Kesihatan

8 Jenis Pemeriksaan Kesihatan Pranikah, Calon Pengantin dan Pengantin Harus Tahu!

Seperti namanya, pemeriksaan pranikah adalah serangkaian ujian perubatan yang dilakukan sebelum menikah. Tujuannya adalah untuk mengetahui keadaan kesihatan calon isteri dan calon suami.

Pemeriksaan ini melibatkan banyak ujian pada badan, jadi memerlukan masa yang lama. Pemeriksaan apa yang harus dilakukan? Juga, bilakah masa yang tepat untuk melakukannya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: Suami dan Isteri Fantasi Seksual, Menjadikan Hubungan Lebih Romantik

Kepentingan pemeriksaan kesihatan pranikah

Pada asasnya, pemeriksaan kesihatan pranikah tidak jauh berbeza dengan pemeriksaan kesihatan biasa. Kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama, iaitu untuk mengetahui keadaan kesihatan seseorang. Walaupun tidak wajib, pemeriksaan pranikah dapat membuat anda lebih akrab dengan situasi pasangan yang berpotensi.

Terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dari pemeriksaan ini, iaitu:

  • Mengetahui tahap kesuburan masing-masing, calon isteri dan calon suami.
  • Mencegah pelbagai penyakit yang berisiko untuk bayi, seperti diabetes, talasemia, dan masalah kesihatan yang disebabkan oleh faktor keturunan yang lain.
  • Mengesan kehadiran atau ketiadaan penyakit berjangkit yang boleh membahayakan pasangan berpotensi.

Bilakah pemeriksaan dilakukan?

Pada asasnya, tidak ada tanda aras khusus mengenai masa pemeriksaan pra-nikah. Cuma, menurut nasihat Kementerian Kesihatan, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan 3 hingga 6 bulan sebelum perkahwinan diadakan.

Sekiranya keputusan pemeriksaan menunjukkan bahawa ada masalah kesihatan yang harus disembuhkan, masih ada beberapa bulan untuk merawatnya sebelum perkahwinan berlangsung.

Bagi tempat itu, anda boleh memilih untuk melakukannya di hospital yang dikehendaki. Pada masa ini, kebanyakan hospital sudah mempunyai perkhidmatan ini.

Jenis pemeriksaan pranikah

Sama seperti pemeriksaan kesihatan, Pemeriksaan pranikah juga melibatkan siri ujian yang panjang, termasuk:

1. Ujian darah

Ujian darah biasanya dilakukan terlebih dahulu. Ujian ini merangkumi pemeriksaan leukosit (sel darah putih), eritrosit (sel darah merah), hemoglobin (protein dalam darah), platelet (platelet), hematokrit (isipadu darah), hingga kadar pemendapan eritrosit.

Pada calon pengantin perempuan, pemeriksaan sangat penting. Kerana, tahap hemoglobin dapat membantu mengesan kehadiran talasemia, yang merupakan gangguan darah yang dapat ditularkan kepada bayi.

2. Kumpulan darah dan ujian rhesus

Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui keserasian antara darah rhesus kedua calon pengantin. Ini penting, kerana ketidaksamaan darah rhesus pada calon suami atau isteri mempunyai risiko membawa maut kepada anak.

3. Ujian hepatitis B

Ujian ini dilakukan untuk mengesan kemungkinan penularan hepatitis B di dalam badan. Penyakit ini sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan kematian. Penghantaran juga cukup mudah, boleh dilakukan melalui hubungan seks.

Sekiranya tidak dikesan sehingga hamil, bayi sangat berisiko dilahirkan dengan kecacatan fizikal atau bahkan kematian.

Baca juga: Hati-hati, Ketahui Pelbagai Penyebab Hepatitis Di Sini

4. Ujian TORCH

Memetik dari Kementerian Kesehatan Indonesia, TORCH adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh toxoplasma, rubella, dan herpes. Penghantaran boleh dilakukan melalui pengambilan makanan mentah atau bersentuhan dengan najis haiwan kesayangan.

Keadaan ini sangat berbahaya bagi wanita hamil, kerana boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang.

5. Pemeriksaan HIV / AIDS

Kementerian Kesehatan Indonesia mengharuskan ujian HIV / AIDS untuk setiap pasangan yang ingin berkahwin. Ini kerana HIV / AIDS adalah salah satu penyakit berjangkit yang paling mematikan. Selain hubungan seksual, penularan juga boleh berlaku dari ibu ke anak.

6. Ujian gula darah

Dengan melakukan ujian gula darah, anda bukan sahaja dapat mengesan kehadiran diabetes, tetapi juga dapat meminimumkan berlakunya komplikasi. Komplikasi ini boleh merangkumi strok, penyakit jantung, hingga kegagalan buah pinggang.

Pada wanita hamil, keadaannya boleh menjadi lebih berbahaya. Wanita hamil yang telah lama menderita diabetes berisiko mengalami keguguran dan kelahiran pramatang.

7. Ujian air kencing

Pemeriksaan kesihatan pra-perkahwinan seterusnya adalah ujian air kencing. Ujian ini dapat mengesan kehadiran sejumlah penyakit sistemik, iaitu gangguan kesihatan yang dipengaruhi oleh metabolisme tubuh. Penilaian ujian ini merangkumi warna, bau, hingga tahap air kencing yang dikeluarkan.

8. Pemeriksaan organ pembiakan

Pemeriksaan organ pembiakan adalah salah satu siri yang paling penting dalam ujian kesihatan pranikah. Ini berkaitan dengan tahap kesuburan setiap bakal pengantin.

Pemeriksaan ini dapat mengesan kemungkinan gangguan pembiakan yang boleh mengganggu proses persenyawaan dan kehamilan.

Jadi, berikut adalah lapan pemeriksaan yang boleh anda lakukan dengan pasangan anda sebelum berkahwin. Dengan mengetahui keadaan kesihatan antara satu sama lain, anda dan pasangan dapat menjadi lebih tenang dalam menjalani rumah tangga. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!