Kesihatan

Kesan Sampingan Kunyit, Boleh Menyebabkan Masalah Pencernaan Kepada Kemandulan!

Anda tidak hanya mempunyai sisi positif, kesan sampingan kunyit jika dikonsumsi secara berlebihan juga dapat mempengaruhi kesihatan, Anda tahu. Bahan aktif dalam kunyit, iaitu curcumin, yang dikonsumsi dalam dos yang tinggi dapat menyebabkan pelbagai masalah dalam tubuh.

Kunyit adalah salah satu rempah yang paling banyak digunakan dalam masakan. Namun, kunyit juga sering dijadikan ubat untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga: Mempunyai Masalah Pencernaan? Inilah cara menyahtoksin usus anda dengan mudah dan semula jadi

Apakah kesan sampingan kunyit sebagai ubat?

Kunyit, juga dikenal dengan nama saintifik Curcuma longa, adalah rempah India kuno dan merupakan ramuan perubatan dan pewarna makanan dalam keluarga halia. Dilaporkan dari Healthline, kunyit terdiri daripada karbohidrat, kanji, dan serat.

Sebatian aktif utama dalam kunyit adalah kurkuminoid yang bertanggungjawab terhadap warna kuning-oren dan bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Selain itu, kurkumin yang biasanya mengandungi silikon dioksida adalah agen anti-caking yang dapat membantu mencegah penggumpalan. Walau bagaimanapun, kunyit yang dimakan sebagai ubat mesti diambil kira dalam jumlah pengambilannya.

Jawatankuasa Pakar Bersama Bahan Tambahan Makanan atau JECFA menetapkan pengambilan makanan yang boleh diterima sebanyak 1.4 mg per paun berat badan setiap hari. Nah, jika dikonsumsi secara berlebihan boleh membahayakan tubuh seperti:

Mengganggu pencernaan

Kesan sampingan kunyit yang banyak dikonsumsi boleh mengganggu kesihatan pencernaan kerana menyebabkan kegatalan. Dalam satu kajian, beberapa peserta yang menggunakan kunyit sebagai rawatan mengakui bahawa pencernaan mereka terjejas teruk.

Kunyit dapat merangsang perut untuk menghasilkan lebih banyak asid perut. Oleh itu, walaupun pada sesetengah orang ia dapat membantu masalah pencernaan, ia dapat menyebabkan masalah kesihatan pada orang lain.

Darah menipis

Selain menyebabkan masalah pencernaan, kunyit juga dapat menyebabkan Anda mudah berdarah, terutama jika dikonsumsi dalam jumlah besar. Manfaat kunyit seperti menurunkan kolesterol dan menekan darah mungkin ada kaitan dengan kesannya terhadap darah.

Oleh itu, orang yang mengambil ubat penipisan darah seperti warfarin harus mengelakkan pengambilan kunyit dalam dos yang besar. Beritahu doktor anda dengan segera sekiranya anda ingin mengambil kunyit sebagai ubat.

Merangsang pengecutan

Mungkin anda pernah mendengar bahawa makan makanan berperisa kunyit dapat merangsang tenaga kerja. Walaupun terdapat sedikit data klinikal, satu kajian menunjukkan bahawa kunyit dapat melegakan gejala PMS.

Oleh kerana kesan sampingan kunyit sebagai pengencer darah, ibu hamil perlu mengelakkan pengambilan kunyit, terutama dalam dos yang besar. Namun, harap maklum bahawa menambahkan sedikit kunyit sebagai perasa makanan tidak akan menjadi masalah.

Kesan sampingan kunyit boleh menyebabkan kemandulan

Selain wanita, kesan sampingan kunyit juga boleh berlaku pada lelaki. Kunyit sendiri dapat menurunkan kadar testosteron dan mengurangkan pergerakan sperma apabila diambil dalam dos yang besar oleh lelaki.

Kunyit dosis tinggi yang dimakan oleh lelaki boleh menyebabkan kemandulan atau mengurangkan kesuburan. Oleh itu, kunyit harus digunakan dengan berhati-hati oleh orang yang berusaha untuk melahirkan bayi.

Keadaan sensitif hormon

Kunyit mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai curcumin yang cenderung berfungsi seperti hormon estrogen. Oleh itu, secara teori kunyit dapat memperburuk keadaan hormon sensitif.

Beberapa keadaan sensitif hormon yang dimaksudkan, seperti barah payudara, barah rahim, barah ovari, dan endometriosis atau fibroid rahim.

Namun, diketahui bahawa kunyit dapat mengurangkan kesan estrogen pada beberapa sel barah yang sensitif terhadap hormon. Untuk itu, elakkan pengambilan kunyit secara berlebihan kerana boleh memperburuk keadaan kesihatan.

Masalah lain

Selain mempengaruhi keadaan sensitif hormon, kunyit juga boleh menyebabkan masalah lain. Mengonsumsi kunyit dalam jumlah besar dapat mengelakkan penyerapan zat besi dalam badan. Oleh itu, kunyit harus digunakan dengan berhati-hati pada orang yang kekurangan zat besi.

Selain itu, kunyit juga dapat memperlambat pembekuan darah, menyebabkan pendarahan tambahan semasa dan setelah operasi. Atas sebab ini, doktor biasanya mengesyorkan menghentikan penggunaan kunyit sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum operasi yang dijadualkan.

Baca juga: Supaya pemakanan tidak hilang, ini adalah cara yang betul untuk memasak ikan

Ketahui perkara penting sebelum kesan sampingan kunyit berlaku

Kunyit pada dasarnya tidak mempunyai kesan sampingan yang serius, tetapi sebilangan orang mungkin terdedah kepada cirit-birit atau sakit kepala jika diambil dalam dos yang tinggi.

Oleh itu, penting untuk berhati-hati sebelum mengambil kunyit dan mengetahui dos yang diperlukan untuk mengelakkan kesan sampingan.

Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan kunyit untuk merawat sebarang keadaan kesihatan. Rundingan sangat berguna untuk menentukan sama ada kunyit selamat berkaitan dengan sejarah perubatan anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.