Kesihatan

Panduan Menu Sarapan Sihat untuk Pesakit Asid Perut

Adakah anda mempunyai masalah dengan asid perut? Sekiranya anda mengalami refluks asid atau Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD), anda perlu berubah menjadi diet yang lebih sihat. Sebagai contoh, bermula dengan mencuba sarapan pagi yang sihat untuk orang yang mempunyai asid perut.

Dalam kes ini, anda bukan hanya menukar makanan yang anda makan pada waktu pagi. Tetapi ia juga termasuk minuman yang boleh anda nikmati pada waktu pagi. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat ulasan berikut.

Memahami mengenai gangguan asid perut

Sebelum membincangkan lebih lanjut tentang makanan dan minuman apa yang diperlukan, tidak ada salahnya untuk mengembalikan sedikit ulasan, gangguan perut yang biasa disebut refluks asid dan Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD).

Refluks asid

Keadaan ini melibatkan otot sfinkter esofagus bawah (LES), yang berada di antara esofagus dan perut. Otot ini sepatutnya menutup esofagus setelah makanan memasuki perut.

Namun, kerana kelemahan otot, asid dari perut dapat masuk ke dalam esofagus, yang kemudiannya dikenali sebagai refluks asid.

Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD)

GERD adalah keadaan refluks asid kronik. Seseorang akan didiagnosis menghidap GERD jika mereka mengalami refluks asid lebih dari dua kali seminggu atau sehingga menyebabkan keradangan pada esofagus.

Sekiranya pada tahap mengganggu aktiviti harian, rawatan perubatan diperlukan. Tetapi anda juga perlu menghadkan makanan yang boleh menyebabkan simptom refluks asid dan memilih makanan yang selesa dimakan untuk orang yang mempunyai asid perut.

Pilihan sarapan yang sihat untuk orang yang mempunyai asid perut

Pengambilan pada waktu pagi tidak akan sama seperti makan tengah hari. Walaupun begitu, anda juga perlu memperhatikan makanan dan minuman apa yang harus dipilih oleh orang yang mempunyai asid perut, seperti berikut.

1. Minuman sarapan pagi yang sihat untuk orang yang mempunyai asid perut

Sekiranya anda suka minum kopi atau teh pada waktu pagi dan tidak mengalami simptom refluks asid, anda cukup bernasib baik. Kerana kedua-duanya berpotensi memburukkan lagi gejala asid perut. Apa yang hendak dipilih? Dilaporkan dari Hidup bersemangat, susu adalah pilihan yang baik.

Susu biasanya boleh diterima dengan baik, walaupun lebih baik memilih susu rendah lemak. Anda juga boleh memilih susu dari soya atau badam, kerana makanan beralkali juga dapat mengurangkan keasidan perut.

2. Hadkan buah dan jus tertentu

Buah-buahan dan jus adalah menu sarapan yang sangat biasa, kerana ia diketahui sihat. Walau bagaimanapun, sebilangan buah seperti jeruk, nanas dan tomato boleh mencetuskan gejala refluks asid. Selain itu, ia boleh merengsakan esofagus yang sudah meradang.

Pilih buah-buahan rendah asam seperti epal, pisang, alpukat, tembikai, tembikai dan pir.

3. Makanan berasaskan bijirin

Setelah diproses dengan bijirin, tentu saja ia baik untuk kemudahan, tetapi makanan yang diproses seperti croissant, donat, roti manis sebenarnya dapat melambatkan pengosongan perut, dan lebih cenderung menyebabkan refluks ke dalam esofagus.

4. Pilihan protein yang tepat

Produk daging tinggi lemak seperti bacon atau sosej dapat melambatkan pengosongan perut, dan ini dapat memperburuk refluks asid. Lebih baik jika anda memilih telur sebagai sumber protein.

Selain ditoleransi dengan baik, telur juga mudah diproses, dapat direbus atau digoreng, sesuai kebutuhan. Sementara kuning telur adalah salah satu yang boleh mencetuskan gejala refluks asid.

Pengambilan sihat lain untuk orang yang mempunyai asid perut

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara yang telah disebutkan, anda juga boleh memilih pengambilan lain. Dilaporkan Garis Kesihatan, pengambilan ini dipercayai dapat melegakan simptom asid perut. Makanan ini adalah:

  • Sayur-sayuran untuk asid perut. Sayuran rendah lemak dan gula secara semula jadi. Ini dapat membantu asid perut. Beberapa pilihan sayur untuk anda adalah kacang hijau, brokoli, kembang kol, kentang, sayur hijau dan timun.
  • Halia. Halia mempunyai sifat anti-radang semula jadi, dan merupakan ubat semula jadi untuk pedih ulu hati dan masalah pencernaan lain. Anda boleh mencampurkan halia parut ke dalam makanan atau minuman.
  • Oatmeal. Oatmeal adalah sumber serat yang baik. Apabila memakannya dikaitkan dengan risiko asid perut yang lebih rendah.
  • Buah bukan sitrus. Pilihan seperti tembikai, pisang, epal dan pir. Buah-buahan ini cenderung untuk mencetuskan gejala refluks asid.
  • Daging dan makanan laut tanpa lemak. Beberapa makanan rendah lemak suka makanan laut dapat mengurangkan simptom refluks.
  • Lemak sihat. Lemak dari alpukat, walnut, biji rami, minyak zaitun, minyak bijan dan minyak bunga matahari boleh menjadi pilihan anda untuk lemak sihat.

Demikian penjelasan mengenai sarapan pagi yang sihat untuk orang yang mempunyai asid perut. Semoga makanan yang lebih sihat dapat menyokong keadaan asid perut yang semakin baik, ya!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!