Kesihatan

Orang Dewasa Mengambil Ubat Deworming? Jangan ragu, berikut adalah faedahnya

Manfaat ubat cacing tidak hanya untuk kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa. Ya, terdapat beberapa jenis cacing yang boleh menyebabkan masalah pada orang dewasa, seperti cacing cacing, cacing cacing dan cacing cacing.

Cacing biasanya dialami oleh kanak-kanak kerana kurang menjaga kebersihan. Namun, ada kemungkinan orang dewasa juga mendapat jangkitan cacing kerana, terutama jika mereka menjalani gaya hidup yang tidak sihat.

Baca juga: Penyakit Influenza: Jenis Virus untuk Pencegahan Yang Boleh Dilakukan

Apakah faedah penyah cacing untuk orang dewasa?

Pada kanak-kanak, biasanya disarankan untuk minum ubat cacing setiap enam bulan yang juga merupakan usaha untuk mencegah penyakit.

Walau bagaimanapun, orang dewasa dengan cacing juga perlu minum ubat untuk merawat penyebab utama penyakit ini. Terdapat beberapa jenis ubat cacing dan faedahnya yang perlu anda ketahui, iaitu:

Manfaat Pemburukan Suspensi Pyrantel Pamoate

Salah satu ubat cacing yang disyorkan untuk diambil oleh orang dewasa ialah Pyrantel Pamoate Suspension. Pyrantel tergolong dalam ubat yang dikenali sebagai anthelmintics.

Ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan atau melumpuhkan cacing sehingga tubuh secara semula jadi akan menghilangkannya di dalam najis.

Melaporkan dari Webmd, manfaat ubat semasa akan merawat jangkitan cacing kremi serta jangkitan cacing lain, seperti cacing gelang dan cacing cacing.

Walau bagaimanapun, anda memerlukan dos yang tepat dari doktor anda semasa anda ingin mengambil ubat ini, terutamanya jika ia diberikan kepada kanak-kanak di bawah 2 tahun.

Doktor secara amnya akan mengarahkan anda mengulangi dos ubat dalam dua minggu. Sekiranya anda melihat cacing pada tinja, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan perubatan selanjutnya.

Manfaat penyahbauan Albendazole

Albendazole adalah ubat anthelmintik atau anti-cacing yang berguna untuk mencegah larva tumbuh dan membiak di dalam badan. Ubat ini secara amnya digunakan untuk merawat jangkitan tertentu yang disebabkan oleh cacing seperti cacing pita babi dan cacing pita anjing.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa albendazole tidak dimaksudkan untuk wanita hamil kecuali jika tidak ada rawatan alternatif. Bukan hanya itu, pastikan tidak mengambil ubat ini jika anda mempunyai alergi terhadap albendazole atau sejenisnya seperti mebendazole.

Sekiranya anda masih mahu mengambil ini, wanita perlu menggunakan alat kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan semasa mengambil ubat atau sekurang-kurangnya 1 bulan setelah rawatan berakhir.

Walaupun tidak diketahui sama ada ubat itu boleh mempengaruhi susu ibu, yang terbaik adalah memberitahu doktor tentang cacing yang anda miliki untuk rawatan yang lebih sesuai.

Ubat cacing Mebendazole

Jenis ubat lain yang boleh digunakan untuk membantu menyembuhkan helminthiasis. Mebendazole atau vermox diresepkan untuk merawat cacing babi, cacing pita, cacing gelang, cacing cangkuk, cacing kremi, dan cacing cambuk.

Ubat Mebendazole mempunyai manfaat yang sama dengan jenis lain, iaitu membantu menghilangkan jangkitan cacing di dalam badan. Cara ubat ini berfungsi adalah bahawa ia akan menyebabkan kematian parasit dengan mengganggu fungsi tubulin, protein penting dalam parasit, dan mencegah pengambilan glukosa.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa ubat ini tidak disyorkan untuk dimakan oleh wanita yang sedang hamil. Sekiranya wanita ingin mengambil ubat ini, segera berjumpa doktor untuk mengetahui cara penanganan yang paling tepat.

Baca juga: Ayo, gunakan 8 cara ini, untuk mengurangkan darah tinggi

Pencegahan yang boleh dilakukan terhadap jangkitan cacing

Jangkitan cacing pada orang dewasa yang tidak dirawat dengan segera dapat meningkatkan risiko anemia dan penyumbatan usus. Komplikasi ini lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua dan pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV atau AIDS.

Bukan hanya itu, jangkitan cacing pada orang dewasa juga boleh menimbulkan risiko yang lebih tinggi ketika anda hamil. Sekiranya anda hamil dan dijangkiti jangkitan cacing, biasanya doktor akan menentukan terapi ubat antiparasit mana yang akan diambil semasa kehamilan.

Nah, untuk mengelakkan jangkitan cacing ini, anda perlu segera menerapkan beberapa petua pencegahan.

Langkah berjaga-jaga pertama yang boleh diambil adalah mencuci tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air suam. Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan tandas dan sebelum menyiapkan atau mahu makan.

Di samping itu, anda mesti segera mengamalkan keselamatan makanan untuk mengelakkan jangkitan cacing. Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda ingin makan makanan yang berisiko meningkatkan jangkitan helminth, seperti:

  • Elakkan memakan ikan mentah atau daging.
  • Masak daging sehingga betul-betul masak.
  • Basuh, kupas, atau masak buah dan sayur mentah.
  • Basuh atau panaskan semula makanan yang jatuh di lantai

Manfaat ubat cacing yang dimakan sejak usia muda memang dapat mencegah jangkitan di kemudian hari. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya mengambil ubat cacing sebagai orang dewasa kerana ia dapat mengatasi penyakit ini hingga ke akar masalahnya.

Segera berbincang dengan doktor di Good Doctor sekiranya gejala penyakit yang disebabkan oleh jangkitan cacing dirasakan. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!