Kesihatan

Suka Pedas? Inilah Kesan Pengambilan Sos Cili yang Berlebihan untuk Kesihatan

Peminat pedas selalu biasa dengan sos dan sos cili. Kedua-dua barang ini nampaknya wajib di meja makan. Tanpa anda sedari, pengambilan sos cili memberikan beberapa kesan kesihatan yang baik dan buruk.

Sos cili itu sendiri tidak hanya bergantung pada cili sebagai komposisi utamanya. Beberapa rempah tambahan seperti bawang, pes udang dan garam sering ditambahkan untuk menambah rasa.

Kesan pengambilan sos cili pada kesihatan

Di sebalik sensasi pedas, terdapat banyak faedah dan kesan sampingan dari sambal. Sebilangan dari mereka malah boleh menjadikan penggemar pedas menjadi lebih aktif dengan menambahkan sos cili ke dalam makanan mereka.

Seperti yang terdapat dalam penerbitan penyelidikan yang dilakukan di China pada tahun 2015. Para penyelidik mengatakan bahawa makan makanan pedas dapat membuat anda memiliki peluang hidup lebih lama daripada mereka yang tidak menyukai makanan pedas.

Selain itu, beberapa kesan sos cili pada kesihatan adalah seperti berikut:

Kesan positif sos cili

Terdapat beberapa faedah kesihatan yang boleh anda perolehi dengan memakan sambal. Antara lain adalah:

Perisa kalori rendah

Menambah perisa makanan secara tidak langsung juga menambah kalori, lemak pada bahan tiruan. Namun, ini tidak akan berlaku dengan sambal, kerana rasa pedas tidak mengandungi kalori dari bahan tambahan ini.

Melegakan kesakitan

Sebagai komponen utama sos cili, cili mempunyai salah satu bahan bioaktif unik tumbuhan yang disebut capsaicin. Semakin kerap capsaicin ini memasuki badan, kepekaan reseptor yang merasakan kesakitan dapat berkurang.

Keadaan ini sangat berguna kerana reseptor kesakitan anda boleh menjadi tidak sensitif. Jadi jika anda terkena pedih ulu hati, kesakitan tidak akan terlalu menyakitkan.

Ini dibuktikan dalam kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine. Penyelidikan yang menyediakan 2.5 gram cili merah setiap hari pada pesakit dengan pedih ulu hati ini menunjukkan bahawa kaedah ini berjaya mengurangkan kesakitan setelah 5 minggu.

Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Selain mengurangkan kesakitan, capsaicin juga mempunyai manfaat dalam meningkatkan kesihatan kardiovaskular, anda tahu! Ini dibuktikan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrients.

Kajian ini melibatkan 35 peserta yang mempunyai tahap kolesterol baik (HDL) yang rendah. Mereka diberi suplemen capsaicin dua kali sehari selama 3 bulan. Akibatnya, HDL jenama meningkat sementara trigliserida menurun.

Berpotensi melawan barah

Manfaat ini sekali lagi dipengaruhi oleh capsaicin yang terkandung dalam cabai. Ini terungkap dalam kajian Anticancer Research yang diterbitkan pada tahun 2016.

Kesan sampingan daripada memakan sos cili terlalu banyak

Di sebalik semua kebaikannya, sos cili juga mempunyai kesan sampingan yang perlu anda fahami. Antara lain adalah:

Rasa panas di perut

Sensasi terbakar di perut adalah kesan sampingan yang paling asas kerana pengambilan sos cili. Sentiasa fahami had yang boleh anda gunakan, ya! Sekiranya terlalu banyak, maka panas ini akan terasa tidak selesa.

Komponen utama yang menyebabkan sensasi ini adalah capsaicin. Pengambilan capsaicin terlalu banyak, anda tahu! Jadi sebelum capsaicin membuat anda sakit, sensasi panas ini akan menjadi sesuatu yang anda biasa.

Sakit perut dan cirit-birit

Sebilangan orang yang tidak dapat menangani makanan pedas akan mendapati saluran pencernaannya sakit setelah makan sambal.

Gejala keadaan ini biasanya sakit di perut, sensasi terbakar di usus, kekejangan hingga cirit-birit yang terasa sangat menyakitkan.

Keadaan ini sangat biasa jika anda sudah menghidap penyakit ini sindrom iritasi usus (IBS). Mengkonsumsi cili, dalam hal ini melalui sambal, dapat memperburuk gejala penyakit ini.

Alahan

Walaupun tidak biasa, tetapi sebilangan orang mempunyai alahan terhadap cili. Oleh itu, jika anda adalah salah seorang dari mereka, maka elakkan sos cili.

Tetapi ada juga yang boleh makan sos cili dalam jumlah kecil. Ketahui bagaimana tubuh anda dan bagaimana toleran anda terhadap cili sebelum memakan penambah rasa pedas ini, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.