Kesihatan

10 Punca Penglihatan Buram di Pagi dan Cara Mengatasinya

Penglihatan kabur pada waktu pagi adalah salah satu keadaan yang paling biasa. Seseorang mungkin mengalami penglihatan kabur pada satu mata atau kedua mata sekaligus.

Dalam kebanyakan kes, penglihatan kabur pada waktu pagi tidak perlu dibimbangkan. Tetapi mengenai apa yang menyebabkan penglihatan kabur pada waktu pagi?

Punca penglihatan kabur pada waktu pagi

Biasanya, penglihatan kabur pada waktu pagi akan hilang dengan sendirinya. Walaupun umumnya tidak berbahaya, tidak ada salahnya mengenali pelbagai penyebab penglihatan kabur pada waktu pagi.

Berikut adalah senarai kemungkinan penyebab:

1. Air mata kering

Air mata berfungsi melincirkan, menyuburkan dan melindungi mata. Tetapi pada waktu malam, air mata dapat kering dan boleh menyebabkan mata kabur keesokan harinya setelah bangun.

2. Alahan di kawasan mata

Alahan di kawasan mata boleh menyebabkan gejala seperti gatal, bengkak, menyiram atau mata kering. Gejala ini boleh menyebabkan penglihatan kabur setelah bangun tidur.

Alahan di kawasan mata boleh berlaku disebabkan oleh beberapa pencetus, seperti tungau, debu, bulu binatang di dalam bilik. Atau alergi terhadap bahan pencuci yang digunakan untuk mencuci cadar.

3. Tidur di perut anda

Kedudukan tidur yang rawan boleh menyebabkan keadaan dipanggil sindrom kelopak mata floppy. Ini adalah keadaan apabila kelopak mata kehilangan keanjalan.

Keadaan ini juga mencetuskan penglihatan kabur pada waktu pagi, dan bahkan boleh menyebabkan luka dan terbakar di mata. Biasanya keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki yang mempunyai berat badan berlebihan.

4. Distrofi kornea Fuchs

Ini adalah keadaan apabila kornea mata membengkak semasa tidur. Bangun pagi boleh mempengaruhi mata, menjadikan penglihatan kabur.

Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Gejala juga lebih biasa pada mereka yang berumur sekitar 50 tahun.

5. Ambil ubat tertentu sebelum tidur

Ubat-ubatan tertentu seperti antihistamin, pil tidur, ubat pilek, dan ubat tekanan darah tinggi dapat mengurangkan pengeluaran air mata ketika tidur. Mata boleh menjadi kering dan menyebabkan penglihatan kabur pada waktu pagi.

6. Tidur dengan kanta lekap

Kanta lekap yang digunakan semasa tidur, dapat mengurangkan bekalan oksigen ke mata. Akibatnya, mata menjadi kering dan apabila anda bangun pada waktu pagi, penglihatan anda menjadi kabur.

Oleh itu, pastikan untuk mengeluarkan kanta lekap pada waktu malam sebelum tidur.

7. Minum alkohol sebelum tidur

Alkohol boleh menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi boleh menyebabkan mata kering dan penglihatan kabur. Sekiranya anda minum alkohol pada waktu malam, penglihatan anda akan kabur pada waktu pagi, keesokan harinya.

8. Tidur di bawah kipas

Peminat dapat menjadikan suhu bilik terasa lebih selesa. Namun, tidur dengan kipas boleh menyebabkan kulit dan mata kering.

Walaupun anda sedang tidur atau kelopak mata anda ditutup, menggunakan kipas tetap akan mempengaruhi atau menyebabkan mata kering.

Mata boleh menjadi gatal, jengkel dan akibatnya dapat membuat anda mengalami penglihatan kabur keesokan harinya.

9. Masalah kelenjar minyak

Kelenjar minyak di sekitar mata hanya menghasilkan sedikit minyak dan air. Ini kemudian menyebabkan kerengsaan mata dan penglihatan kabur pada waktu pagi.

10. Masalah gula dalam darah

Dari semua sebab yang telah disebutkan, inilah yang harus diberi perhatian lebih. Kerana keadaan gula darah tinggi berkait rapat dengan diabetes.

Sebilangan orang dengan kadar gula darah yang terlalu tinggi atau terlalu rendah biasanya mengalami gejala penglihatan kabur pada waktu pagi.

Sebilangan orang yang mengalaminya, biasanya disertai dengan gejala lain seperti pening dan kelemahan.

Keadaan lain yang menyebabkan mata kabur pada waktu pagi

Sekiranya anda mengalami penglihatan kabur disebabkan oleh beberapa keadaan yang dinyatakan di atas, secara amnya akan bertambah baik tanpa perlu berjumpa doktor.

Tetapi jika anda ingin mengesahkan keadaannya, tidak ada salahnya berjumpa doktor. Kerana ada juga penyebab penglihatan kabur pada waktu pagi, yang memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin. Contohnya, penglihatan kabur kerana strok.

Biasanya strok akan menyebabkan simptom seperti:

 • Pening
 • Sakit kepala
 • Mati rasa atau kesemutan pada satu atau kedua-dua belah badan
 • Dan gangguan pertuturan

Selain itu, kecederaan kepala dan gegar otak juga boleh menyebabkan penglihatan kabur pada waktu pagi. Perhatikan gejala seperti:

 • Kekurangan koordinasi
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Pening
 • Berdering di telinga

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Pemeriksaan awal dapat membantu mencegah keadaan yang lebih buruk pada pesakit yang mengalaminya.

Apa yang perlu dilakukan jika penglihatan anda kabur pada waktu pagi?

Penyebab biasa kabur mata pada waktu pagi adalah mata kering. Sebenarnya ada beberapa sebab lain, tetapi jika anda merasa mata anda kering dan kabur, anda boleh mengatasinya dengan pilihan berikut:

 • Titisan mata buatan: Anda boleh membeli titisan mata di kaunter. Titisan mata ini dapat menambahkan pelinciran pada mata.
 • Oklusi tepat pada masanya: Prosedur yang dilakukan untuk menutup saluran air mata.
 • Nadi Termal: Ini adalah prosedur urut pada saluran kelenjar pada mata yang tersumbat. Penyumbatan ini boleh menyebabkan mata kering.

Selain itu, jika anda mengalami mata kering, anda boleh melakukan rawatan di rumah seperti:

 • Kompres mara hangat
 • Bersihkan kelopak mata
 • Menggunakan pelembap
 • Kekal hidrat
 • Peraturan 20 minit melihat skrin, berehat 20 saat dan melihat objek dalam jarak 20 kaki
 • Dengan menggunakan cermin mata hitam, ini dapat melindungi mata anda dari angin dan cahaya matahari yang menyebabkan mata kering
 • Menggunakan penapis udara, yang dapat mengurangkan debu yang menyebabkan mata kering

Itulah beberapa penyebab penglihatan kabur pada waktu pagi yang perlu anda ketahui dan beberapa cara untuk mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!