Kesihatan

6 Khasiat Nasi Kembang kol & Cara Membuatnya, Mudah dan Sihat!

Selain beras, terdapat banyak alternatif lain yang boleh digunakan dan dimasak menjadi nasi. Kembang kol adalah salah satu daripadanya. Mempunyai aroma khas ketika dikukus, terdapat banyak manfaat kesihatan beras kembang kol yang tidak banyak diketahui.

Lalu, apa faedah memakan nasi kembang kol untuk kesihatan? Juga, bagaimana anda membuatnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Pelbagai kebaikan nasi kembang kol

Terdapat beberapa faedah beras kembang kol yang anda dapat jika anda memakannya dengan kerap. Selain membantu menurunkan berat badan, nasi kembang kol juga dapat meningkatkan sistem imun anda.

1. Membantu menurunkan berat badan

Salah satu sebab mengapa banyak orang lebih suka nasi kembang kol daripada beras adalah kerana ia dapat membantu mengurangkan berat badan.

Satu cawan kembang kol hanya mempunyai 25 kalori. Jumlah ini tentunya berbeza dengan beras yang dibuat dari beras dengan 130 kalori setiap 100 gram.

Semakin sedikit nasi kembang kol yang anda makan, proses pemanggangan akan menjadi lebih ringan. Proses pembakaran yang tidak optimum akan menyebabkan pengumpulan kalori dan mencetuskan kegemukan.

Tidak ketinggalan, beras kembang kol adalah sumber serat yang baik, mampu melambatkan proses pencernaan. Dengan cara itu, anda akan merasa kenyang lebih lama. Kandungan air dalam kembang kol juga cukup tinggi, iaitu sekitar 92 persen.

Petikan dari garis kesihatan, Makanan yang padat air dan rendah kalori sering dikaitkan dengan penurunan berat badan.

Baca juga: Menu Diet Mesti Cuba, Mudah dan Berkhasiat Tanpa Nasi

2. Mudah dihadam

Walaupun prosesnya panjang, kembang kol adalah salah satu makanan yang mudah dicerna oleh badan. Sayuran ini mengandungi beberapa jenis serat. Serat larut yang dimiliki dapat berubah menjadi gel ketika berada di dalam perut.

Gel kemudian menyerap kolesterol dan membantu membuangnya sebelum diedarkan ke dalam aliran darah. Bagi serat yang tidak larut, ia dapat bertindak sebagai prebiotik untuk dimakan oleh bakteria baik dalam usus.

3. Kaya dengan khasiat

Kembang kol adalah salah satu alternatif terbaik untuk beras dari beras. Kerana, nutrien yang ada cukup lengkap dan bervariasi. Kandungan berikut dalam kembang kol berukuran 128 gram:

 • Serat: 3 gram
 • Vitamin B6: 11 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Vitamin C: 77 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Vitamin K: 20 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Folat: 14 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Kalium: 9 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Fosfor: 4 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Magnesium: 4 peratus daripada jumlah keperluan harian
 • Mangan: 8 peratus daripada jumlah keperluan harian

4. Sumber antioksidan

Kembang kol adalah sumber antioksidan yang baik, yang dapat membantu melindungi sel yang sihat dari radikal bebas dan keradangan yang berbahaya. Kembang kol mempunyai glukosinolat dan isotiosianat, dua jenis antioksidan yang telah terbukti memperlambat pertumbuhan sel barah.

Dalam satu kajian, glukosinolat dan isotiosianat cukup berkesan untuk melindungi tubuh daripada perkembangan sel yang tidak normal di paru-paru, prostat, payudara, dan usus besar.

5. Jaga kesihatan jantung

Manfaat yang anda dapat dari nasi kembang kol seterusnya ialah kesihatan jantung anda lebih terjaga. Ini tidak terlepas dari kandungan karotenoid dan flavonoid yang dapat mengoptimumkan fungsi terbaik organ ini.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kedua sebatian ini dapat meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan tekanan. Ia dapat membantu jantung untuk tidak bekerja lebih keras, sehingga kesihatannya terjaga.

6. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Manfaat terakhir dari kembang kol adalah untuk membantu meningkatkan sistem imun. Ini tidak terlepas dari vitamin C yang tinggi yang dimiliki. Seperti yang telah disebutkan, kandungan vitamin C dalam kembang kol dapat setara dengan 77 persen dari jumlah keperluan harian.

Apabila sistem imun meningkat, risiko terkena pelbagai penyakit atau masalah kesihatan dapat dikurangkan.

Cara membuat nasi kembang kol

Membuat nasi kembang kol tidaklah sukar seperti yang disangka. Berikut adalah langkah mudah untuk membuatnya:

 1. Basuh dan keringkan kepala kembang kol sehingga bersih
 2. Potong kepala menjadi empat, kemudian parut atau potong satu persatu
 3. Setelah diparut atau dicincang, bersihkan sisa air yang masih melekat dengan menekannya ke kain atau tisu bersih
 4. Kukus sehingga tekstur kembang kol berubah menjadi lembek seperti nasi

Setelah dimasak, anda boleh menambahkan komponen makanan lain seperti makan nasi biasa, seperti sayur-sayuran, ikan, daging, telur, dan sebagainya.

Nah, itu adalah tinjauan yang tenang tentang kembang kol bersama dengan faedah dan cara membuatnya yang perlu anda ketahui. Anda boleh menjadikannya sebagai menu utama pengganti nasi untuk mendapatkan faedah terbaik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!