Kesihatan

Pelbagai jenis pilihan ubat anti-radang yang mesti anda ketahui, apakah itu?

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) adalah kelas ubat yang banyak digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, mengurangkan keradangan, dan mengurangkan suhu tinggi. Oleh itu, terdapat banyak pilihan ubat anti-radang yang ada.

Ubat ini sering digunakan untuk melegakan gejala sakit kepala, sakit otot, artritis, sakit belakang, sakit gigi, kekejangan haid, dan kesakitan jangka panjang yang lain. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, krim, gel, dan suntikan.

Baca Juga: Sebelum Konsumsi, Ketahui Dos, Manfaat dan Kesan Sampingan Kortikosteroid, Ubat Keradangan hingga Gatal

Apakah pilihan untuk ubat anti-radang?

Ubat anti-radang berfungsi dengan menyekat pengeluaran bahan kimia tertentu oleh tubuh yang menyebabkan keradangan. Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengatasi rasa sakit yang disebabkan oleh kerosakan tisu, seperti arthritis (radang pada sendi).

Sebelum mengambil ubat ini, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. Sama seperti ubat lain, ubat anti-radang juga boleh menyebabkan kesan sampingan dan tidak semua orang sesuai untuk golongan ubat ini.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat anti-radang.

1. Aspirin

Aspirin adalah ubat yang digunakan untuk merawat demam, sakit, dan keradangan di dalam badan. Ubat ini juga mencegah pembekuan darah (antithrombotik). Aspirin boleh digunakan untuk merawat sakit ringan hingga sederhana.

Aspirin juga digunakan untuk mengurangkan risiko strok dan sebagai salah satu ubat pertolongan pertama untuk serangan jantung.

2. Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat untuk mengurangkan sakit dan sakit, termasuk sakit kepala, sakit belakang, sakit haid, dan sakit gigi.

Ia juga digunakan untuk mengobati keradangan seperti kram dan keseleo, serta sakit akibat radang sendi.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, dan sirap. Ibuprofen boleh didapati di farmasi, tetapi beberapa jenis hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor.

3. Naproxen adalah ubat anti-radang

Kelas ubat NSAID seterusnya adalah naproxen. Naproxen adalah ubat yang digunakan untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan pada sendi dan otot.

Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat digunakan untuk merawat penyakit sendi lain, seperti rheumatoid arthritis, osteoarthritis, dan gout. Ini juga digunakan untuk mengurangi sakit haid, sakit otot, serta tulang, sakit belakang, keseleo, dan ketegangan otot.

4. Piroxicam

Piroxicam adalah ubat anti-radang yang digunakan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, dan kekejangan sendi akibat artritis. Dengan mengurangkan gejala ini, anda boleh melakukan lebih banyak aktiviti harian anda yang normal.

Untuk merawat arthritis kronik, anda tidak boleh mengambil ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Baca juga: Piroxicam: Cara Kerja, Peraturan Penggunaan, dan Kesan Sampingan

5. Celecoxib

Celecoxib adalah ubat NSAID yang berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan pada badan.

Ubat ini digunakan untuk merawat kesakitan atau keradangan yang disebabkan oleh banyak keadaan, seperti arthritis, ankylosing spondylitis (radang sendi yang mempengaruhi tulang belakang), dan sakit haid.

6. Diclofenac

Sama seperti ubat lain yang dijelaskan sebelumnya, diclofenac juga merupakan ubat anti-radang yang digunakan untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Ubat ini juga digunakan untuk merawat masalah yang berkaitan dengan sendi, otot, dan tulang.

Beberapa keadaan lain yang dapat dirawat dengan diclofenac termasuk sakit kepala, sakit belakang, sakit gigi, migrain, rheumatoid arthritis, osteoartritis, dan gout. Ubat ini terdapat dalam bentuk tablet, kapsul, dan supositoria dan boleh didapati dengan resep sahaja.

7. Indomethacin

Indomethacin adalah ubat yang digunakan untuk merawat osteoartritis sederhana hingga teruk, artritis reumatoid, arthritis gout, dan spondylitis ankylosing.

Bukan hanya itu, ubat ini juga digunakan untuk merawat sakit bahu akibat bursitis (radang bursa) dan tendinitis (radang pada tendon).

Ubat anti-radang memang mempunyai banyak pilihan yang disesuaikan dengan fungsinya. Agar tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Doktor akan memberi nasihat dan cadangan untuk ubat-ubatan yang disesuaikan dengan keadaan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!