejangan haid dan aliran darah. Kerana, orgasme boleh mencetuskan pengecutan otot rahim, sehingga membantu mengeluarkan darah haid dari rahim.

Pengecutan ini dapat membantu rahim mengeluarkan darah haid dengan lebih cepat. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong teknik ini.

2. Kontraseptif hormon

Cara menyelesaikan tempoh kedua dengan cepat adalah dengan menggunakan kontraseptif hormon. Pil kawalan kelahiran secara oral atau suntikan dapat membantu mengatur kitaran haid anda. Bukan hanya itu, pil kawalan kelahiran hormon juga dapat mengurangkan kekejangan dan memendekkan waktu haid setiap bulan.

Sekiranya anda baru menggunakan kontraseptif hormon, mungkin diperlukan beberapa bulan sebelum haid anda menjadi lebih pendek. Jenis kontraseptif hormon tertentu juga dapat mengurangkan bilangan kitaran haid yang dialami setiap tahun.

Tetapi perlu diingat bahawa pil kawalan kelahiran dan alat kawalan kelahiran suntikan hanya boleh digunakan mengikut preskripsi atau cadangan doktor.

Baca juga: Bimbang tentang Haid yang Akan Datang pada Masa Yang Salah? Inilah Pilihan Dadah untuk Menghentikannya

3. Bersenam secara berkala

Kita tahu bahawa senaman mempunyai banyak faedah kesihatan. Selain itu, ternyata senaman secara teratur juga dapat menjadi cara untuk menyelesaikan haid anda dengan cepat, anda tahu.

Pergerakan otot semasa bersenam dapat membantu lebih banyak aliran darah keluar dari badan, yang berpotensi dapat mengurangkan jangka masa haid anda. Pada sesetengah orang, senaman juga dapat membantu melegakan gejala kekejangan.

Latihan memang memberi banyak faedah. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak berlebihan. Kerana, senaman yang berlebihan dapat mengurangkan terlalu banyak lemak dalam tubuh, jadi ini dapat menurunkan indeks jisim badan (BMI).

Ini boleh menjejaskan kesihatan hormon dan menyebabkan anda berhenti bersalin. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan pembiakan.

4. Mengambil nutrien tertentu

Mikronutrien tertentu, seperti vitamin B sangat penting untuk kesihatan keseluruhan. Malah, nutrien tertentu juga dapat melegakan haid serta melegakan simptom sindrom pramenstruasi (PMS).

Anda perlu tahu bahawa vitamin B6 adalah nutrien yang boleh mempengaruhi haid. Vitamin B6 sendiri boleh didapati dalam makanan tertentu, seperti telur atau ikan. Vitamin B6 didapati dapat meningkatkan progesteron serta menurunkan estrogen dalam badan.

Ini dapat membantu meningkatkan fungsi kelenjar pituitari untuk menormalkan hormon haid. Bukan hanya vitamin B6 yang boleh mempengaruhi haid, tetapi juga magnesium.

Magnesium adalah mineral yang dapat membantu melegakan jangka masa panjang dan gejala yang tidak selesa, seperti kekejangan. Kerana, magnesium mempunyai kesan anti-kekejangan.

Satu kajian mendapati bahawa gabungan magnesium dan vitamin B6 dapat membantu melegakan gejala PMS. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil makanan tambahan untuk membantu mengurangkan haid anda, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

5. Elakkan menggunakan tampon

Pada dasarnya, tampon dapat menyerap darah haid. Walau bagaimanapun, tampon juga dapat menyekat sedikit aliran darah dari vagina, yang sebenarnya dapat memanjangkan jangka masa haid anda.

Sekiranya anda merancang untuk mempercepat haid anda, lebih baik menggunakan pad. Ini kerana pembalut tidak menyekat aliran haid, jadi ia dapat membantu menyelesaikan haid dengan cepat.

Jadi, berikut adalah beberapa petua untuk menyelesaikan haid anda dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai cara lain untuk mempercepat haid yang selamat dilakukan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!