Kesihatan

Keputusan Pek Ujian Tidak Tepat? Mungkin anda melakukan kesalahan berikut

Sahkan kehamilan dengan pek ujian adalah salah satu kaedah termudah dan terpantas. Lebih-lebih lagi, sekarang ini pelbagai alat pek ujian sudah disenaraikan ketepatan hingga 99 peratus.

Tetapi adakah benar, hasil penggunaan pek ujian selalu tepat? Malangnya, sebilangan orang yang menggunakan alat ujian kehamilan tidak mengikut arahan penggunaan, jadi hasilnya tidak tepat. Inilah lima kesalahan penggunaan pek ujian yang biasa.

5 kesalahan yang sering berlaku semasa menggunakan pek ujian

Adakah anda telah menggunakan pek ujian mengikut arahan penggunaan? Sekiranya anda mendapat hasil yang tidak konsisten, anda mungkin telah melakukan salah satu kesalahan berikut.

1. Terlalu pantas digunakan pek ujian

pek ujian adalah kit ujian kehamilan yang dirancang untuk mengesan hormon kehamilan yang dipanggil gonadotropin korionik manusia (hCG). tahap hCG, menurut laman web clevelandclinic, dapat dikesan dalam air kencing kira-kira 10 hari selepas pembuahan.

Sekiranya anda menjalani ujian kehamilan sebelum 10 hari pembuahan, anda mungkin mendapat keputusan negatif, kerana hCG belum dapat dikesan. Sekiranya anda ingin mendapatkan keputusan yang lebih tepat, lebih baik mengambil ujian kehamilan jika kitaran haid anda lewat 5 hingga 10 hari.

Situasi sebaliknya juga boleh berlaku, anda tahu. Namun, biasanya disebut positif palsu atau sebenarnya anda tidak hamil pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Ini boleh berlaku kerana pengaruh pengambilan dadah.

Seperti ubat kesuburan yang mengandungi hCG. Semasa jalur pek ujian mengesan kehadiran tahap hCG, ia akan menganggapnya sebagai kehamilan dan menunjukkan hasil yang positif.

2. Bila hendak melakukan ujian yang tidak mengikut arahan

Kesalahan biasa yang berlaku semasa menggunakan pek ujian tidak memperhatikan masa pengumpulan air kencing. Air kencing terbaik untuk ujian kehamilan adalah air kencing pertama anda pada waktu pagi.

Sebabnya adalah kerana air kencing mengandungi tahap hCG yang paling mudah dikesan. Atau, jika itu tidak mungkin, pastikan anda melakukan ujian dengan air kencing yang berada di pundi kencing sekurang-kurangnya 4 jam.

Selain itu, jangan paksa membuang air kecil. Contohnya, minum banyak untuk menimbulkan keinginan untuk membuang air kecil. Melakukannya sebenarnya boleh membuatkan air kencing mencairkan dan mengurangkan tahap hCG.

3. Tidak mengikuti penggunaan pek ujian

Dalam setiap pek ujian Sudah tentu, akan ada arahan untuk digunakan. Sekiranya anda menggunakan pek ujian Dalam bentuk jalur, perlu mencelupkan jalur ke dalam air kencing yang telah dikumpulkan dalam satu bekas.

Arahan penggunaan akan memberitahu anda berapa lama mencelupkan jalur. Baca arahan dengan teliti. Sekiranya diminta mencelupkan selama 30 saat, pastikan anda mencelupkan dalam waktu yang diminta.

Semasa anda menggunakan pek ujian langsung menitis dengan air kencing, anda juga perlu memastikan anda telah mengikuti arahan penggunaan. Sekiranya diminta mengalirkan air kencing selama 5 saat ke arah pek ujian, lakukan seperti yang diminta.

Yang pasti, gunakan alat jam randik. Untuk mencelupkan atau membiarkan pek ujian terkena air kencing lebih cepat atau lebih lama daripada yang ditetapkan, boleh mengganggu keputusan ujian kehamilan.

4. Mengabaikan membaca hasilnya pek ujian

Selepas pek ujian dicelupkan dalam air kencing atau meneteskan air kencing, anda perlu menunggu untuk melihat hasilnya. Jangan terlalu cepat atau terlalu lama untuk mengesahkan hasilnya.

Sekiranya terlalu awal, pek ujian mungkin menunjukkan hasil yang negatif, tetapi itu bukan hasil yang sebenarnya. Tetapi jika terlalu lama untuk memastikan hasil dari apa yang telah ditentukan, apa sahaja yang ditunjukkan, tidak lagi tepat.

Sebabnya, pada pek ujian Dalam bentuk jalur, jika anda melihat hasilnya terlalu lama, air kencing dapat menyerap dan menyebabkan bias dua baris yang menunjukkan hasil kehamilan yang positif. Sebenarnya, anda tidak hamil.

Oleh itu, sekiranya arahan penggunaan diminta menunggu selama tiga minit. Hasilnya selepas tiga minit adalah keputusan yang menunjukkan dengan tepat sama ada anda hamil atau tidak.

5. Tidak memeriksa tarikh luput pek ujian

Anda mungkin sudah menyediakan alat tersebut pek ujian di rumah agak lama. Sekiranya ya, ada baiknya anda memeriksa tarikh luput sebelum menggunakannya.

Begitu juga, apabila anda hanya membelinya di farmasi atau di kedai, anda harus menyemak tarikh luputnya sekali lagi. Kerana, menurut pusat kesihatan, pek ujian seseorang yang telah tamat tempoh atau hampir tamat tempoh boleh memberikan keputusan ujian kehamilan yang salah.

Itu adalah kesalahan yang paling biasa semasa menggunakan pek ujian kehamilan. Sekiranya anda merasakan anda mendapat hasil pek ujian yang tidak sesuai, cubalah menguji semula, dengan mengambil kira perkara yang telah dijelaskan di atas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!