Kesihatan

Vaksin COVID-19 Membuat Anda Mengantuk? Inilah penjelasannya!

Vaksin covid membuat anda mengantuk adalah salah satu keluhan yang paling banyak disuarakan. Kesan sampingan ini dirasakan oleh hampir semua penerima vaksin COVID-19 dari semua kumpulan umur.

Baca juga: Program Vaksinasi Grab & Good Doctor's Grab & Good Doctor COVID-19

Apakah kesan sampingan vaksin COVID-19?

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat menyatakan bahawa kesan sampingan selepas vaksin adalah perkara biasa. Ini kerana badan anda menyesuaikan diri dan membentuk pertahanan terhadap virus COVID-19.

Beberapa kesan sampingan yang biasa di tangan adalah sakit, kemerahan dan bengkak di tempat suntikan. Di samping itu, di seluruh badan anda boleh merasa letih, mengantuk, sakit kepala, sakit otot, demam, menggigil dan loya.

Adakah vaksin Covid benar-benar membuat anda mengantuk?

Kesan sampingan yang dinyatakan oleh CDC adalah kesan sampingan yang biasa. Kerana reaksi yang ada pada setiap orang tidak sama, maka sebilangan orang mungkin mengalami kesan sampingan yang berbeza.

"Ada pekerja kesihatan (pekerja kesihatan) yang mengalami demam, sakit, lemah, ada yang merasa lapar sepanjang masa, hingga mereka mengantuk," kata Dr Muhammad Fajri Adda'I, yang merupakan seorang doktor dan pasukan pengendali COVID-19.

Menurutnya, reaksi ini adalah normal dan termasuk dalam kategori ringan. Walaupun ada demam yang berlaku dengan tindak balas, ini masih boleh dikatakan wajar kerana ia adalah reaksi terhadap pembentukan imuniti dalam tubuh.

Baca juga: Mengenal Lengan COVID, Kesan Sampingan Kerana Vaksin COVID-19

Mengapa vaksin covid membuat anda mengantuk?

Mengantuk yang timbul bersama dengan keletihan dan keletihan adalah kesan sampingan biasa selepas vaksinasi. Ini disebabkan oleh penyerapan tenaga dalam badan untuk pembentukan antibodi.

Perkara ini dinyatakan oleh Ahli Biologi Molekul dan Pakar Vaksin Ines Atmosukarto. "Sistem kekebalan tubuh dalam tindakan dan tenaga diutamakan untuk membentuk tindak balas imun. Mengantuk adalah tindak balas badan untuk menggunakan tenaga dengan cekap, "katanya.

Walaupun vaksin yang berbeza berfungsi berbeza, semuanya akan membuat tubuh mengingati sel darah putih B-limfosit dan T-limfosit yang akan terbentuk untuk melawan COVID-19.

Biasanya proses tubuh membentuk dua sel darah putih yang dapat melindungi anda dari COVID-19 mengambil masa beberapa minggu setelah vaksinasi. Pada awal pembentukannya, kesan sampingan akan menjadi sangat normal, salah satunya adalah mengantuk.

Bagaimana cara mencegah?

Salah satu cara untuk mencegah vaksin covid membuat anda mengantuk adalah dengan banyak berehat sebelum vaksinasi. Sebabnya, cukup tidur sebelum vaksinasi akan membantu menguatkan sistem imun juga, anda tahu!

Laman web kesihatan WebMD mengatakan beberapa kajian membuktikan ini. Pemberian vaksin boleh berkesan bagi mereka yang sebelumnya cukup tidur sekurang-kurangnya dua hari sebelum suntikan.

Di samping itu, Ines Atmosukarto mengesyorkan agar anda makan secukupnya sebelum menerima suntikan vaksin COVID-19. Ini supaya badan dapat membentuk antibodi secara optimum. Oleh itu, makanlah makanan yang seimbang secara seimbang sebelum menyuntik vaksin.

Di samping itu, anda boleh mengambil vitamin penambah selera makan sebelum vaksin COVID-19. Terutama jika anda mempunyai selera makan yang rendah atau sudah tua, maka keinginan untuk makan cenderung menurun.

Bagaimana mengatasi masalah mengantuk selepas vaksin?

Ketua penyelidikan untuk ujian klinikal vaksin Sinovac COVID-19, Prof Dr Kusnadi Rusmil, SpA (K), MM, mengatakan bahawa salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi rasa mengantuk yang berlaku selepas vaksin adalah dengan cukup berehat.

"Sekiranya anda mengantuk, berehatlah. Selepas itu, bagus selepas tidur, pasti segar semula, "katanya.

Tidur tidak hanya diperlukan sebelum vaksin. Selepas vaksin, anda seharusnya dapat berehat secukupnya agar tubuh dapat bertindak balas terhadap pembentukan imuniti secara optimum.

Fungsi imun dipengaruhi oleh kitaran sirkadian dan cukup tidur. Tubuh anda menghasilkan protein sitokin semasa anda tidur dan badan anda memerlukan sebatian ini semasa membina sistem imun anda.

Itulah pelbagai penjelasan mengenai vaksin covid yang sering membuat anda mengantuk. Sentiasa jaga kesihatan anda sebelum dan selepas vaksin, ya!

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!

Copyright unitygulfshores.com 2022