Kesihatan

Bagaimana Mengatasi Masalah Buasir di Rumah? Gunakan Bahan Asli Ini

Doktor yang Baik - Rawatan buasir tidak semestinya dilakukan di pusat rawatan kesihatan. Anda juga boleh merawatnya sendiri di rumah, selagi anda menggunakan bahan yang betul dan memberi perhatian kepada kebersihan.

Apa itu buasir?

Buasir berlaku apabila urat di bahagian bawah rektum menjadi bengkak. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Buasir atau buasir (Buasir) adalah penyakit yang terjadi ketika saluran darah di rektum bawah mengalami gangguan peredaran, mengakibatkan pembengkakan.

Peregangan dinding saluran darah akibat gangguan peredaran darah, mencetuskan terjadinya benjolan disertai dengan kerengsaan dan gejala buasir yang membuat penderita tidak selesa, terutama ketika duduk.

Buasir juga boleh disertai dengan pendarahan tanpa rasa sakit, gatal-gatal dan kerengsaan di rektum. Buasir boleh berlaku di dalam rektum dan di luar.

Kumpulan terdedah kepada buasir

  1. Ibu mengandung
Wanita hamil terdedah kepada buasir. Sumber gambar: //www.forbes.com

Wanita hamil adalah kumpulan yang terdedah kepada buasir akibat rahim yang membesar. Rahim akan memberi tekanan pada urat pelvis dan vena cava inferior, yang merupakan urat besar di bahagian kanan badan yang menerima darah dari bahagian bawah badan.

Ini dapat melambatkan pengembalian darah dari bahagian bawah badan. Ini akan mengakibatkan peningkatan tekanan pada saluran darah di bawah rahim, termasuk di dubur, sehingga urat menjadi lebih lebar dan akhirnya membengkak.

  1. warga emas
Orang tua mempunyai peluang tinggi untuk mendapat buasir. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Kemungkinan seseorang mendapat buasir juga meningkat seiring bertambahnya usia.

  1. Pesakit dengan cirit-birit kronik, sembelit kronik
Terlalu banyak duduk boleh meningkatkan peluang menderita buasir. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Orang yang duduk terlalu banyak, mengangkat benda berat, dan kegemukan adalah faktor yang boleh menyebabkan seseorang menderita buasir.

Walau bagaimanapun, buasir mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi dan dapat dicegah menjadi lebih teruk kerana rasa sakit bertambah dengan berlalunya waktu.

Bilakah rawatan perubatan ambien harus diambil?

Segera berjumpa doktor sekiranya buasir sangat teruk. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Pada titik tertentu ketika sangat parah, buasir harus disembuhkan dengan bantuan ubat sehingga kemungkinan pembedahan mengatasinya.

Dalam beberapa kes buasir di mana benjolan berada di dubur, rawatan bukan pembedahan adalah dalam bentuk kaedah ligasi gelang getah.ligasi gelang getah)boleh digunakan untuk mengikat benjolan dan memotong aliran darah sehingga benjolan mengecut atau jatuh.

Prosedur lain termasuk sclerotherapy, laser photocoagulation, dan electrocoagulation. Sementara itu, untuk menghilangkan buasir sepenuhnya, prosedur pembedahan yang disebut hemorrhoidectomy dapat dilakukan.

Mengendalikan buasir secara bebas di rumah

Tidak harus selalu dibawa ke pusat perawatan kesehatan, rasa sakit akibat buasir dapat dikurangi dengan menggunakan krim atau gel yang mengandung obat anti-radang dan sakit. Mengambil ubat sakitseperti aspirin, ibuprofen, dan acetaminophen.

Cara semula jadi bahkan boleh digunakan dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah dijumpai di rumah.

  1. Kompres dengan air suam
Kompres kawasan yang menyakitkan dengan air suam untuk menghilangkan rasa sakit. Sumber gambar: //www.rd.com

Rendam kawasan sakit dengan air suam, kompres dengan tuala basah.

  1. Latihan aerobik ringan
Berjalan dengan cepat selama 20-30 minit dapat mengelakkan sakit buasir. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Seperti berjalan pantas selama 20-30 minit sehari dapat merangsang fungsi usus untuk mengelakkan kesakitan akibat buasir dari terus menyerang.

  1. Isi pengambilan serat
Ambil makanan berserat untuk mengurangkan simptom buasir. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Gejala buasir juga dapat dibantu dengan mengurangkan pengambilan nutrien. Salah satu nutrien penting bagi penghidap buasir adalah serat.

Serat boleh didapati dari makanan atau makanan tambahan atau gabungan kedua-duanya. Diet seperti minum 30-40 ml / kgBW / hari dan makanan yang tinggi serat 20-30 g / hari.

Pengambilan makanan seperti brokoli, kacang, gandum, dan buah-buahan segar adalah sumber serat yang baik.

  1. Sapukan minyak kelapa
Minyak kelapa dapat mengurangkan kerengsaan dan pembengkakan ketika mengalami buasir. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Minyak kelapa adalah pelembap semula jadi yang dapat membantu melegakan gejala buasir. Menggunakan minyak kelapa dapat mengurangkan kegatalan dan bengkak serta mengurangkan keinginan untuk menggaru buasir gatal.

  1. Lidah Buaya
Kandungan lidah buaya dapat membantu melegakan sensasi terbakar yang disebabkan oleh buasir. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Penyelidikan yang dijalankan BioMed Research InternationalAloe vera mempunyai sebatian yang mempunyai kesan anti-radang pada tubuh dan dapat membantu menyembuhkan luka.

Ketika digunakan pada dubur, lidah buaya dapat menghilangkan rasa terbakar, gatal-gatal, dan bengkak yang disebabkan oleh buasir. Gunakan lidah buaya tulen kerana bahan pengawet dan bahan asing yang lain sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala buasir.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!