Kesihatan

Bukan hanya meningkatkan jisim otot, apakah fungsi protein whey yang lain?

Memiliki badan atletik seperti pembina badan adalah keinginan banyak orang. Tetapi untuk melakukan itu memerlukan latihan fizikal dan pengambilan protein yang tinggi. Salah satu caranya adalah dengan menggunakan fungsi protein whey.

Ya, asalkan diminum dalam bahagian yang sesuai dan disertai dengan senaman yang teratur, protein whey dapat memberikan manfaat kesihatan, anda tahu. Apa benda itu?

Apa itu protein whey?

Protein whey adalah sejenis protein yang biasanya terdapat dalam produk tenusu. Susu diperbuat daripada dua protein, kasein dan whey. Protein whey dianggap sebagai protein lengkap kerana mengandungi semua asid amino penting. Selain itu, protein whey juga rendah laktosa.

Serbuk protein whey biasanya mengandungi rasa tambahan, kerana rasanya tidak terlalu menyelerakan. Kandungan protein di dalamnya dapat menambahkan sekitar 25-50 gram pengambilan protein.

Protein whey dianggap sebagai protein lengkap kerana mengandungi semua 9 asid amino penting. Sebaliknya, protein whey adalah pengambilan laktosa rendah.

Oleh itu, protein whey biasanya digunakan sebagai makanan tambahan untuk orang yang melakukan senaman fizikal secara berkala. Protein whey berfungsi untuk membantu meningkatkan protein otot dan mendorong pertumbuhan jisim otot tanpa lemak.

Jenis protein whey

Terdapat tiga jenis protein whey yang boleh anda konsumsi, iaitu:

Menumpukan perhatian

Terdapat banyak produk makanan dan minuman yang menggunakan pekat protein whey. Jenis ini mempunyai pelbagai kandungan protein, laktosa dan lemak juga. Protein whey jenis ini juga digunakan sebagai campuran dalam susu formula.

Mengasingkan

Jenis isolat protein whey ini mempunyai kandungan protein dengan konsistensi tinggi dan rendah lemak atau laktosa. Anda dapat melihat kandungan ini dari label suplemen protein whey.

Jenis isolat ini sesuai untuk orang yang tidak boleh bertolak ansur dengan laktosa. Tetapi jika anda pada dasarnya adalah orang yang alah kepada susu, anda masih tidak boleh mengambil protein whey.

Hidrosilat

Jenis ini juga sering disebut sebagai protein whey terhidrolisis. Hidroksilat protein whey adalah yang paling mudah dicerna.

Kerana mesra pencernaan, protein whey hydrosylate juga sering digunakan sebagai campuran susu formula. Di samping itu, jenis ini juga banyak digunakan sebagai makanan tambahan untuk orang yang kekurangan zat makanan.

Fungsi protein whey

Beberapa kajian menunjukkan bahawa protein whey mengandungi banyak nutrien. Oleh itu, jangan terkejut jika protein jenis ini adalah makanan tambahan yang paling popular di dunia bagi mereka yang ingin mempunyai otot. Berikut adalah fungsi protein whey yang mungkin tidak anda ketahui:

1. Membantu menurunkan berat badan

Bukan rahsia lagi bahawa protein dapat membantu mengurangkan berat badan. Kerana protein adalah salah satu zat yang dapat menjadikan kita kenyang lebih lama. Selain terdapat dalam produk tenusu, protein juga terdapat dalam banyak makanan sihat.

Pengambilan protein whey adalah cara yang paling tepat untuk meningkatkan pengambilan protein. Menggantikan sumber kalori dengan protein dapat mengurangkan berat badan sambil membakar lemak.

akajian yang dilakukan ke atas 158 orang menunjukkan bahawa protein whey berkesan untuk menghilangkan lemak badan. Semasa mengambil protein whey, tubuh tidak lagi menyimpan lemak. Tubuh sebenarnya membina otot dari sisa kalori yang tidak dibakar.

2. Meningkatkan jisim otot

Meningkatkan jisim otot adalah fungsi protein whey yang paling terkenal. Biasanya, orang sengaja mengambil protein whey untuk membina otot.

Protein whey sangat popular di kalangan atlet, ahli bina badan, dan model kecergasan. Protein whey juga sering disebut sebagai 'raja pemakanan' bagi orang yang ingin membina otot.

Namun, harus difahami bahawa protein whey tidak akan berfungsi secara optimum bagi orang yang kekurangan pengambilan protein.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang menggunakan protein whey untuk membina otot, pastikan anda mempunyai protein yang mencukupi terlebih dahulu. Anda boleh makan makanan kaya protein seperti brokoli, tempe, tahu dan telur.

3. Meningkatkan imuniti

Satu kajian mendapati bahawa salah satu fungsi protein whey dapat melawan asma. Kerana, protein whey dapat meningkatkan sistem imun pesakit.

Orang yang menghidap asma yang mengambil sekurang-kurangnya 10 gram protein whey dua kali sehari akan mempunyai sistem imun yang lebih kuat.

4. Menurunkan kolesterol

Tahap kolesterol yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan penyakit jantung. Namun, jangan risau kerana protein whey dapat membantu menurunkan kolesterol.

Pengambilan protein whey secara berkala terbukti menurunkan kolesterol secara signifikan. Jika dibandingkan dengan sumber protein lain, protein whey menurunkan kolesterol lebih cepat.

Walau bagaimanapun, pengambilan protein whey untuk orang dengan kolesterol tinggi perlu mendapatkan cadangan doktor. Dengan berunding, doktor akan memberi nasihat mengenai dos yang tepat dan mengurangkan kesan sampingan.

5. Menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi atau dalam istilah perubatan yang disebut hipertensi juga boleh menyebabkan serangan jantung. Dengan mengambil protein whey dalam dos yang tepat, tekanan darah perlahan-lahan akan turun.

Paling tidak, pengambilan 54 gram protein whey setiap hari dapat menurunkan tekanan darah sebanyak 4 peratus. Tetapi kesan ini hanya dapat dilihat selepas penggunaan selama 12 hari.

Walau bagaimanapun, fungsi protein whey yang satu ini hanya berfungsi untuk penghidap hipertensi. Jadi, orang yang mempunyai tekanan darah normal tidak perlu risau untuk memakannya.

6. Membantu mengurangkan keradangan

Keradangan adalah sebahagian daripada tindak balas badan terhadap penyakit. Dalam jangka pendek, keradangan bermanfaat, tetapi dalam keadaan tertentu ia boleh menjadi kronik.

Tetapi apabila keradangan menjadi kronik, ia boleh membahayakan dan menjadi faktor risiko banyak penyakit. Ini boleh menjadi tanda penyakit serius.

Satu kajian mendapati bahawa suplemen protein whey dosis tinggi mengurangkan protein C-reactive (CRP), penanda utama keradangan di dalam badan.

7. Antikanker

Sebuah jurnal menunjukkan hasil yang menjanjikan dari penggunaan pekat protein whey dalam rawatan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan tuntutan ini.

Dalam kajian tersebut dinyatakan bahawa pekat protein whey meningkatkan kepekatan antioksidan glutathione, salah satu pelindung penting terhadap barah.

8. Baik untuk asma

Protein whey dapat meningkatkan tindak balas imun pada kanak-kanak dengan asma. Kajian yang melibatkan 11 kanak-kanak dengan asma menunjukkan hasil yang baik. Kanak-kanak dengan asma yang diberi 10 gram protein whey dua kali sehari selama satu bulan mempunyai tindak balas imun yang lebih baik.

9. Menurunkan risiko penyakit jantung dan strok

Penyakit jantung dan strok berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mempunyai risiko serangan jantung dan strok yang tinggi.

Sementara kajian dari Jurnal Tenusu Antarabangsa mendapati bahawa pengambilan protein whey dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

10. Mengurangkan risiko reaksi alahan pada bayi

Dilaporkan dari Mayoklinik, bahawa bayi yang diberi protein whey yang dihidrolisis mempunyai risiko lebih rendah terkena dermatitis atopik atau eksim daripada bayi yang diberi susu formula biasa.

Memberi susu formula yang mengandungi whey hydrolyzate nampaknya dapat mengurangkan risiko reaksi alergi pada bayi yang berisiko mengalami alergi.

Ini berlaku kerana protein telah dipecah menjadi lebih kecil daripada susu lembu atau formula berasaskan soya yang lain.

11. Fungsi protein whey untuk mengatasi kekurangan zat makanan

Orang tua atau orang dengan HIV / AIDS sering mengalami kesukaran untuk mengekalkan berat badan atau menambah berat badan. Protein whey dapat membantu meningkatkan berat badan pada orang-orang ini.

Manfaat lain dari protein whey

Selain daripada yang telah disebutkan di atas, terdapat sejumlah faedah lain. Walaupun bukan faedah yang terkenal, pengambilan protein whey juga dapat membantu mengatasi masalah kesihatan seperti berikut:

1. Membantu mengurangkan tekanan

Pengambilan protein yang diperkaya dengan triptofan dapat membantu meningkatkan pengurusan tekanan. Terutama pada mereka yang terdedah kepada tekanan, kerana kandungannya dapat mengubah serotonin di otak, yang mempengaruhi perubahan mood.

2. Baik untuk sel prostat

Kandungan asid amino dalam protein whey dapat meningkatkan kepekatan antioksidan glutathione. Oleh itu ia dapat melindungi daripada kematian sel akibat oksidan pada sel prostat manusia. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan saintifik.

Cara yang betul untuk mengambil protein whey

Untuk memastikan protein whey berfungsi dengan baik, anda perlu mengetahui cara menggunakannya dan dosnya. Protein whey umumnya dijual dalam bentuk serbuk dan disajikan dengan pembuatannya.

Sekiranya anda bosan, anda boleh mencuba protein whey dengan menambahkannya ke jus, yogurt, dan susu.

Dos yang disyorkan adalah dengan mengambil 25-50 gram protein whey setiap hari. Ini kira-kira 1-2 sudu besar.

Protein whey adalah makanan tambahan yang mungkin mempunyai kesan sampingan

Perlu diingat, pengambilan protein whey yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kerana pada dasarnya tubuh hanya dapat memproses protein dalam jumlah tertentu. Pengambilan berlebihan juga boleh menyebabkan masalah pencernaan. Contohnya, seperti loya, sakit, kekejangan, kembung perut, dan cirit-birit.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda sebelum mengambil protein whey. Terutama jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan tertentu.

Contohnya, orang yang mempunyai masalah buah pinggang atau hati. Lebih baik berjumpa doktor sebelum meminumnya. Walaupun tidak ada laporan bahawa protein whey menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Sementara itu, maklumat yang beredar jika memakan protein whey dikaitkan dengan osteoporosis. Sebenarnya, protein whey adalah salah satu makanan yang dapat melindungi tulang dari osteoporosis.

Beberapa kajian membuktikan ini. Oleh itu, tidak perlu risau tentang masalah yang tidak beralasan ini.

Secara amnya, protein whey adalah pengambilan yang selamat dan banyak orang telah menggunakannya tanpa masalah.

Catatan interaksi protein whey

Sebagai tambahan kepada kemungkinan kesan sampingan, jika anda ingin mengambil protein whey, anda juga perlu memperhatikan kemungkinan interaksi dengan bahan lain. Berikut adalah interaksi protein whey dengan beberapa ubat yang perlu anda ketahui.

  • Albendazole (Albenza). Elakkan menggunakan protein whey jika anda mengambil ubat parasit ini. Protein whey boleh menyekat kesan ubat.
  • Alendronate (Fosamax). Mengambil protein whey dengan ubat ini dapat mengurangkan penyerapan ubat.
  • antibiotik tertentu. Penggunaan protein whey dengan antibiotik quinolone atau tetracycline dapat mengurangkan penyerapan ubat ini.

Sekali lagi, sebelum menggunakan protein whey dan jika anda tidak pasti keselamatannya, lebih baik berjumpa pakar terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!