Kesihatan

Jangan keliru! Inilah perbezaan antara bidan dan doula yang perlu diketahui oleh ibu

Melahirkan adalah salah satu saat paling mendebarkan dalam hidup seorang wanita. Selain doktor, tidak sedikit wanita hamil yang memilih bidan untuk menangani kelahiran anak. Untuk pengalaman kelahiran yang berbeza, ada juga yang menggunakan khidmat doula.

Apa itu doula dan bagaimana ia berbeza dengan bidan? Ayuh, ketahui setiap peranan dan tanggungjawab dengan ulasan berikut.

Baca juga: Mesti Tahu, Ini Tanda-Tanda Bahwa Melahirkan semakin dekat

Perbezaan utama antara bidan dan doula

Bidan dan doulas adalah orang yang sama-sama bekerja dalam membantu wanita hamil. Perbezaannya ialah, bidan adalah orang yang secara perubatan membantu proses kelahiran, sementara doula lebih kepada pendamping.

Di Indonesia, istilah doula belum lagi terkenal di telinga beberapa orang. Kerana, biasanya bidan dianggap lebih dari cukup untuk menangani proses melahirkan.

Sebenarnya, di banyak negara, kewujudan doula adalah perlu untuk memberi sokongan psikologi kepada ibu-ibu yang akan bersalin.

Tugas dan peranan bidan

Petikan dari garis kesihatan, Bidan adalah profesional perubatan terlatih dan memainkan peranan penting semasa proses kelahiran. Seorang bidan telah memperoleh lesen atau sijil kepakaran dari peringkat sekolah atau pendidikan khas.

Bidan tidak mempunyai halangan gender, mereka boleh menjadi lelaki atau perempuan. Namun, di Indonesia, kebanyakan bidan adalah wanita.

Bidan boleh bekerja di hospital, klinik, pusat kelahiran, atau bahkan membuka latihan sendiri. Dalam tugas dan tugas, bidan memiliki banyak tanggungjawab, sebelum, selama, dan setelah melahirkan, yaitu:

  • Memberi rawatan pranatal atau pranatal
  • Memberi nasihat perubatan kepada wanita hamil
  • Menetapkan penghilang rasa sakit
  • Pantau janin menggunakan alat elektronik. Di Indonesia, tidak semua amalan perbidanan dilengkapi dengan perkhidmatan ini
  • Memeriksa keadaan fizikal ibu semasa mengandung, biasanya bermula pada trimester kedua
  • Pantau keadaan janin ketika hendak memasuki proses persalinan
  • Mengendalikan secara langsung proses kelahiran faraj
  • Beri rawatan selepas bersalin (selepas bersalin)
  • Mengenal pasti kemungkinan komplikasi kelahiran anak

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa bidan hanya mampu menangani kelahiran vagina, bukan pembedahan caesar. Sekiranya bidan mengesan keadaan tertentu semasa pemeriksaan sebelum bersalin, seperti bayi kecil, anda mungkin dirujuk ke hospital.

Tugas dan peranan Doula

Istilah doula berasal dari bahasa Yunani. Profesion ini didefinisikan sebagai orang yang memberikan sokongan emosi dan fizikal untuk wanita hamil, baik semasa dan selepas melahirkan.

Dilaporkan Ibu Bapa Menangis Pertama, Tidak seperti bidan, doulas bukan perawat seperti mereka yang bekerja di hospital, jadi mereka tidak dapat memberikan nasihat atau bahkan rawatan perubatan. Doula tidak dapat membuat keputusan mengenai kelahiran anak.

Dari tugas dan peranan mereka, doula terbahagi kepada dua, iaitu doulas buruh dan postpartum.

1. Doula buruh

Seperti namanya, doula kelahiran mempunyai tugas utama menemani ibu semasa proses kelahiran. Doulas menyediakan perkhidmatan bukan perubatan, seperti urutan dan membantu anda bergerak ke posisi yang berbeza.

Doula juga dapat memberikan sokongan emosi untuk membuat anda termotivasi semasa bersalin.

Kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa wanita yang menggunakan doula semasa bersalin mempunyai kepuasan dan kemudahan yang lebih tinggi ketika melahirkan bayi.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa doula bukan pengganti doktor atau bidan, kerana mereka tidak mempunyai kepakaran perubatan yang mendalam dalam melahirkan anak.

2. Selepas bersalin doula

Secara umum, doulas selepas bersalin tidak berbeza dengan doulas kelahiran. Doulas selepas bersalin mempunyai tugas dan peranan untuk membantu ibu setelah melahirkan, seperti membimbing proses penyusuan dan menjaga bayi.

Bukan itu sahaja, memetik dari garis kesihatan, doulas juga dapat membantu anda walaupun anda pulang dari hospital atau klinik bersalin.

Adakah berkesan menggunakan perkhidmatan kedua-duanya?

Kedua-dua profesion ini menawarkan banyak faedah kepada ibu mengandung. Bidan bekerja untuk membantu proses kelahiran, sementara doulas bekerja untuk perkara bukan perubatan lain yang berkaitan dengan kelahiran anak.

Sekiranya anda melahirkan di rumah, sudah tentu mempunyai doula akan sangat membantu. Tetapi jika anda melahirkan di hospital, biasanya sudah ada perawat yang berperanan seperti doula.

Nah, itulah perbezaan antara bidan dan doula yang perlu anda ketahui. Menggunakan doula atau tidak, bincangkannya dengan pasangan anda sebelum membuat keputusan, OK!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kehamilan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!