Kesihatan

Cabaran Penggunaan Garam Viral, Berhati-hati Ia Berbahaya untuk Tubuh!

Baru-baru ini, ramai orang di media sosial TikTok sibuk menunjukkan kehebatan makan garam tanpa menunjukkan ekspresi. Tetapi anda perlu tahu, bahawa cabaran makan terlalu banyak garam sebenarnya berbahaya bagi kesihatan anda. Lihat penjelasannya.

Kandungan dan fungsi garam

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, garam juga disebut natrium klorida (NaCl) yang terdiri daripada 40 peratus natrium dan 60 peratus klorida. Garam biasanya digunakan untuk menambahkan rasa pada makanan atau untuk mengekalkannya.

Natrium adalah mineral penting untuk fungsi otot dan saraf yang optimum. Bersama dengan klorida, ia juga membantu tubuh mengekalkan keseimbangan air dan mineral yang betul.

Namun, walaupun fungsinya sangat penting, pengambilan garam terlalu banyak boleh memberi kesan berbahaya kepada tubuh, baik dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Baca Juga: Adakah Garam Himalaya Betul Lebih Baik Dari Garam Biasa?

Kesan sampingan jangka pendek penggunaan garam berlebihan

Makan terlalu banyak garam sekaligus, sama ada dalam satu hidangan atau sehari, boleh membawa beberapa akibat jangka pendek. Berikut adalah beberapa kesan sampingan jangka pendek yang akan anda alami:

Kembung

Pertama, anda akan berasa lebih kembung atau badan anda membengkak. Keadaan ini berlaku kerana buah pinggang ingin mengekalkan nisbah natrium dan air tertentu di dalam badan. Untuk melakukannya, mereka menyimpan air tambahan untuk mengimbangi natrium tambahan yang telah anda makan.

Peningkatan pengekalan air ini dapat menyebabkan pembengkakan, terutama di tangan dan kaki, yang dapat menyebabkan kenaikan berat badan dari biasanya.

Tekanan darah meningkat

Makanan yang mengandungi banyak garam juga dapat menyebabkan jumlah darah yang lebih besar mengalir melalui urat dan arteri.

Ini boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah sementara. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami kesan ini.

Kepekaan seseorang terhadap garam dianggap dipengaruhi oleh faktor seperti genetik dan hormon. Selain itu, penuaan dan kegemukan juga dapat meningkatkan kesan peningkatan tekanan darah dari diet tinggi garam.

Rasa dahaga yang kuat

Pengambilan makanan masin atau garam yang berlebihan juga boleh menyebabkan mulut kering atau berasa sangat dahaga. Keadaan ini juga mendorong anda untuk minum di mana badan berusaha meningkatkan nisbah natrium-ke-air.

Pengambilan cecair yang meningkat kerana pengambilan garam boleh menyebabkan anda membuang air kecil lebih banyak dari biasa.

Sebaliknya, kegagalan meminum cecair setelah memakan garam dalam jumlah besar boleh menyebabkan kadar natrium badan meningkat melebihi tahap selamat. Ini mengakibatkan keadaan yang dikenali sebagai hipernatremia.

Hipernatremia dapat menyebabkan air bergerak keluar dari sel dan ke dalam darah, sebagai usaha untuk mencairkan natrium berlebihan. Sekiranya tidak dirawat, peralihan cecair ini boleh menyebabkan kekeliruan, sawan, koma, dan juga kematian.

Gejala hipernatremia lain termasuk kegelisahan, kesukaran bernafas dan tidur, dan penurunan kencing.

Kesan sampingan jangka panjang penggunaan garam berlebihan

Makan terlalu banyak garam dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan seperti berikut:

Meningkatkan risiko barah perut

Beberapa kajian telah menghubungkan diet tinggi garam dengan risiko barah perut yang lebih tinggi.

Ini dinyatakan dalam tinjauan yang melibatkan lebih daripada 268,000 peserta. Mereka yang rata-rata mengambil garam 3 gram sehari mungkin mempunyai risiko barah perut hingga 68 peratus lebih tinggi daripada mereka yang rata-rata mengambil 1 gram sehari.

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa orang dengan pengambilan garam yang tinggi mungkin mempunyai risiko kanser perut dua kali lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai pengambilan yang lebih rendah.

Mekanisme di sebalik kesan garam pada barah perut belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, para pakar percaya bahawa diet yang kaya dengan garam dapat membuat seseorang lebih mudah terkena barah perut yang menyebabkan bisul atau radang pada lapisan perut.

Risiko penyakit jantung dan kematian pramatang

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan garam yang tinggi menyebabkan peningkatan tekanan darah dan pengerasan arteri dan arteri. Perubahan ini boleh menyebabkan risiko penyakit jantung dan kematian pramatang yang lebih tinggi.

Didapati bahawa peserta yang menggunakan garam kurang dari 5.8 gram sehari mempunyai kadar kematian terendah, sementara mereka yang menggunakan lebih dari 15 gram garam sehari mempunyai kadar kematian tertinggi.

Baca juga: Benarkah diet garam dapat mengekalkan kekebalan di tengah wabak?

Cara mengatasi pengambilan garam terlalu banyak

Terdapat beberapa cara untuk membantu tubuh mengimbangkan makanan yang tinggi garam.

  • Pertama, pastikan minum air secukupnya untuk membantu tubuh mendapatkan semula nisbah natrium-air yang diinginkan.
  • Anda juga boleh mencuba makan makanan yang kaya dengan kalium, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, kacang-kacangan, biji-bijian, dan produk tenusu. Bersama dengan natrium, kalium adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga keseimbangan cairan tubuh.
  • Diet kaya kalium dapat membantu mengatasi beberapa kesan buruk dari diet kaya natrium. Sebaliknya, diet rendah kalium dapat meningkatkan kepekaan garam seseorang.
  • Akhirnya, anda boleh mencuba mengurangkan jumlah garam yang anda makan. Ingat bahawa 78-80 peratus garam yang anda makan berasal dari makanan yang diproses atau makanan restoran.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!