Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah 5 jenis penyakit kelamin yang sering berlaku pada lelaki

Penyakit kelamin lelaki biasanya tidak menunjukkan gejala yang mudah dikenali, malah ada yang sukar didiagnosis secara langsung. Pemeriksaan oleh doktor kadang-kadang diperlukan untuk mengesahkan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, secara amnya gejala yang timbul pada penyakit genital lelaki biasanya serupa. Contohnya, terdapat benjolan atau ruam, dan gatal pada zakar atau buah zakar. Ia juga mungkin terasa sakit ketika membuang air kecil.

Jenis penyakit kelamin pada lelaki

Berikut adalah beberapa penyakit kelamin yang sering berlaku pada lelaki dan anda harus sedar:

1. Ketuat genital

HPV (jangkitan papillomavirus manusia) adalah salah satu virus yang menyebabkan penyakit kelamin lelaki yang sering terjadi. Dalam keadaan ringan, virus ini boleh menyebabkan ketuat kelamin.

Gejala akan muncul dalam bentuk benjolan yang muncul dengan bentuk yang serupa dengan sisir ayam pada zakar atau dubur.

Walaupun dalam keadaan teruk, virus ini boleh menyebabkan barah pada dubur, tekak, dan zakar. Penyakit ini boleh menular melalui seks faraj atau oral.

2. Gonorea

Gonore disebabkan oleh jangkitan bakteria dan boleh menjejaskan saluran kencing dan rektum. Penyakit ini menular melalui hubungan seksual atau oral tanpa menggunakan kondom.

Secara amnya, gonore tidak menyebabkan simptom. Namun, jika penyakit ini menyerang saluran kencing, beberapa gejala dapat muncul 2 minggu setelah jangkitan terjadi. Beberapa gejala gonorea termasuk:

 • Kesakitan dan kelembutan ketika membuang air kecil
 • Pelepasan nanah dari saluran kencing
 • Sakit di zakar
 • Sakit di dubur
 • Sakit ketika membuang air besar
 • Mengalami pendarahan rektum

3. Sifilis

Penyakit kelamin seterusnya yang sering menyerang lelaki adalah sifilis. Sifilis atau singa raja adalah sejenis penyakit kelamin lelaki yang boleh disebabkan oleh hubungan seksual faraj, dubur, atau oral dan dilakukan oleh menukar pasangan tanpa menggunakan kondom.

Sifilis menyebabkan luka pada alat kelamin atau mulut. Melalui luka inilah penularan akan berlaku.

Terdapat beberapa tanda dan gejala sifilis, termasuk:

 • Luka kecil, tegas, tanpa rasa sakit pada zakar, dubur, atau bibir. Gejala ini muncul ketika bakteria mula memasuki badan
 • Kelenjar bengkak di kawasan di mana luka muncul
 • Kemerahan pada kulit yang tidak terasa sakit, biasanya muncul di telapak tangan dan tumit kaki
 • Luka sariawan putih hingga kelabu muncul di rongga mulut, dubur, ketiak, ke pangkal paha

Sekiranya sifilis tidak diubati atau diubati dengan segera, penyakit ini boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius seperti kebutaan dan kelumpuhan.

4. Penyakit klamidia

Chlamydia atau klamidia adalah jangkitan bakteria biasa pada orang dewasa muda yang aktif secara seksual. Ia disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis.

Sebilangan besar daripada mereka yang dijangkiti tidak mempunyai tanda atau gejala penyakit genital lelaki ini.

Chlamydia dicirikan oleh gejala kesakitan atau pembakaran ketika membuang air kecil. Untuk rawatan perubatan awal, doktor biasanya memberi antibiotik.

Selepas tempoh pemulihan, pesakit dengan penyakit ini mesti menjalani ujian semula dalam masa tiga bulan, untuk mengesan semula sama ada penyakit itu benar-benar hilang.

5. HIV (virus imunodefisiensi manusia)

Virus kekurangan imun manusia (HIV) mungkin merupakan salah satu jenis virus penyebab penyakit yang paling ditakuti. Virus ini menyerang sistem imun. Salah satu sebabnya adalah kerana tingkah laku seks bebas yang berisiko.

Tidak ada gejala khusus yang menunjukkan jangkitan HIV, tetapi beberapa orang mengalami demam dan penyakit seperti selesema selama 2-6 minggu setelah dijangkiti virus.

Pencegahan penyakit kelamin pada lelaki

Lelaki yang aktif secara seksual boleh menghadapi risiko penyakit kelamin. Oleh itu, penting untuk melindungi kesihatan. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyakit kelamin termasuk:

 • Vaksinasi
 • Pastikan sentiasa memakai kondom ketika melakukan hubungan seks
 • Elakkan juga menggunakan kondom yang sama pada jantina yang berbeza
 • Taat setia kepada satu pasangan, hadkan bilangan pasangan seks. Ini juga dapat menjauhkan anda dari risiko dijangkiti penyakit kelamin

Mengetahui gejala penyakit kelamin pada lelaki adalah penting agar pengesanan awal dapat dilakukan sebelum penyakit ini menjadi lebih teruk. Ia juga berguna untuk melindungi diri anda daripada penularan penyakit kelamin.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!