Kesihatan

Mesti Tahu, Ternyata Ini Tanda Anak-anak Kurang Cinta Ibu Bapa!

Tidak sedikit ibu bapa yang sengaja atau tidak sengaja mengabaikan anak mereka sendiri. Sudah tentu ini memberi kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan anak-anak yang menyebabkan kurangnya kasih sayang. Berikut adalah beberapa tanda kanak-kanak kurang kasih sayang.

Tanda-tanda kanak-kanak kurang cinta

Melancarkan penjelasan dari halaman Keluarga yang Sangat Baik, apabila kanak-kanak diabaikan, keadaan ini memberi kesan kepada perkembangan dan kesihatan mereka secara keseluruhan. Sebenarnya, pengabaian telah dikaitkan dengan akibat fizikal, psikologi, dan tingkah laku di kemudian hari.

Walaupun kanak-kanak berada dalam keadaan buruk, akibat pengabaian boleh bertahan lama dan bahkan boleh menyebabkan tingkah laku berisiko tinggi seperti penyalahgunaan bahan.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa anak anda kurang cinta kerana diabaikan oleh ibu bapa mereka ketika mereka membesar:

Masalah kesihatan dan pertumbuhan

Kekurangan zat makanan boleh merosakkan perkembangan otak dan masalah perubatan boleh menyebabkan pelbagai keadaan kesihatan.

Tinjauan Tinjauan Nasional Kesejahteraan Kanak-kanak dan Remaja seperti yang dilaporkan oleh Keluarga yang Sangat Baik mendapati bahawa 50.3% kanak-kanak yang diabaikan memerlukan rawatan kesihatan khusus tiga tahun setelah diberhentikan dari situasi yang diabaikan.

Kecacatan kognitif

Kekurangan rangsangan yang betul boleh menyebabkan masalah intelektual yang berterusan. Kanak-kanak yang mempunyai sejarah pengabaian atau kekurangan kasih sayang ibu bapa mungkin mempunyai masalah akademik atau kelewatan perkembangan bahasa.

Masalah emosi

Pengabaian boleh menyebabkan masalah keterikatan, masalah harga diri, dan kesukaran mempercayai orang lain.

Anak-anak yang mengalami kekurangan kasih sayang sememangnya akan mengalami kesukaran untuk mengatur emosi. Ini kerana kanak-kanak itu tidak dapat meluahkan perasaannya dengan selamat dan selesa kepada orang di sekelilingnya.

Sebagai gantinya, anak akan terus menekan perasaan dan menyalurkannya dengan cara lain yang mungkin tidak atau bahkan berbahaya. Ini boleh memberi kesan kepada gangguan kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, dan mudah marah.

Masalah sosial dan tingkah laku

Anak-anak yang kurang cinta ibu bapa akan berjuang lebih banyak untuk membina hubungan yang sihat, dan mungkin mengalami gangguan tingkah laku atau gangguan sosial.

Data NSCAW menetapkan bahawa lebih daripada separuh kanak-kanak yang dianiaya pada usia muda mereka berisiko penyalahgunaan bahan, kenakalan remaja, ponteng sekolah, persetubuhan.

mengikut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS, hampir 75% daripada semua kematian yang berkaitan dengan penderaan kanak-kanak termasuk pengabaian.

Kejadian pengabaian maut kemungkinan besar berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 7 tahun. Kematian akibat pengabaian selalunya disebabkan oleh kurangnya pengawasan, pengabaian fizikal kronik, atau pengabaian perubatan.

Baca juga: Kenali 'Luka Ibu': Apabila Anak-anak Tidak Mendapat Cinta dari Tokoh Ibu

Bagaimana menangani anak yang kurang cinta

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat Baik, ini mungkin berlaku pada orang yang terdekat dengan anda seperti jiran atau keluarga.

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila anda melihat ini adalah dengan segera memastikan terlebih dahulu adakah anak itu benar-benar tidak mendapat kasih sayang ibu bapanya atau sengaja diabaikan.

Tanggungjawab utama anda adalah memastikan anak selamat.

Dalam kes lain, kanak-kanak mungkin perlu ditempatkan di persekitaran lain untuk mengelakkan bahaya selanjutnya. Seorang anak yang ibu bapanya telah mengabaikan atau kurang kasih sayang juga dapat ditempatkan dengan saudara yang dapat memberikan perawatan yang mencukupi.

Jaga anak-anak yang kurang cinta

Setelah masalah yang paling mendesak diatasi, setiap keperluan anak dinilai untuk menentukan tindakan apa yang mungkin bermanfaat. Contohnya, penjagaan kesihatan mental.

Kanak-kanak yang mengalami penderaan mungkin mendapat manfaat daripada perkhidmatan terapi untuk menangani emosi, tingkah laku, atau masalah mereka.

Begitu juga, penjagaan, seperti perkhidmatan penyalahgunaan dadah atau penjagaan kesihatan mental, juga dapat diberikan kepada pengasuh untuk membantu mereka menjadi lebih bersedia untuk menjaga anak-anak yang diabaikan.

Semasa berhadapan dengan anak-anak yang kurang cinta atau diabaikan oleh ibu bapa mereka, mereka mesti lebih berhati-hati memandangkan mereka mungkin mengalami kesan psikologi dan fizikal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!