Kesihatan

Ketahui Apa Yang Menyebabkan Tulang Patah Dengan Mudah

Tulang mudah patah kerana banyak sebab. Oleh itu, mengetahui kesihatan tulang akan menolong anda agar tulang tidak mudah patah. Salah satu penyebab tulang mudah patah adalah berlakunya tulang berliang.

Selama manusia hidup, tubuh akan terus memecahkan tulang lama melalui proses yang disebut resorpsi dan membentuk tulang baru. Pecahan tulang lama berlaku lebih cepat daripada pembentukan tulang baru sehingga kehilangan tulang bersih berlaku.

Baca Juga: Mencegah Kanser kepada DHF, Jangan Terlepas Sebilangan Manfaat Jambu Batu

Kehilangan tulang

Kehilangan tulang boleh menyebabkan kepadatan tulang yang rendah atau osteopenia dan kelemahan tulang. Ini akhirnya akan menyebabkan anda menghidap osteoporosis.

Sekiranya anda didiagnosis menderita osteoporosis, anda akan lebih mudah berisiko patah tulang, walaupun anda tidak mengalami kecederaan tulang yang teruk.

Salah satu penyebab tulang mudah patah adalah berlakunya tulang berliang. Foto: Freepik.com

Penyebab tulang mudah patah

Banyak faktor yang menentukan berapa lama tulang lama diserap dan berapa banyak tulang baru dibuat. Beberapa faktor masih boleh dikawal seperti tidak melakukan diet kalsium. Walau bagaimanapun, terdapat juga faktor yang tidak terkawal seperti usia.

Beberapa faktor yang harus anda ketahui adalah:

Cara hidup

Untuk memastikan tulang kuat, tubuh memerlukan kalsium, vitamin D dan senaman yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang membuat tubuh tidak dapat membentuk tulang baru, seperti:

 • Anda tidak cukup makan makanan kaya kalsium
 • Tubuh anda tidak menyerap kalsium yang mencukupi dari makanan yang anda makan
 • Lelaki dan wanita yang merokok mempunyai tulang yang lebih lemah. Wanita yang merokok selepas menopaus mempunyai peluang lebih tinggi untuk patah tulang
 • Wanita muda yang tidak mempunyai haid untuk waktu yang lama mempunyai risiko kerapuhan tulang yang tinggi

Tulang mudah patah kerana usia

Seiring usia anda, badan anda akan menyerap semula kalsium dan fosfat dari tulang anda. Proses ini menjadikan tulang anda lebih lemah. Apabila proses ini mencapai tahap tertentu, anda akan sampai ke kes tersebut.

Selalunya, seseorang akan mengalami patah tulang sebelum diketahui bahawa mereka mengalami kehilangan tulang. Apabila patah tulang berlaku, kehilangan tulang menjadi serius.

Wanita berusia lebih dari 50 tahun dan lelaki berusia lebih dari 70 tahun mempunyai risiko lebih tinggi terkena osteoporosis berbanding wanita dan lelaki yang lebih muda.

Bagi wanita, penurunan estrogen pada menopaus adalah penyebab utama kehilangan tulang. Bagi lelaki, penurunan testosteron dengan usia juga boleh menyebabkan kehilangan tulang.

Rata-rata, wanita yang lebih tua dengan ketumpatan tulang normal kehilangan sekitar 13 peratus ketumpatan tulang mereka dalam 10 tahun, atau sekitar 1.3 peratus setiap tahun.

Penyakit tulang

Banyak keadaan perubatan jangka panjang atau kronik yang menyebabkan kehilangan tulang dan boleh menyebabkan tulang mudah patah adalah:

 • Rheumatoid arthritis atau keradangan sendi
 • Penyakit buah pinggang jangka panjang atau kronik
 • Kelenjar paratiroid yang terlalu aktif
 • Diabetes, diabetes jenis 1 yang paling biasa
 • Pemindahan organ

Pengambilan ubat boleh menyebabkan tulang mudah patah

Kadang-kadang, ubat-ubatan yang merawat keadaan perubatan tertentu juga boleh menyebabkan osteoporosis. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Rawatan penyekat hormon untuk barah prostat atau barah payudara
 • Beberapa ubat yang digunakan untuk merawat sawan atau epilepsi
 • Ubat glukokortikoid (steroid), jika diambil setiap hari selama lebih dari 3 bulan, atau diminum beberapa kali dalam setahun

Baca juga: Boleh Mencegah Kecacatan pada Bayi, Inilah Kepentingan Asid Folik untuk Wanita Hamil, Ibu!

Keadaan perubatan

Apa-apa rawatan atau keadaan yang menghalang kalsium atau vitamin D diserap dengan betul juga boleh menyebabkan tulang lemah. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Pintas gastrik (pembedahan penurunan berat badan)
 • Sistik Fibrosis
 • Keadaan lain yang menghalang usus kecil menyerap nutrien dengan betul
 • Orang yang mengalami gangguan makan, seperti anoreksia atau bulimia, juga berisiko lebih tinggi terkena osteoporosis.
 • Sekiranya kepadatan tulang anda rendah, doktor anda akan mengesyorkan beberapa jenis ujian untuk mendiagnosis keadaan kesihatan tulang anda.

Penting untuk mengetahui lebih awal mengenai punca masalah pada tulang anda agar keadaan yang tidak diingini tidak berlaku yang menyebabkan tulang mudah patah.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!