Kesihatan

Petua untuk Balita Berkuda Selamat Semasa Menunggang Basikal

Basikal dianggap sebagai salah satu alat pengangkutan termudah dan juga hobi yang sihat. Namun, ketika mereka berkahwin, biasanya ramai ibu bapa ragu-ragu untuk membawa bayi atau balita mereka untuk berbasikal.

Membawa bayi atau balita dengan basikal mempunyai risiko sendiri, tetapi itu tidak bermaksud bahawa itu adalah larangan. Baiklah, agar apabila anda merasa selamat ketika membawa bayi, mari lihat penjelasan mengenai trik dan petua berikut.

Baca juga: Pertolongan Cemas Yang Boleh Dilakukan Ketika Lebah Menyengat

Bagaimana dengan selamat membawa bayi dengan basikal?

Dilaporkan dari Babylist.com, beberapa keluarga pada umumnya mencuba basikal treler sebelum anak-anak mereka dapat menunggang sendiri. Biasanya, basikal ini melekat pada tiang tempat duduk atau rak kargo belakang pada kebanyakan basikal dewasa standard.

Basikal trail adalah yang terbaik untuk bayi atau balita kerana dilengkapi dengan tali keselamatan dan pastikan anak duduk dengan selesa di dalamnya. Baiklah, semasa memandu terasa selesa, berikut adalah beberapa petua selamat ketika membawa bayi atau balita dengan basikal.

Sentiasa memakai topi keledar

Trotoar dan lebam kecil di jalanan dapat membuat anak-anak bergoyang ketika menunggang basikal. Oleh itu, anak mesti mempunyai kawalan kepala dan leher yang baik dan diikat dengan selamat.

Tidak kira usia kanak-kanak, memakai topi keledar ketika menunggang basikal sangat diperlukan. Ibu bapa mesti menyesuaikan topi keledar dengan bentuk dan ukuran kepala anak supaya ia berasa selesa ketika digunakan.

Sebelum pergi, pastikan juga topi keledar terpasang dengan betul untuk mengurangkan risiko kecederaan.

Pilih perjalanan khas untuk kanak-kanak

Jangan gunakan barang semasa anda ingin menunggang basikal dengan anak anda, terutamanya jika anda bayi atau balita. Pilih piggyback khas yang mempunyai sandaran kaki dan sandaran kaki supaya anak berasa selesa semasa perjalanan.

Harap maklum, sekarang terdapat banyak jenis sling basikal yang boleh diletakkan di depan atau di belakang. Penggunaan piggyback khas juga sesuai untuk anak kecil yang tidak bersedia untuk mendayung sendiri.

Cari jalan selamat

Semasa menunggang basikal dengan anak, cari jalan yang selamat dan tidak berisiko menyebabkan kejutan teruk. Elakkan jalan raya yang sibuk, jalan dengan banyak batu, banyak selekoh dan bukit.

Pastikan juga menunggang basikal di jalan yang betul atau disediakan. Jangan terlalu di tengah kerana sangat berbahaya jika pada bila-bila masa kenderaan lain datang dari belakang.

Jenis menunggang basikal untuk kanak-kanak yang perlu anda ketahui

Semasa menunggang basikal dengan anak-anak, anda perlu mengetahui beberapa jenis tempat duduk basikal yang biasa digunakan. Tempat duduk atau sling basikal jenis ini biasanya disesuaikan dengan usia anak. Beberapa jenis sling yang boleh dipasang pada basikal dewasa adalah seperti berikut:

Memasang tempat duduk di hadapan

Sebilangan besar ibu bapa lebih suka kerusi sandaran tangan atau tempat duduk di hadapan. Selain selamat, tempat duduk di bahagian depan akan memudahkan ibu bapa ketika mereka ingin bercakap dengan anak-anak mereka semasa perjalanan.

Biasanya, tempat duduk ini dipasang dengan melekatkan bahagian depan basikal yang terpasang di bawah hendal. Tempat duduk atau sling depan ini direka untuk penunggang dari usia sembilan bulan atau tiga tahun dengan had berat sekitar 35 paun atau 17.5 kg.

Dilekapkan pada bingkai belakang

Jenis sling ini biasanya dilekatkan terus ke bingkai basikal atau di sepanjang tiang keselamatan. Tempat duduk yang dipasang di bingkai belakang lebih besar daripada yang dipasang di depan dan mempunyai banyak ciri, seperti sandaran dan pelindung injap.

Namun, penggunaan tempat duduk belakang ini mempunyai sisi negatif, iaitu tidak dapat melihat anak-anak atau berbual semasa perjalanan. Nah, penggunaan tempat duduk yang dipasang di bingkai belakang sangat sesuai untuk anak berusia sembilan bulan hingga berat sekitar 45 paun.

Dilekapkan di rak belakang

Jenis tempat duduk ini dipasang ke rak yang disambungkan ke bingkai basikal dewasa, di atas tayar belakang. Tempat duduk yang dipasang di rak belakang adalah pilihan terbaik kerana ibu bapa boleh bercakap dengan anak-anak mereka dan merasa lebih selamat kerana dilengkapi dengan keselamatan.

Baca juga: Khasiat Minyak Eucalyptus untuk Kesihatan, Bersihkan Sinus untuk Meringankan Sakit!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!