Kesihatan

Asid Perut Sering Meningkat? Ternyata inilah sebabnya!

Sudah tentu, jika asid perut menyerang, anda akan merasa sakit yang luar biasa di sekitar perut atau solar plexus. Untuk memahaminya dengan lebih baik, mari kita bincangkan apa yang sebenarnya menyebabkan asid perut naik!

Faktor yang menyebabkan asid perut naik

Penyakit ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu:

  1. Semakin meningkat usia

Umur adalah salah satu faktor yang menyebabkan asid perut meningkat. Ini kerana badan tidak lagi dapat menghasilkan kadar asid secara seimbang.

  • Tekanan

Mungkin anda sering mendengar bahawa asid perut meningkat disebabkan oleh tekanan yang berlebihan. Ini kerana apabila anda mengalami tekanan, makanan akan merangsang kawasan otak tertentu sehingga dapat meningkatkan kepekaan, termasuk solar plexus.

Selain itu, tekanan juga dapat menurunkan hormon prostaglandin yang melindungi lapisan perut dari asid perut.

  • Tabiat merokok

Seperti yang kita ketahui bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan, termasuk untuk perut. Merokok boleh mengganggu fungsi LES (otot esofagus bawah).

Selain itu, merokok juga dapat meningkatkan rembesan asid dan mengurangkan pengeluaran air liur yang dapat meneutralkan kesan asid di dalam mulut.

  • Alkohol, kafein dan minuman bersoda

Pengambilan minuman seperti alkohol, kafein, dan minuman ringan boleh menyebabkan kegatalan pada perut secara perlahan. Ini menjadikan sistem pencernaan anda lebih rentan terhadap kesan sampingan peningkatan pengeluaran asid perut.

  • Kekurangan magnesium

Keadaan ini adalah tahap magnesium yang rendah sehingga LES tidak dapat berfungsi dengan normal. Tahap magnesium yang rendah boleh mengganggu kerja LES yang boleh mengganggu keseimbangan asid perut.

Makanan yang menyebabkan asid perut naik

Makanan boleh menjadi faktor penting yang menyebabkan asid perut naik. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Makanan berlemak tinggi

Makanan yang digoreng dan berlemak tinggi boleh menyebabkan otot LES atau otot esofagus bawah menjadi lemah, sehingga asid perut naik ke dalam esofagus.

Kandungan lemak tinggi juga menghalang proses pengosongan gastrik. Selain itu, kandungan lemak yang tinggi boleh menyebabkan refluks asid perut ke dalam esofagus.

  • Makanan pedas

Walaupun rasanya enak, ternyata makanan pedas ini menjadi pencetus kenaikan asid perut. Bukan hanya itu, makanan pedas boleh mencederakan esofagus.

Kandungan cili dapat memperlambat sistem pencernaan, yang bermaksud makanan akan bertahan lebih lama di dalam perut sehingga boleh menyebabkan pedih ulu hati.

  • Coklat

Malangnya bagi anda yang mempunyai penyakit asid perut, mulai sekarang kurangkan dan elakkan makanan manis ini. Kandungan metilxanthine dalam coklat yang boleh melemahkan otot esofagus, menyebabkan asid perut naik.

  • Daging berlemak

Daging yang mempunyai kandungan lemak tinggi biasanya tinggal lebih lama di dalam perut. Ini merangsang asid perut anda untuk meningkat.

  • Susu tinggi lemak

Walaupun susu baik untuk tubuh anda, anda harus mengelakkan susu dengan kandungan lemak tinggi agar asid perut anda tidak naik. Pilih susu rendah lemak untuk memenuhi keperluan pemakanan anda.

Makanan yang baik untuk asid perut

Agar perut anda lebih sihat dan tidak bermasalah, anda harus mengambil makanan yang sihat dan berkhasiat seperti berikut:

Sayur-sayuran. Pengambilan sayur-sayuran hijau seperti brokoli, timun, bayam, dan sayur-sayuran hijau yang lain dapat mengurangkan asid perut anda kamu tahu.

Halia. Rempah dapur ini ternyata mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan rasa sakit akibat radang di perut.

Putih telur. Kandungan rendah lemak putih telur tidak mencetuskan pedih ulu hati kerana asid perut meningkat. Sebaiknya elakkan makan kuning telur, ya!

Oatmeal. Makanan yang kaya dengan serat dapat menyerap asid, sehingga mengurangkan gejala refluks. Oatmeal juga sangat baik untuk kesihatan tubuh anda, termasuk kesihatan perut.

Sudah tentu bagi anda yang mempunyai penyakit asid perut, sangat tidak selesa kerana penyakit ini sering muncul secara tiba-tiba. Untuk itu, anda harus menjaga diet anda dan hidup agar tetap sihat!

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!