Kesihatan

Mari Ketahui Jangkitan Herpes dan Cara Mencegahnya

Herpes di bibir adalah bentuk jangkitan Herpes Simplex Virus (HSV-1). Apabila terkena penyakit ini, lepuh kecil yang berisi cecair akan muncul di sekitar bibir dan mulut.

Lepuh ini kadangkala menyatu dan melekat. Apabila titik ini pecah, ia akan membentuk kudis yang berlangsung selama beberapa hari ke depan, penyakit ini dapat sembuh dalam dua hingga tiga minggu tanpa meninggalkan bekas luka.

Virus yang menyebabkan herpes di bibir

Herpes di bibir biasanya disebabkan oleh virus HSV-1, walaupun dalam beberapa kes juga disebabkan oleh virus HSV-2. Dilaporkan oleh medicinenet.com, prevalensi jangkitan HSV-1 pada orang dewasa di seluruh dunia adalah 67 peratus sementara HSV-2 kurang dari itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencatatkan sebanyak orang dewasa yang berumur 50 tahun ke atas mempunyai virus HSV-1 di dalam badan mereka.

Kedua-dua virus ini boleh menjangkiti mulut atau kawasan genital dan boleh disebarkan melalui seks oral. Virus ini akan hidup di akar saraf dan dapat diaktifkan semula pada waktu tertentu, menyebabkan gejala yang sama di lokasi yang sama juga.

Jangkitan herpes pada bibir yang disebabkan oleh HSV-1 biasanya akan berlangsung selama seminggu dan akan hilang dengan sendirinya. Kerana virus akan tinggal di kawasan yang sama, ubat yang ada sekarang hanya untuk mengurangkan intensiti dan jangka masa jangkitan.

Faktor-faktor risiko

Pendedahan kepada orang yang sudah mempunyai herpes di bibir akan meningkatkan risiko anda mendapat virus ini. Dan herpes di bibir adalah keadaan virus HSV-1 yang sangat menular.

Walau bagaimanapun, orang masih boleh menyebarkan virus tanpa herpes muncul terlebih dahulu. Penyebaran tanpa gejala ini biasanya memanfaatkan air liur dari orang yang pertama kali menghidap virus HSV.

Risiko anda terkena virus ini akan lebih tinggi jika anda mempunyai hubungan langsung dengan penghidapnya. Oleh itu, elakkan aktiviti seperti mencium, bersentuhan dengan kulit dan berkongsi barang tertentu dengan penghidapnya.

Keadaan kesihatan seperti eksim, HIV, barah dan kemoterapi akan meningkatkan risiko anda terkena virus ini.

Gejala herpes di bibir

Herpes yang muncul di kawasan bibir dan mulut biasanya akan muncul dengan gejala berikut:

 • Rasa kebas dan gatal: Anda akan merasa gatal, terbakar atau kesemutan di bibir anda selama beberapa hari sebelum munculnya lepuh yang kecil, keras dan menyakitkan.
 • Lepuh: lepuh kecil yang berisi cecair muncul di sekitar pinggir bibir. Kadang-kadang ia akan muncul di sekitar hidung atau pipi atau di mulut
 • Retak dan mengeraskan: titik lecet akan bergumpal dan akhirnya pecah, meninggalkan kudis yang akan mengalirkan air ke dalam dan akhirnya mengeras

Gejala dan tanda-tanda herpes berbeza-beza, bergantung pada apakah ini pertama kalinya ia muncul, atau jika itu adalah kejadian berulang. Ketika pertama kali muncul, gejala biasanya tidak muncul sehingga 20 hari setelah anda terkena virus.

Kudis biasanya akan bertahan selama beberapa hari sementara lepuh akan memakan masa sekitar dua hingga 3 minggu untuk sembuh sepenuhnya.

Pada kejadian pertama, anda akan merasakan perkara berikut:

 • Demam
 • Sakit di gusi
 • Sakit tekak
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Kelenjar getah bening yang bengkak

Pencegahan

Anda akan diberi ubat antivirus untuk diminum secara berkala jika herpes ini berlaku lebih dari sembilan kali dalam setahun atau jika terdapat komplikasi serius. Sekiranya sinar matahari dapat mencetuskan kejadian berulang, sapukan sunblock di mana bintik-bintik biasanya muncul.

Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin mengambil ubat antivirus sebagai pencegahan, terutamanya ketika anda melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan herpes di bibir, seperti melakukan aktiviti dengan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Anda boleh melakukan perkara ini untuk mencegah penyebaran herpes kepada orang lain atau bahagian badan yang lain:

 • Elakkan mencium atau bersentuhan dengan orang lain ketika herpes tumbuh di bibir
 • Elakkan berkongsi item tertentu yang berpotensi menyebarkan virus kepada orang lain
 • Biasakan selalu membersihkan tangan

Anda harus berhati-hati untuk tidak menangkap atau menjangkiti herpes di bibir. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!